donderdag 16 juni 2011

Weet je nog van toen?

In de supermarkt zie ik een mevrouw lopen. Een jonge vrouw, van mijn leeftijd met prachtige donkere krullen en reebruine ogen. Ik had haar al eens eerder gezien in mijn stad, bij een concert in een afgelegen donkere muziekzaal. Er is iets met haar en ik weet niet wat. Iets.

In de supermarkt wil ik haar aanspreken maar ik durf toch niet zo goed. Ze ziet er druk uit, verzonken in haar boodschappenlijstje en denkend aan het avondeten. Op dat moment besluit ik dat haar toch beter kan aanspreken voordat ze aangifte doet van besluipen. Of nog erger, van stalking. Bovendien ben ik mijn nieuwsgierigheid niet meer de baas.

"Hoi, mag ik je wat vragen?", mompel ik een beetje. Ze is verbaasd, haar bruine ogen worden nog groter maar het mag toch. "Kom jij toevallig uit Zeeland, ben je daar opgegroeid?" Ze knikt en kijkt zo mogelijk nog verbaasder. "Uit Vlissingen, of misschien Middelburg?" Het goede antwoord blijkt Koudekerke te zijn. "Eh ja want volgens mij ken ik je ergens van, heb je op Scheldemond gezeten?" Mm, fout ze zat op het christelijke gymnasium. Het wordt een bizar vraaggesprek zo tjidens het spitsuur bij de afbakbroodjes. Het is in ieder geval geen dialoog.

Maar ik moet naar mijn doel toe, ik moet weten wie ze is en of ze is wie ik denk dat ze is. "Heet je iets van Birgit of Brigitte ofzo?" Nu begint ze een beetje angstig te kijken. Wie is dat rare wijf, een soort zuinige supermarktspion? Onze gezamelijke afkomst lijkt nog niet echt te verzusteren.

"Welke sport heb je gedaan, misschien ken ik je van volleybal?" Ze schudt haar hoofd en begint aan een opsomming van haar jeugd: tennis, padvinderij, zwemmen... en dan zeggen we samen, daar voor de sesambagels: paardrijden. Eindelijk verschijnt er een lach op haar gezicht. Dat is het! We hebben een paardrijdverleden. Groene clubtruien en roestige hoevenkrabbers. En Olivia en Smokey en Tooske en Clowy en Viola. Maar dat is allemaal lang geleden. Wel twintig jaar. Nu wonen we in de grote stad en is de manege verruild voor een donker muziekhol. En een yuppensupermarkt.

1 opmerking:

  1. Oe, dat heb ik ook zo vaak, durf alleen nooit zover door te vragen, haha.

    BeantwoordenVerwijderen