woensdag 20 april 2011

Gemiste kans voor de katholieken

Op 4 april heeft de kantonrechter in Zaandam de eis van een islamitische leerlinge om een hoofddoekje naar school te dragen, afgewezen. Het meisje ging naar een katholieke middelbare school in Volendam en daar waren ze niet gecharmeerd van haar kleding. Het hoofddoekverbod mag worden gehandhaafd op basis van de wet op bijzonder onderwijs en in die zin staat de school dus in zijn recht. Wat ik niet begrijp is waarom deze katholieke school dit recht zou willen uitoefenen.

Een van de taken van Christenen is het uitdragen van hun geloof, het verspreiden ervan en waar mogelijk mensen tot hun religie te bekeren - de zendingsmissie. Wanneer een islamitische tiener zich meldt bij een katholieke school, lijkt het me voor de katholieke schoolleiding een uitgelezen kans om hem of haar kennis te laten nemen van het rijke katholieke geloof. Ze zal in de klas luisteren naar de dagopening, inclusief bijbellezing en gebed. Ze zal aanwezig zijn bij de paas- en kerstviering en ze zal meedoen met de godsdienstles. Misschien pikt ze er wel wat van op! Ik zou als katholiek denken dat deze leerlinge door God op mijn pad was geplaatst. Nu moeten we ons als katholieken even van onze beste kant laten zien!

Was het niet veel beter en leuker en leerzamer geweest wanneer de schoolleiding een excursie naar de nonnetjes had georganiseerd? Dat zou heel herkenbaar voor haar zijn geweest. De nonnetjes kiezen er immers ook voor om hun leven lang hun hoofd met een hoofddoek te bedekken voor hun God, net als deze islamitische leerlinge! Zie je nou, er zijn ook heel veel overeenkomsten, wat mooi!

In plaats daarvan wordt iemand geweigerd. Iemand die er nota bene een rechtzaak voor over heeft om naar een katholieke school te gaan. Dat had ik mezelf niet zien doen in die tijd. Een gemiste kans voor de katholieken. Jammer hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten