woensdag 30 juni 2010

Meer respect voor de sterke arm

Op nu.nl las ik gisteren een bericht dat de politie op zoek is naar de 'Neanderthaler' die tijdens de TT in Assen over de motorkap van van een politiewagen heeft ge-urineerd. Bij het bericht zat een filmpje van de daad. Het betrof een lompe kerel met een kaal hoofd, een fluoriserend geel hesje van het bedrijf Qbuzz, een korte broek en een tribal-tattoo over zijn kuit. Hij moest ook nog heel hard lachen om wat hij stond te doen.

De politie heeft aangegeven geen klopjacht op deze meneer te beginnen. Het lijkt me dat de KLPD inderdaad wel iets beters te doen heeft dan het achterhalen van dit soort kinderachtige wildplassers. De dader (volgens Geenstijl ene Hans uit Assen) wordt door de woordvoerder van de politie in officiële uitingen 'Neanderthaler' genoemd. Heel grappig, maar wel enigszins beledigend voor Neanderthalers. Ik las zojuist dat Discussieplatform de Mondige Neanderthaler zich heeft gedistantieerd van deze uitspraak en zich ook niet herkent in het type kale motorkapplasser.

Het moet me van het hart dat ik me al een hele tijd kapot erger aan de manier waarop er in Nederland tegen de politie wordt aangekeken. Ik was pas in Spanje en dan is het verschil pijnlijk duidelijk. Iedereen weet dat je daar met respect met politieagenten om dient te gaan. Als je wordt aangehouden ga je niet in discussie, je gaat ook niet 'lollig' staan doen, want je weet dat je dan een probleem hebt.

Het probleem in Nederland is tweevoudig. De politie heeft niet de middelen om op te treden tegen respectloos gedrag en het Nederlandse volk is grotendeels zeer anti-autoritair. Het een versterkt het ander. Nu hoor ik mensen al denken dat ik een soort politiestaat beoog, waarin agenten naar eigen believen keihard kunnen optreden tegen vermeende oproerkraaiers, met alle excessen van dien. Dit is geenszins het geval, maar wat ik wil zeggen is dat Nederlanders wel wat meer respect voor de sterke arm mogen opbrengen. Op die manier is het ook juist minder nodig om hard op te treden: dan is de aanwezigheid van politie vaak al afdoende.

Politieagent is een zwaar beroep en het is goed en nuttig werk. Als we dan toch de mond vol hebben van respect, begin daar dan eens mee. En wat betreft die kerel die tegen een politieauto aanpist: zet die maar even een paar dagen vast en geef hem een fikse boete.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten