dinsdag 30 augustus 2011

De toon en het talent

Misschien ligt het aan mij, misschien aan de kringen waar ik mij in begeef, de mensen die ik ken of de mensen waarmee ik in aanraking kom of misschien is het een verschijnsel van deze tijd, maar het valt mij op dat mensen zo vaak schaamteloos zichzelf aanprijzen.

Ik ben op LinkedIn lid van een aantal groepen. Dat is soms handig om op de hoogte te blijven van congressen of discussies. Onlangs vroeg binnen één van die cursussen iemand om een docent, gespecialiseerd in een bepaald juridisch gebied. Ik zal niet weggegeven om welk gebied het gaat, om de privacy van de deelnemers en de mensen die reageerden te kunnen waarborgen.

Er kwamen op die oproep een aantal reacties binnen. Die reacties zijn openbaar, iedereen kan ze lezen en ik krijg ze ook nog eens in mijn mailbox op het moment dat er gereageerd wordt. Eén van de reacties was vrij nuchter. Iemand vertelde waar hij gespecialiseerd in was en hoeveel jaar werkervaring hij had. Een andere reactie was minder bescheiden en anders van toon. De persoon in kwestie zetten uitgebreid uiteen wat hij allemaal kon en had het over zijn ervaring met de zin: “ik heb het allemaal in mijn rugzakje zitten.”

Toen kwam de volgende zin: “Ik beweeg mij soepeltjes en met enige gretigheid heen en weer tussen [rechtsgebied A] en [rechtsgebied B]”

Dat vind ik dus, tja, een rare zin. Ik krijg er jeuk van. Ik vind het een beetje té. Als mensen mij vragen te spreken over iets, dan zeg ik hooguit “daar kan ik wel iets over vertellen”. Ik ga niet vertellen dat ik mij soepeltjes beweeg tussen het ene en het andere onderwerp. En al helemaal niet met gretigheid.

Ik weet dat in Nederland mensen vaak vals bescheiden zijn. Onder andere ook omdat zelfvertrouwen niet zo op prijs wordt gesteld. Als mensen wel openlijk spreken over hun kunde en successen wordt daar wat schamper op gereageerd. Daarna komt er dan iets van een opmerking met het woord ‘maaiveld’ erin. Lees meer over dit fenomeen in een stukje dat Caar hierover schreef.
Ik vind dat er niets mis is met zelfvertrouwen en ook niet met het verkopen van jezelf. Toch heb ik soms moeite met mensen die zichzelf zo weten aan te prijzen. Ik weet niet wat het is dat me tegen borst stuit bij de reacties op de oproep op LinkedIn. Misschien is het de toon van de reactie en had ik het minder erg gevonden als de woorden ‘soepeltjes’, ‘gretigheid’ en ‘rugzakje’ weg waren gelaten en gewoon gezegd was dat iemand verstand had van het een of andere door jarenlange werkervaring en studie.

Persoonlijk huur ik iemand met meer gretigheid in als hij blijk geeft van wat meer nuchterheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten