dinsdag 12 april 2011

Vieze Vogels - Agnes Jongerius

Naar aanleiding van deze serie over Vieze Vogels merkte Mike op dat wij vooral een aversie tegen gezichtsbeharing hebben. Zoals alle commentaren op dit blog zette deze opmerking ons aan het denken. Heeft Mike gelijk? Gaat het puur en alleen om de gezichtsbeharing? Of vinden we ook nog mensen zonder baard of snor een viespeuk? In het verlengde hiervan ontdekte ik ook dat we nog nooit een vrouwelijke Vieze Vogel in het zonnetje hebben gezet. Bah, wat ongeëmancipeerd van ons. En ook volkomen onterecht. Er zijn genoeg Vieze vrouwelijke Vogels (of vrouwelijke Vieze Vogels of misschien toch Vieze-Vogelige vrouwen). Met én zonder gezichtsbeharing (ik wist het wel!).

De eerste die in mij opkwam, en ik ook weer snel wilde wegdrukken, was Agnes Jongerius. Het spijt me, Agnes, maar je hebt echt een vieze uitstraling. Ik zeg het niet graag, groezeligheid is bij een vrouw misschien nog wel erger dan bij een man, maar het is zo. Waar het precies door komt weet ik eigenlijk niet. In ieder geval niet door gezichtsbeharing, en ook niet doordat ze niet heel slank is. Er zijn wel meer dikkere dames die geen Vieze Vogels zijn/waren: Annemarie Jorritsma, Hanneke Groenteman, Erica Terpstra (alledrie trouwens flink afgeslankt, applaus).

Ik vermoed dat er drie factoren een rol spelen: een chagrijnige uitstraling, haar met een wat vettige aanblik en een gebrek aan dentale priorisering. Dit alles cumuleert wat mij betreft in het Vieze-Vogel-zijn van Agnes. In haar geval ben ik er dan ook van overtuigd dat met enkele simpele aanpassingen de vieze uitstraling kan worden omgezet naar een frisse aanblik.

Ga naar de kapper en doe je haar leuk (en schoon), ga naar de tandarts en laat je tanden rechtzetten (en schoonmaken) en je ziet er stukken beter uit. Die chagrijnige uitstraling heb ik helaas geen oplossing voor, die is nu eenmaal inherent aan verongelijkte vakbondsmensen.

1 opmerking:

  1. Tja, ik weet het niet hoor. Zou je nou echt met zo'n goedkoop advies Agnes kunnen opknappen? Ik denk dat zelfs een complete restauratie nog niet voldoende is. Is gewoon een maandag-ochtend-productie geweest. Wordt nooit meer wat.
    Wel jammer eigenlijk van iemand met zoveel power.

    BeantwoordenVerwijderen