Afgelopen week was het Internationale Vrouwendag, een merkwaardig fenomeen. Want wat moet je ermee? Op secretaressendag geef je een bos bloemen aan je secretaresse, op moederdag ontbijt op bed voor moeder, op dierendag een nieuw speeltje voor de kat. Maar om nu alle vrouwen die je kent een bloemetje te geven, dat gaat toch behoorlijk in de cijfers lopen. Daar komt bij dat ik Vrouwendag eigenlijk discriminerend vind klinken. Waarom moeten vrouwen zo nodig apart gezet worden? Mannen en vrouwen zijn toch gelijkwaardig? Juist door vrouwen als een aparte groep te behandelen doe je alle pogingen tot gelijkwaardigheid teniet. Als je dat voor andere groepen zou doen, zou er meteen met de vinger gewezen worden en 'discriminatie' worden geroepen. Echt, probeer het maar eens.
Waar sta je op Vrouwendag nu eigenlijk bij stil? Waarschijnlijk bij alles wat er wat emancipatie betreft in de laatste decennia allemaal bereikt is, en ik denk dan helaas ook even aan Ciska Dresselhuys en aan hoe zij het leven van veel vrouwen bemoeilijkt heeft. Haar wordt ten onrechte vaak een grote rol toegedicht als het gaat om wat vrouwen pak weg dertig jaar geleden allemaal mochten en konden, en hoe we er nu voor staan. Een grote verbetering, roept iedereen dan. Zeker, maar zijn we niet doorgeschoten van 'alles kan' naar 'alles moet'?
Dit deed mij denken aan een aflevering van Pauw en Witteman een aantal maanden geleden. Ciska Dresselhuys was te gast en ook een aantal hoogopgeleide vrouwen van een jaar of veertig. Hen werd gevraagd wat zij tot nu toe bereikt hadden en wat hun ambities zijn. Twee dames hadden een fulltime baan en één combineerde dat met het ouderschap. Een derde had een iets ander leven gekozen. Zij vertelde dat zij Nederlands had gestudeerd en hierdoor sowieso al geen kans had op een goede baan (lachsalvo volgde door de huiskamer, al mijn hoop was vervlogen). Na een paar jaar lesgeven werd ze zwanger en in eerste instantie bleef ze naast de zorg voor haar kinderen ook werken. Maar ze vond het niet genoeg en besloot voortaan vrijwillerswerk te doen en zich verder volledig aan haar kinderen te wijden. Ze was erg gelukkig met deze keuze.
Ciska Dresselhuys niet, ze keek bijkans nog zuurder dan normaal, de weerzin droop haar van het gelaat. Volgens haar werd alles waar zij zo voor gestreden had hiermee door het gootsteenputje gespoeld. Bah, vreselijk, zo'n ambitieloze broedkip. Maar wat is daar eigenlijk zo vreselijk aan? Dat moet deze vrouw toch lekker zelf weten? Dresselhuys gaat ervan uit dat zij geen ambitie heeft, maar is dat zo? Ze heeft simpelweg een andere ambitie, namelijk een goed leven samen met haar gezin. Het feit dat zij daarvoor kan kiezen, is dat niet de ultieme emancipatie? Niemand hoeft een door de maatschappij opgelegd patroon te volgen, iedereen is vrij om te kiezen hoe zijn of haar leven wordt ingevuld. Dat betekent ook dat niet iedereen de ambitie heeft om directeur van een multinational te worden. Heel goed, want zo dikgezaaid zijn die nu ook weer niet.
Dat vieren we dus op Internationale Vrouwendag: dat elke vrouw haar leven moet kunnen invullen op de manier die het beste bij haar past. Hoera!
En zo is het!!
BeantwoordenVerwijderenZeer wijs gesproken.
BeantwoordenVerwijderenLees ook: de mythe van het glazen plafond van Marike Stellinga. Een aanrader
Mijn moeder heeft ruim 35 jaar zeer succesvol leiding gegeven aan een groot bedrijf. Zij is het bewijs dat vrouwen alles kunnen bereiken als ze dat echt willen. Maar als zij het woord 'feminisme' hoort, wordt ze spontaan misselijk. 'Feminisme neemt vrouwen de keuzevrijheid af' is haar stelling en ik ben trots dat ik zo'n wijze moeder heb.
Bedankt voor de tip, die ga ik binnenkort zeker lezen.
BeantwoordenVerwijderenEn inderdaad een moeder om trots op te zijn.
Hear hear.
BeantwoordenVerwijderenFeminsten zijn eng. Ciska Dresselhuys in het bijzonder.
R2 hier met een kleine nuance. Je hebt natuurlijk feminisme en feminisme. De draai die de Dresselhuys- en Mees-achtigen in de afgelopen decennia aan het feminisme hebben gegeven (niettegenstaande hun ongetwijfeld nobele bedoelingen) is wat mij betreft niet zo'n fraaie. De resultante is namelijk (daar ben ik het met Caar eens) dat ze vrouwen in hun keuzes eerder beperkt dan bevrijd hebben. Marike Stellinga's werk is zeker niet oninteressant, maar haar claim to fame is dat ze dol is op ratio en feiten. Well, dig this: een verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is in de letterlijke zin des woords wel degelijk discriminatie (Stellinga beweert van niet, maar discrimineren betekent 'het maken van onderscheid' en als je hetzelfde werk op twee verschillende manieren honoreert maak je onderscheid in mijn beleving), en we weten bijvoorbeeld niet of vrouwen niet toevallig wèl meer gaan werken als de kinderopvang gratis wordt, want we hebben nog geen onderzoeksdata (Stellinga beweert van niet, maar er zijn alleen maar resultaten uit 'what if...' onderzoeken, en dat zijn niet de nochtans door Stellinga zo geliefde feiten). Wie het boek van Stellinga leest, (her)leze daarnaast ook 'Het onbehagen bij de vrouw' van Joke Smit, al was het alleen al vanwege haar gouden opmerking dat de soort vrouw door de anticonceptiepil wordt losgekoppeld van de soort konijn...
BeantwoordenVerwijderenOh ja, Heleen Mees. Die vrouw is enorm slechte reclame voor 'ons vrouwen'! Verschrikkelijk. Ik ben het met Caar eens: doe wat je wil doen. Niet iedereen hoeft directeur te worden. En als ej dat wel wil,moet je niet zeuren dat je t niet wordt omdat je maar vier dagen werkt..
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is dat laatste ongeveer wat La Mees ook zegt hoor :-). Ik vind Heleen Mees het beste te pruimen als ze over haar echte expertisegebieden schrijft, en niet over feminisme. Caar is eigenlijk de Ed Nijpels van de 21e eeuw: gewoon lekker jezelf zijn. Waar ze overigens gelijk in heeft, vindt ook ondergetekende...
BeantwoordenVerwijderenZal ik hem er dan maar even in gooien: Doe gewoon lekker je ding!
BeantwoordenVerwijderenKan wel zijn dat Heleen Mees dat ook zegt. Mara zij vindt ook dat we dan 5 of 6 dagen moeten werken om iets hoogs en ambitieus te worden. En dat vind ik absoluut niet. Maar ik vind dat je niet moet zeuren als je niet hogerop komt met vier dagen per week. Voor veel banen moet je gewoon vijf of meer dagen werken. Als er een man is die dat wel doet moet je niet raar staan te kijken als ze jou passeren.. ZO!
BeantwoordenVerwijderenAch, bij de betere bedrijven werken tegenwoordig ook genoeg mannen in hogere (management)functies vier dagen in de week. Zo kan je de boel óf onderling verdelen, óf de vrouw werkt een dag meer dan de man. Er zit echt wel vooruitgang in.
BeantwoordenVerwijderenIk vind wel dat werkgevers dit soort mogelijkheden moet bieden en je niet moet gaan kiezen tussen werk en gezin.