donderdag 23 september 2010

Fora en Fauna

Een modern mensch is online en maakt onderdeel uit van de Blogosphere, een digitaal sociaal netwerk. Dat kan natuurlijk door te facebooken, online te gamen, te bloggen of door lid te worden van een forum. Fora zijn er in alle soorten en maten en over elk onderwerp is wel een forum te vinden, of je nou wilt weten wat de beste methode is om Japanse minihondjes te haken of hoe je het handigst voor je ouders kunt verbergen dat je eigenlijk opgenomen moet worden in een kliniek voor mensen met een eetstoornis.

Ik heb het idee dat mensen op een forum terecht komen door te googlen naar een onderwerp dat ze op dat moment bezighoudt. Maar correct me gerust if I'm wrong. Zo kwam ik ooit eens door omstandigheden op een forum terecht waar ik nu al bijna drie jaar rondhang. Ik behoor daar tot de zogenaamde oude garde en heb door mijn niet zo wisselende forumcontacten een offline vriendengroep overgehouden die me veel waard is.

Dit forum is werkelijk een weerspiegeling van de samenleving waar mensen van allerlei pluimage vrij posten. Vaak met veel spelfouten en zonder te kijken of er over een onderwerp al een topic is geopend. Soms wordt er gediscussiëerd over maatschappelijke onderwerpen maar vaak gaat het ook over: wie heeft er nog plakspaarzegels voor Plopsaland? Niet erg, hoeft heus niet allemaal serieus en over de zin van het leven.

Nu ik een beetje uitgekeken ben op dit forum en steeds minder post, krijgt mijn online leven daar een andere wending. Het forum dient niet meer als informatiebron of als mogelijkheid tot het uitwisselen van soms heftige ervaringen maar het is entertainment geworden. Zo haalde Gemodder hier inspiratie vandaan voor de alternatieve babykaarten en verbaas ik me dagelijks over de dingen die de mensen daar bezighouden. Of het nu gaat om de eindeloze discussies over het wel of niet versturen van save-the-date-kaarten voor een bruiloft of het wel of niet bezichtigen van een huis waar een wachtlijst is voor een parkeerplaats, alles komt voorbij. De posters daar lijken haast geen beslissingen zelf te kunnen nemen en vragen online advies over de kleur van de plinten.

Gisteren onpopte zich een nieuw dieptepunt: een zwangere dame werd bezocht door haar buren die vertelde dat ze tijdens haar kraamtijd hun huis zouden gaan verbouwen. Niet alleen schilderen, maar ook met boren en slopen. Dit was natuurlijk vreselijk. Want wie houdt er nou geen rekening met een kraamtijd en wie haalt het in zijn hoofd om de klusbezigheden in zijn huis zo snel mogelijk af te ronden. De dame kreeg veel bijval. De reacties varieerden van oh ja wat erg voor je tot hopelijk valt het mee met de overlast. Ik dacht alleen: als deze dames zelf zou gaan verbouwen vraagt ze vast ook niet eerst in de buurt rond of er toevallig ergens een baby verwacht wordt. En dan nog, dan had je maar vrijstaand moeten gaan wonen.

Bovenstaand verhaal is natuurlijk onzinnig en een futiliteit eigenlijk. Daarom is dat forum ook af. Dan kan ik me gelijk meer concentreren op Gemodder. Of ik spreek in het echte leven af met de forumvriendinnen die ik online heb leren kennen.

11 opmerkingen:

  1. Nou nou Lein, zo erg was het ook weer niet. De nieuwe buren mochten gewoon niet op de dag of na zeven uur 's avonds klussen. Dat is toch best redelijk van haar?

    Leuk geschreven weer, heul herkenbaar ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, als dat al te veel gevraagd is. Je kan toch gewoon een uurtje klussen tussen vijf en zes? Anders gewoon de Rijdende Rchter inschakelen hoor! Aso's.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "dit is mijn uitspraak en daar zal u het mee moeten doen."

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik voel me vereerd haha ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. I'm Lovin it

    Ook ik moet reageren; ik heb je laatst al gepb't over hoe ik over je denk..

    ik lig alweer krom.. ook al is het eigenlijk eerder zielig(?!) dan lachwekkend...

    en je schrijft ook zo heerlijk!

    misschien ben ik ook wel een beetje kansloos omdat ik houdt van blogs lezen??

    BeantwoordenVerwijderen
  6. en houdt met -dt schrijf (wat erg)

    ja dames en heren,ik kom ook bij dat forum vandaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer een blog die ik lees met een dikke smile!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Haha, heerlijk. Moet geloof ik eens vaker gaan kijken bij je blogs!

    BeantwoordenVerwijderen