woensdag 7 maart 2012

Snoep met een geslacht

Net wanneer je denkt dat je alles wel hebt gezien op het gebied van genderirritatie, wanneer je je hebt voorgenomen je wat minder druk over gendershit te maken, dan zie je dit:
Snoep met een geslacht (en dan niet gewoon een beschuitje met muisjes ofzo)
Bestaat er zoiets als gender candy in ons land? Voorbeelden en suggesties graag in de comments!

7 opmerkingen:

  1. Er bestaat in mijn optiek wel wat gendered food, maar er is in dezen een samenhang met gendered marketing. Wel eens een jongetje zien dreinen om Lilifee-toetjes? Of een meisje om Spongebob of Bob de Bouwer-koekjes? Gendered marketing blijft overigens niet volledig beperkt tot kinder-eten. Bonbonbloc-reclames zitten vol met zwelgende vriendinnen, en Eva Longoria hapt wellustig in haar zoveelste Magnum (want chocolade bevat zaken die op vrouwenhormonen lijken en bovendien willen vrouwen die ongesteld moeten worden graag chocolade eten. Dat laatste is niet onwaar, maar ik ken in mijn omgeving minstens twee mannen die gekker zijn op chocolade dan ikzelf ben). In jullie blog kwamen jullie zelf al eens met 'kaas voor kerels' van ERU aan: vrouwen eten immers geen oude kaas (?). George Clooney maakt reclame voor pittige Nespresso, en in de combireclame is het Jacqueline van Krezip die melk in haar koffie doet. Het is niet Daniel Craig maar Scarlet Johansen die voor champagne-advertentie wordt gevraagd, in een feestjurk, op Assepoestermuiltjes. Jillz en Breezer worden als damesdrankjes gepresenteerd, evenals alle creamlikeuren. Wie als man een Baileys bestelt in een kroeg, kan regematig op een geringschattende blik van de (mannelijke) bediening rekenen, ik heb het met verschillende typen vrienden meegemaakt. Net als het 'wie krijgt het Duveltje-effect: mijn beste vriendin en haar vriend gaan naar de kroeg. Zij krijgt het pilsje voorgezet, hij het Duveltje. Laat hun smaak nou toch net andersom zijn... Genderblendering, het blijft boeiend...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is die genderspecifiek onzin iets van de laatste jaren?
    Ik speelde als kind met poppen maar ook met playmobile, auto's en lego.
    Ik droeg jurkjes (die maakte mijn oma voornamelijk) maar ik droeg ook de oude spullen van mijn oudere broer.
    Zat op ballet en op scouting waar ik in de modder speelde, bomen klom en kikkie stookte.
    Ik kan met niet herinneren dat ik iets van roze op mijn kamer had. Zou die genderspeciefieke roze bende uberhaubt wel te koop zijn geweest in de jaren 80 en begin jaren 90? Mijn moeder weet me zelfs te vertellen dat ik roze heel lang een lelijke kleur heb gevonden. die averie begint terug te komen. het is steeds moeilijker om niet roze cadeautjes voor meisjes te kopen. grr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. kikkie + fikkie, geen rare beelden van arme kikkers aub

      Verwijderen
    2. Jawel, wij hadden my little pony, modewijzer, poppels, barbie, roze babypoppen (die ook altijd 'mama' zeiden, nooit 'pappa'), maar het is wel meer geworden. Stomme trut van een Megamindy.

      Gelukkig speelt mijn nichtje ook lekker met Thomas de trein, zo zie ik het graag. Of mijn neefje ook een babypop krijgt betwijfel ik. Gelukkig maar, het zijn stomme dingen, ongeacht je gender.

      Verwijderen
  3. comment:
    She is not allowed to play with Barbies, and we have plenty of non-gender or traditionally male toys in the house (legos, trucks, etc.)

    Maar het per se verbieden van roze spul en 'meisjesspeelgoed' dat is toch eigenlijk hetzelfde? Sommige mensen gaan in de comments wel erg ver hoor.
    Ik weet dat ik als meisje liever met het A-team busje van mijn broer speelde, maar BA deed wel leuke roadtrips langs schattige steden en hij speelde graag met Murdock en My Little Pony.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat vind ik ook. Je hoeft kinderen niks op te leggen, maar verbieden vind ik hetzelfde. Laat zo'n kind maar lekker zelf bepalen waar het mee wil spelen. Als je dochter uit zichzelf toch het liefst met roze meuk speelt, dan is dat toch ook prima?

      Verwijderen
  4. Ik heb nog niemand het woord verbieden zien gebruiken in de comments. Het is ontzettend lastig om te bepalen of een kind wel echt zijn of haar eigen keuzes maakt, omdat we het kind vanaf het moment dat het aan het ontstaan is aan allerhande invloeden blootstellen, en de geleerden uit heel veel verschillende disciplines het er niet over eens zijn of nature of nurture nu zwaarder weegt. Daar kan dat kind verder niet zoveel mee trouwens, dus ten behoeve van het kind: ja, inderdaad, eigen keuzes: graag! Gebeurt in de meeste gevallen ook wel denk ik. Maar wees niet desondanks niet verbaasd als de leiding bij de crèche je komt vertellen dat je dochter 'echt een meisje' is omdat ze zo zoet alle poppen wilde instoppen bij het middagdutje...

    BeantwoordenVerwijderen