woensdag 27 oktober 2010

Open brief aan Mariska Orbán

Geachte mevrouw Orbán,

eerder vandaag publiceerde u een open brief aan mevrouw Hennis-Plasschaert, VVD-kamerlid. U schreef een heftig relaas over miskramen, het krijgen van kinderen en de bezoekers van een abortuskliniek. U bent met deze brief over de schreef gegaan. Niet omdat u een andere mening dan mevrouw Hennis-Plasschaert en mijzelf bent toegedaan, over zulke kwesties kan men nu eenmaal van mening verschillen, maar omdat het onbeschoft is om op deze manier het persoonlijk leven van iemand te gebruiken om uw stelling zogenaamd te onderbouwen.

Ik kan op geen enkele manier begrijpen waarom het feit dat helaas veel vrouwen en hun partners het verdriet van een miskraam hebben moeten ervaren, een reden zou zijn om abortus te verbieden of in ieder geval aan banden te leggen. Is hier sprake van een causaal verband? Heeft u theologische ondersteuning? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

U schrijft dat u weet hoe het verdriet van mevrouw Hennis-Plasschaert voelt. Ik trek dat in twijfel. Als dat namelijk het geval was geweest, dan had u nooit het gevoelsleven en de mening van mevrouw Hennis-Plasschaert zo openbaar ten schande gemaakt. Ik vraag me werkelijk af wanneer in uw redenatie of in het krijgen van het idee voor deze brief u het noodzakelijk achtte om het zo persoonlijk en onnodig kwetsend te maken.

Uw brief raakt bovendien kant nog wal, en ik zou graag van u horen waar u de informatie vandaan heeft gehaald over het soort vrouwen dat een abortuskliniek bezoekt om een moeilijke keuze in haar leven te maken. Als u werkelijk denkt dat het hier om laagopgeleide allochtone vrouwen gaat, dan nodig ik u van harte uit om eens een keertje een intakegesprek op een abortuskliniek mee te maken. Dat zal schokkend zijn, zeker, maar wellicht vergroot het ook uw belevingswereld. En dat lijkt me dan weer een win-winsituatie.

Hetzelfde geldt voor een bezoekje aan een IVF-kliniek. Dat er vrouwen/stellen zijn die moeilijk zwanger kunnen worden en daarvoor medische behandelingen ondergaan heeft geen enkele relatie met de keuze van een andere vrouw om een zwangerschap af te breken. Voor beiden is individuele keuzevrijheid een groot goed.

Mevrouw Orbán, ik wil u van harte feliciteren met het moederschap. Wat fijn voor u dat u zoveel voldoening haalt uit uw bijdrage aan de overbevolking. Ik moet u nog wel uit een droom helpen: niet voor iedere vrouw is het baren van kinderen het hoogst haalbare dat er is in het leven. Heeft u daar nou eens respect voor! Dat zou u in ieder geval meer sieren dan de uitermate arrogante wijze waarop u vrouwen aanspreekt en in een ouderwetse hoek zet.

U heeft gekozen voor het leven van uw kinderen, zoals uw goed recht is. Een recht dat exact zoveel waard is als de keuze van mevrouw Hennis-Plasschaert, of van elke vrouw in dit land, om een eventuele zwangerschap af te breken. Vaak een moeilijke en ingrijpende keuze, waar u zich niet mee heeft te bemoeien.

Ik wens u veel wijsheid en beschaving toe.

15 opmerkingen:

  1. Goed zo Lein! Zo is het maar net!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Het overgrote gedeelte zijn bange, laagopgeleide, onzekere meisjes. Ze zijn hopeloos, misselijk, moe, angstig, radeloos en voelen zich schuldig."

    - Wat een prima Christelijk plan om ze daarvoor te straffen met het baren van een kind! Ieder heeft recht op zijn eigen ellende. Laten we ze dat in Gods naam niet afnemen. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hulde! Ik heb de brief werkelijk met open mond gelezen - kan heel goed tegen meningsverschillen, maar dan wel goed onderbouwd en niet op een wijze waarbij iemands persoonlijke pijn wordt gebruikt om een misplaatst schuldgevoel op te wekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. OMG,wat weerzinwekkend. Ik kon de brief niet eens uitlezen. Walgelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed stuk! Wat een vreselijke brief van die Mariska Urban en dan ook nog het lef om onwelgevallige reacties te verwijderen. Laf!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een gesavede versie van de reacties staat nog hier; http://h4rbl.posterous.com/reacties-op-open-brief-aan-jeanine-hennis-doo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hulde aan Lein! Ik heb haar brief ook met ongeloof (hoe toepasselijk) gelezen. Wat een laffe brief is dat eigenlijk zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Echt verschrikkelijk. Belachelijk om zó persoonlijk te worden. En dan deze quote uit die brief: "Best VVD-kamerlid, u heeft verschillende miskramen gehad. U heeft nooit uw eigen kindje kunnen vasthouden of het liefdevol in badje mogen doen. Zo'n gemis kan pijnlijker zijn dan ik mezelf – als moeder van twee kinderen – kan voorstellen." Wat een walgelijke trap na is dit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe intriest, dom en kwetsend de brief van Mariska ook is - jij, Lein, laat je ook wel erg kennen.

