maandag 23 januari 2012

I heart… Max Geheugentrainer

Zoals ik al eerder heb gemeld kijk ik amper tv. Maar de schaarse momenten die ik wél besteed aan tv-kijken, zijn hoogtepuntjes. Zo is daar het fantastische spelprogramma Max Geheugentrainer. Ja, als ik mijn dag start met Max Geheugentrainer kan die dag bij voorbaat al niet meer stuk.

De uitzending begint al goed met de spreuk van de dag. Zo heb ik pareltjes mogen horen als “Je kunt beter niets doen dan druk zijn met niets doen” en “De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is”. Hierna volgt een belegen gesprekje met de kandidaat. Ik kom te weten dat je kaarten kunt maken van theezakjes en knipvellen – “De kaart ontstaat terwijl je ‘m maakt!”. Ideaal MAX-materiaal dus. Presentator Jan Slagter roept opgewekt dat we gaan beginnen – “Thuis doet u natuurlijk ook weer mee!” – en de oefeningen worden mijn huiskamer in geslingerd.

Het boodschappenspel is mijn favoriet. De quiz start met een overzichtje van negen verschillende producten die je moet onthouden. Uiteraard zijn de merkjes zorgvuldig weg gephotoshopt, wat hilarische beelden oplevert. Denk aan een wasmiddelmerk dat ineens ‘Larie’ heet, dat niveau. De kandidaat – en ik doe thuis natuurlijk hardop mee – krijgt een halve minuut de tijd om de boodschappen te memoriseren. Als de quiz bijna ten einde is, komt de apotheose, de finale, de zinderende laatste oefening: de ontknoping van het boodschappenspel. Weet de kandidaat alle boodschappen nog te noemen? Natuurlijk. Vroeger kreeg de winnaar een lullige Nintendo DS, maar nu is de hoofdprijs een stedentrip van 3 dagen!

Fantastisch toch. Een heerlijk spel, gezellige presentator – hij zegt overigens áltijd “Goed gedaan!”, ook als de kandidaat alles hélemaal fout doet – en ook nog eens een mooie prijs. Maar nu vergeet ik bijna mijn aller-, aller-, állerfavorietste onderdeel van de Max Geheugentrainer: de mop! Jan Slagter sluit het programma steevast af met “het leukste huiswerk van Nederland”. Het is natuurlijk de bedoeling dat je de mop de hele dag onthoudt zodat je ook nog je geheugen traint. Ik vind de mop meestal zó stuitend slecht dat ik sowieso geen moeite heb om het te onthouden. En mocht je al die topgrappen tóch vergeten zijn, dan is er altijd nog YouTube. Mijn besluit staat vast: ik ga me opgeven als kandidaat. I heart… Max Geheugentrainer!

1 opmerking:

  1. Han, ik beken: ook ik kijk wel eens naar de Max Geheugentrainer. Erger nog, ik spoel de opgaven van het boodschappenspel soms zelfs terug, om ze nog beter te kunnen onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen