woensdag 8 juni 2011

DSK en de verbazing

Afgelopen maandag moest Dominique Strauss-Kahn (DSK voor intimi) weer voor de New Yorkse rechter verschijnen. Dat was niet de eerste keer, en dus had ik natuurlijk al veel eerder een stukje over deze man en het hele gebeuren rondom hem, kunnen schrijven, maar om één of andere reden ben ik daar nog niet toe gekomen. Misschien omdat ik ook niet zo goed weet wat ik erover moet zeggen. Totdat ik afgelopen maandag TV keek en vond dat we er op Gemodder wel iets van móesten zeggen. Dit kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dit is namelijk te raar. Ik blijf me namelijk verbazen over veel dingen rondom deze man en deze ‘zaak’. In willekeurige volgorde:

DSK verbleef in New York in een hotel van 3000 dollar per nacht. Dat zeggen de media althans. De calvinist in mij gaat nu weer dingen roepen: ik vind 3000 dollar voor een hotelovernachting erg veel geld. Ik vraag me af wat je daar allemaal voor krijgt. Ik neem, gezien de commotie, aan dat het kamermeisje er in ieder geval niet bij hoort. Maar voor 3000 dollar moet je wel echt een heel gave kamer hebben. Ik vraag me ook af of het IMF dat betaalt of DSK zelf. Als het IMF het betaalt vind ik dat op zijn zachtst gezegd vreemd. Je kunt voor 1000 euro ook leuk slapen in New York, en zelfs dat vind ik dan veel geld. Hier is een link naar een beschrijving van het hotel. Best mooi, lijkt mij zo. Overigens blijk je er voor minder dan 500 euro per nacht ook een kamer te kunnen boeken, aldus de website van het hotel zelf. Maar misschien had DSK iets heel exclusiefs wat niet online is te boeken?

Het volgende verbazingwekkende feit gaat weer over geld. DSK is namelijk op borgtocht vrijgelaten. De borg bedroeg 6 miljoen waarvan 1 miljoen cash. Waar haalt een man 6 miljoen, of zelfs maar 1 miljoen vandaan? Ik hoop wederom dat het niet het IMF is dat dit heeft betaald. Maar voor een man in overheidsdienst heeft hij enorm veel geld. Alhoewel ik wel begreep dat zijn vrouw, Anne Sinclair veel geld heeft. Maar zou zij het dan betaald hebben?

En zo kom ik op de derde verbazing. Bij de voorgeleiding afgelopen maandag was zijn vrouw aanwezig. Uit de verklaringen van de advocaten van DSK maak ik op dat zij gaan aanvoeren dat er wel seks heeft plaatsgevonden, maar dat dit vrijwillig gebeurde. In dat licht vind ik het vrij opmerkelijk dat zijn vrouw hem komt bijstaan en misschien ook zijn borg betaalt. Vindt zij het prima dat haar man vreemd gaat? Met iemand die hij zo bij het schoonmaken van zijn kamer tegen het lijf loopt? Is dit iets Frans?

DSK verblijft nu in een appartement in Tribeca onder (door hemzelf te betalen) bewaking en met een elektronische enkelband. De verhalen in de media over dit appartement verschillen. De ene krant zegt dat het, het appartement is van één van zijn vier dochters, de andere dat het gehuurd wordt voor 15.000 dollar per maand. Het ene sluit het andere niet uit natuurlijk, maar wederom verbaas ik me over het geld. Hoewel 15.000 dollar per maand wel een koopje is natuurlijk ten opzichte van een kamer in het Sofitel.

De ergste verbazing zit nog wel in mijzelf, vrees ik. Ik heb de afgelopen weken regelmatig de media gevolgd over dit onderwerp, ik ken absoluut niet alle feiten, ik weet alleen wat het ene kamp roept en het andere. Ik heb de man gezien, eerst ongeschoren en moe, daarna gesoigneerd en licht triomfantelijk met aan zijn hand zijn vrouw. Elke keer als ik hem zie denk ik maar één ding, en dat vind ik best erg voor iemand die objectief probeert te zijn en weet niet alles te weten. Ik denk: Hij heeft het gedaan. Hij heeft het gedaan en dacht er mee weg te komen. Erg hè?

9 opmerkingen:

  1. Hij heeft het zeker gedaan, dat zie je zo :)

    De grote vraag is voor mij: 'hoe dom kan je zijn? '

    Wat dacht die man nou? Of was hij straalbezopen en veranderde hij in een soort onnozele gorilla?......Als hij nou gewoon een kamer voor 2000 euro had gehuurd, had hij voor de 1000 euro die hij overhield ieder escort-meisje kunnen huren wat hij wilde. Ook in dat geval had hij van mij ontslagen mogen worden, want ik verwacht iets meer niveau van de mensen die onze wereld besturen, maar dat is persoonlijk. Dan had hij in ieder geval nu geen enkelband omgehad. Wie gaat er nou een kamermeisje aanranden? Dan denk je blijkbaar dat je heel belangrijk bent en alles kan maken.

    Ik zeg : opsluiten en heel lang.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is onlangs een boek verschenen geschreven door een van de IHT-reporters in Frankrijk, Elaine Sciolino, getiteld La Séduction: How the French Play the Game of Life. Dit boek behandelt onder meer de in Frankrijk totaal andere mores op het gebied van gedrag tegen vrouwen. Chirac (Monsieur 'vijf minuten inclusief douche') geeft Sciolino bij hun eerste ontmoeting een handkus en een veelbetekenende blik, dat is in Frankrijk kennelijk normaal maar het verbaast haar als Amerikaanse hogelijk, want haar mannelijke gezelschap krijgt alleen een handdruk... Ik denk dat Marine le Pen al weken likkebaardend televisie zit te kijken...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij heeft het helemaal niet gedaan, het is een complot!

    Overigens is de buitenechtelijke relatie een Franse uitvinding en is dit voor mevrouw DSK heel gewoon. En ook wel lekker rustig dat hij zijn trente centimetre af en toe elders parkeert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @caar: ik neem aan dat je treize centimètres bedoelt?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @hh snap idd ook niet dat hij denkt hier mee weg te komen. Zoiets komt toch uit? Zeker als je in de politiek zit of een hoge functie hebt, dan is t gewoon, naast enorm smerig, verwerpelijk en strafbaar, erg onhandig. Dat snap ik ook niet van zo'n Weiner. Foto's versturen via Twitter. Het is gewoon dom.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @R2 Nee, trente. Think big.

    @ Eef: ik wacht tot de eerste Nederlandse politicus zo'n foto verstuurt. We kunnen nu gaan inzetten op wie dat gaat worden. Uiteraard degene van wie je dit het minst verwacht. Denk degelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Caar Ik zeg: andré Rouvoet of Ab Klink

    Overigens meen ik op te maken uit jullie reacties dat jullie dus ook denken dat hij het egdaan heeft?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. "gedaan".. ik kan niet tikken. Althans, ik vind het heel moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nee, ik denk dat het een complot is. Hij heeft haar met geen vinger aangeraakt. En dat zet kwaad bloed hè. Alle andere kamermeisjes wilde hij wel betasten, maar van haar bleef hij af. Dan voel je je gewoon zo ontzettend tekortgedaan, bah.

    Ik zet al mijn geld op Sybrand van Haersma Buma. Die zal er speciaal een account voor moeten aanmaken, dat heeft hij vast niet. Daar is hij te degelijk voor.

    BeantwoordenVerwijderen