vrijdag 12 maart 2010

Battlefield Earth


Eerder berichtte ik dat Battlefield Earth een van mijn favoriete films is. Nu hoorde ik dit weekend dat deze film is uitgeroepen tot de slechtste film van de afgelopen tien jaar. Volkomen ten onrechte natuurlijk.

De roman waarop deze film is gebaseerd is geschreven door niemand minder dan L. Ron Hubbard. L. Ron Hubbard is beter bekend als de grondlegger van de Scientology, hetgeen voor mij het bewijs is dat hij ijzersterke verhalen kan verzinnen. Scientology is gebaseerd op een zelf-hulp-programma, Dianetics, dat leert dat je traumatische ervaringen uit je verleden moet herbeleven om zo geestelijk bevrijd te worden. Het verhaal van zijn 'religie' is dat 75 miljoen jaar geleden de dictator Xenu zijn mensen in een DC-8 naar de aarde heeft gebracht waar hij hen vervolgens allemaal heeft vermoord met een waterstofbom (beetje omslachtig, maar goed). De zielen van deze vermoorde wezens zweven nog steeds om ons heen en bezorgen ons allerlei spirituele ellende. Bij Scientology kan je allemaal leuke, dure workshops doen om van deze ellende bevrijd te worden.

Het zal je niet verbazen dat Hubbard van oorsprong science fiction schrijver was en als je deze film ziet, dan weet je dat hij daar ook nog eens heel goed in was. Een van de hoofdrollen wordt vertolkt door John Travolta, aanhanger van Hubbard, net als natuurlijk Tom Cruise. Dit is werkelijk een van zijn beste rollen, al is het maar omdat hij een heel kinky pak met dreadlocks draagt en zo'n ding in zijn neus net als schoonzwemsters. Ik kan het nog uren hebben over de diepzinnige conversaties, de fantastische plot en de prachtige special effects. Maar eigenlijk is het beste dat ik over deze film kan zeggen: kijken. Nu. Hup, naar de videotheek en kijken. Wat nou slechte film. Dit is hoogwaardig amusement. Hulde.

2 opmerkingen:

  1. Om eerlijk te zijn vind ik John Travolta er niet op zijn allercharmanst uitzien (maar misschien is dat omdat die foto niet zijn beste kant belicht?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelden zo'n prachtig commentaar gelezen. Ik ben er nog niet uit of het nu sarcastisch of ironisch is, maar gelachen heb ik er in ieder geval om!

    BeantwoordenVerwijderen