donderdag 19 januari 2012

Digital ist besser

Waar denk je aan als het gaat over Duitse muziek? Aan Nina, Falco en Rudi? Wellicht dat een enkeling Matthias er nog bijhaalt? Dat zou goed kunnen. Of denk je meer richting Brahms, Offenbach en Schumann? En van welke lezer dwalen de gedachten af naar Blixa Bargeld of Deine Lakaien?

Dan is het nu tijd om alle kennis en informatie over muziek uit Duitsland van je harde schijf te wissen en alle kanalen op te zetten voor de meest ondergewaardeerde band uit Duitsland: Tocotronic. Houd je van gitaren, afwisseling, alternatieve muziek en Die Hamburger Schule? Sluit dan die vier meest muzikale Duitse mannen van onze generatie in je hart. En voldoende voor Duits op je eindexamen is niet noodzakelijk om de liefde voor de band tot ongekende hoogte te laten groeien.

Die Tocos (vier man sterk) gaan al sinds 1993 mee, maar het overschrijden van de grenzen van het Duitstalige gebied van Europa is tot op heden nog niet succesvol gebleken. Jammer, zo’n gemiste kans om die band niet naar Nederland te halen. Het alternatief is dus om dan maar zelf naar Duitsland te gaan.

Daarom reed ik enkele zomers geleden met meneer S naar OstFriesland voor een concert. In beste Duits had ik in de weken ervoor de concertzaal gemaild. Of er twee kaartjes voor fans aus Holland gereserveerd zouden kunnen worden. Geen probleem. Uiteindelijk stonden we daar dan. Tijdens een snikhete zomer in een oude fabriek. Met bier in ons hand midden in de Duitse crowd (die fans zijn overigens heel beschaafd en bewegen nauwelijks), keihard te genieten. Ik deed mijn best om in het Duits zanger Dirk zo enthousiast mogelijk aan te moedigen. Wat een begin van de vakantie. Mijn leven zou erna nooit meer hetzelfde zijn.

Hieronder driemaal een introductie tot Tocotronic, op chronologische volgorde. Ben benieuwd wat je ervan vind.








2 opmerkingen:

  1. Ze zijn inderdaad geweldig! Nog een Duitse aanrader: 2Raumwohnung. Dromerig Duits, das reine Genießen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom vraagt de google add bij de videoclips of ik lesbisch ben?

    BeantwoordenVerwijderen