donderdag 8 maart 2012

Banenrijkdom

Volgens het UWV is het aantal mensen dat afgelopen jaar een vast contract heeft gekregen 2000. Dat is een afname van 97% ten opzichte van het jaar daarvoor. Schrikbarend, maar duidelijk een echte crisistrend. Dat was vroeger wel anders, in ieder geval waren er genoeg bijbanen. Afgaande op het bedrag dat ik nog maandelijks naar Groningen overmaak zou je haast denken dat er tijdens mijn studie weinig gewerkt is. Niets is minder blijkt uit onderstaande rijke bloemlezing. En elke ervaring was er eentje hoor, een echte ervaring.

Roomboterbabbelaars verkopen in klederdracht
Veel te lange dagen werken, en veel te veel snoepen van het caramelkleurige Zeeuwse goud. Zoveel dat de klederdracht allang niet meer soepel viel. Verdiende heerlijk en leverde bovendien de mogelijkheid op om alle talen een beetje bij te houden tijdens het toeristenseizoen. Mijn foto zit nog wel in een paar Japanse vakantiealbums.

Doktersassistente bij een heul sjieke huisarts in Den Haag
Vroeg beginnen en vroeg klaar. De hele dag telefoontjes aannemen, afspraken inplannen, krabbels van de dokter ontcijferen en aan patienten uitleggen dat je eigenlijk geen diploma hebt en echt niet stante pede de oren van meneer kunt uitspuiten.

Schoonmaken in het ziekenhuis
Dankbaar maar ondergewaardeerd werk. Met prikkende ogen de afdeling neonatologie swifferen, met de ene hand je neus dichthouden en met je andere hand de stront van de tegels schrobben en racen met de bedden door het mortuarium. Oh en uitgekafferd worden door verpleging en artsen die geen enkele gelegenheid voorbij laten gaan om je te laten weten je eigenlijk een soort paria bent

Vakken vullen in een biologische supermarkt
Het zware pakken kwark en zuurkoolsap zeulen, speltbrood bakken en allerlei wazige types vertellen waar de linksdraaiende koudgeperste lijnzaadolie staat. Snel ontslagen, want ik was veel te oud en veel te duur.

Bijles Engels op de internationale school
Maar bijles geven betekende eigenlijk veel conversatie oefenen, teksten analyseren en praten over muziek. En veel muziek uitwisselen. En dat dan de leerling opeens verhuist naar een woestijn in Afrika en jij je cd's nooit meer terugziet. Verdiende wel genoeg om naast brood ook nog nieuwe cd's te kopen gelukkig.

Hoe heb jij tijdens je studententijd het hoofd boven water kunnen houden? Of heb je nog tips voor de studenten van vandaag?

1 opmerking:

  1. Begonnen met vakantiebaantje op de bloemenveiling, vroeg beginnen, vroeg klaar en naar het strand toe!
    Het vakantiebaantje daarna werd het werken in de geel/blauwe blokkendoos, dit nog zeker 9 maanden vol weten te houden.
    Daarna het baantje dat ik nog 6 jaar lang heb volgehouden, medewerker in een cdzaak, heurlijk de hele dag met muziek bezig zijn!

    BeantwoordenVerwijderen