    De keus voor het opvoeden van kinderen is niet alleen een bijdrage aan overbevolking. Moederschap is meer dan het baren van kinderen.

    Ik, ook moeder en baas in eigen buik, lees de brief van de katholieke redacteur met ontzetting en minachting. Je suggestie van wederzijdse uitsluiting: of baren - of respect, gaat niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is niet uitsluitend een bijdrage aan de overbevolking, dat klopt, en de andere geneugten heeft Orbán al ruimschoots geprobeerd aan te stippen. Desondanks is het wel een bijdrage hieraan. Is dat erg, geen idee, you tell me. Maar laten we niet net doen of moederschap het hoogst haalbare is. Voor veel vrouwen wel, maar voor veel anderen ook niet.

    Wederzijdese uitsluiting? Geenszins. Orbán vraagt om respect voor, nee instemming met haar standpunt, maar als goed christen zou zij toch moeten weten dat respect begint met het geven van een goed voorbeeld. Zij mag kiezen voor kinderen, dat is prima, maar dan moet een ander ook vrij zijn in een andere keuze. Jammer toch dat daar geen respect voor is van haar kant?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Natuurlijk is de keuze voor het krijgen van kinderen meer dan een bijdrage aan de overbevolking, absoluut. Dat is denk ik weer een andere discussie.

    Overigens was het niet de bedoeling om wederzijdse uitsluiting te suggereren, ik vond het alleen stuitend van Orbán dat ze aanneemt dat een moederschap altijd een logische keuze is. Dat is niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?dag=28&maand=10&jaar=2010&tijd=08:53&lengte=10&titel=Titel

    Reactie Mariska Orban bij BNRradio

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bah, wat een misselijk stukje radio... Vooral iedereen in hokjes blijven neerzetten, wordt de wereld vast een heel stuk beter van :s

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Niet alleen vind ik de aanleiding tot de tweet (een brief van een kardinaal met een wuppie erbij) een schande, ook de open brief van mevrouw Orban is een grove inbreuk op de privacy van een parlementariër. Ik vind het vergelijken van een miskraam met een opgewekt abortus merkwaardig. Ik vind het merkwaardig dat mevrouw Orban zich niet even de moeite getroost heeft op te zoeken dat Jeanine Hennis 37 jaar is momenteel en dus misschien (zo zij dat zelf zou willen) nog een aantal jaren moeder kan worden naast haar politieke carrière. Het kostenargument vind ik evenwel nog wel het fraaiste aan de brief van Orban: het kost de staat ook heel erg veel geld om kinderen geboren te laten worden en te laten opgroeien, en dan gaan we er nog vanuit dat het dan louter gezonde kinderen van gemiddelde capaciteiten betreft, waarvoor geen extra kosten hoeven te worden gemaakt. Ik vind ook dat je respect moet hebben voor de levende en levenloze natuur. Daarom vind ik abortus tot 24 weken en tegelijkertijd kinderen met 24 weken geboren laten worden een ethisch probleem aan weerszijden. Daarom ook vind ik het geboren laten worden van een kind dat is ontstaan uit een misbruiksituatie of zedendelict een ethisch probleem, kleine voetjes en handjes of niet. Zet daar eens een boom over op met een van de leden van de Moederkerk, is religiesociologisch gezien zeer interessant. Die mensen moeten allemaal verplicht een aantal jaren in de missie wat mij betreft. Verder vind ik het met Caar niet getuigen van een respectvolle visie op je medemens als je iemand zo bejegent. Ouderschap is denk ik inderdaad een heel bijzondere ervaring, maar en daar sluit ik me bij Lein aan, niet voor eenieder een logische keuze. Dat daar maar geen begrip voor bestaat, sterker nog, dat de laatste jaren de sociale druk op met name vrouwen om te kiezen voor het moederschap lijkt toe te nemen, frappeert mij zeer.

    BeantwoordenVerwijderen