woensdag 27 april 2011

Schoenen als hobby

Ik hou van schoenen. Schoenen zijn mijn lievelingskledingstuk. Als je het een kledingstuk mag noemen althans. Maar omdat je het aantrekt, schoenen, vind ik dat dat mag.
Het fijne aan schoenen is dat je nooit als je ze aan doet, geconfronteerd wordt met je eigen lichaam. Ben je aan het winkelen voor t-shirtjes of broeken dan krijg je toch regelmatig een naar gevoel als een shirtje weer te klein of te strak of te kort is of een broek niet dicht gaat of je billen heel lelijk maakt. Je ziet je buik ineens veel meer, je ziet je bh tekenen en wist niet dat je vet op je schouderbladen had, je ziet je borsten ineens enorm aanwezig zijn. Kleren passen is elke keer opnieuw weer de confrontatie aan gaan. Bij schoenen heb je dat niet. Schoenen maken nooit dik. Schoenen zijn mijn beste vriend.

En dus heb ik erg veel schoenen. Ik heb van de week mijn kledingkast opgeruimd en twee paar weggegooid en vier paar weggegeven. Schoenen die ik al heel lang had en nooit meer aan deed of schoenen die niet (meer) lekker zaten. En nog steeds had ik negentien paar schoenen.

Ik moet er bij zeggen dat er schoenen en laarzen in mijn collectie zitten die ik al zeker zes jaar heb. En vrijwel al mijn schoenen heb ik regelmatig aan.
En de eerlijkheid gebied te zeggen dat bij die negentien paar niet mijn hardloopschoenen en wandelschoenen zitten. Dat zijn geen schoenen in de zin van accessoires maar het zijn sportvoorwerpen. Andere mensen hebben een hometrainer of een racefiets (die laatste heb ik overigens ook, met bijbehorende (niet meegetelde) racefietsschoenen).

Mijn collectie bestaat verder vooral uit laarzen en pumps: vijf paar hoge laarzen (twee zwart en drie bruin) één paar enkellaarsjes en acht paar pumps. Verder heb ik drie paar sandaaltjes en twee paar ballerina’s.
En naast die negentien paar heb ik de afgelopen weken nog zeker vier paar schoenen in de winkel gezien die ik graag zou willen hebben. Gewoon omdat het mooie schoenen zijn, of omdat ik zoiets nog niet heb, of omdat een bepaald model in een andere kleur ook handig is.

Mijn vraag is nu: Wanneer heeft een mens te veel schoenen? Is er een limiet aan het aantal schoenen dat iemand mag hebben? Wanneer wordt het gênant? Wanneer ben je een Imelda Marcos? En als ik schoenen nu als mijn hobby zie, wordt het dan anders, mag ik er dan meer hebben?

10 opmerkingen:

  1. Er was een tijd dat ik dacht "Eef, die heeft echt lekker veel schoenen." Nu zijn we een paar jaar verder en ik zeg je, koop er nog een paar bij! 19 paar, is dat zomer en winter samen? Imelda had alleen al 19 paar zwarte pumps, allemaal weer net even anders.

    Schoenen heb je nooit genoeg. Je draagt toch elke dag schoenen? Nou dan. #kopon #lopon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze anonieme lezer komt uit op:
    4 paar laarzen (1 zwart, 1 geelbruin, 1 oranjebruin, 1 olifantengrijs)
    3 paar sneakers
    5 paar ballerina's (2x zwart, 1x cognac, 1x olifantengrijs, 1x creme)
    5 paar slippers (2x birkenstocks, 1x rubberen, 1x cognac leer, 1x blauw stof)
    2 paar hakken (2x zwart)

    Ergo: 19 is een zeer gebruikelijk gemiddelde. Doe eens gek en leef je uit!
    En doen we nog een rondje tassen later?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. die 19 paar is zomer en winter samen ja..
    Het zijn vier paar zwarte pumps, twee paar cognac (1x suede 1x leer) een cognac met blauw en groen, rode pumps, rode ballerina's zwarte ballerina's met sleehak, cognac sandaaltjes, zwarte sandaaltjes/sleehakken, peeptoe/sandaalachtigen met bloemen...

    ik heb nog gezien: bruine ballerina's, taupe pumps, paarse pumps en bruine sleehakken.. pfff.. ik kijk t nog even aan. ik vind 19 toch al erg decadent..

    @anoniem, tassen is de volgende ronde. heb er wel veel van weggeggevn de laatste tijd, dusmijn collectie bestaat uit niet meer dan 5/6 stuks..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oh ik heb ook nog slippers: 1x zilver leer, 1x zwart rubber en 1x roze rubber met palmbomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. eigenlijk is mijn collectie heel redelijk lijkt me:

    2 paar gympen (wit en grijs)
    1 paar laarzen (karamel)
    2 paar slippers (paars en zwart)
    3 paar pumps (incl. bruiloftsschoenen; cognac, parelmoer en paarsroodroze)
    2 paar ballerina's/muiltjes (zwart, zwart met bloemen)
    2 paar sloffen (schapenvacht en grijs/wit)
    1 paar wandelschoenen categorie AB (donkerblauw)
    1 paar sportschoenen (zwart)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ok, komt 'ie:

    4 paar gympen
    2 paar slippers (3e paar is nabij)
    5 paar laarzen
    15 paar pumps (om en nabij)
    7 paar ballerina's
    3 paar sportschoenen
    2 paar wandelschoenen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. OMG, 15 paar pumps?!?!?

    Ik krijg een vette serotonine-rush, alleen al bij de gedachte, en ze zijn niet eens van mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je mag wel een keer komen kijken en ze aanraken. Een heerlijk gevoel. Met het beste is toch ze zelf hebben. Hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jajajaja, hebbon! Ik tel mijn paren schoenen niet meer. Ik schat dat ik (zonder aerobics-, hardloop-, wandel-, en wielrenschoenen) ook tussen 20 en 25 paar zit, waarvan iig vier paar laarzen (zwart, bruin, grijs, en een paar boredeauxrode enkellaarsjes). Ik heb veel instappers en ballerina's omdat ik nogal veel loop, en daarom vind ik dat ik categorisch te weinig pumps heb (maar dat klopt niet denk ik). En dus ga ik binnenkort lekker twee of drie paar schoenen kopen. En niet bij de Schoenenreus. Nee, ik ga gewoon naar een zaak als Ab Donkers, Dungelmann, Venice (een locale topzaak alhier) of iets in die prijsklasse. Want als je veel paren hebt, doe je zeker vijf, zes jaar met een paar schoenen, en ik ga niet met crappy schoenen lopen want dan krijg ik default blaren. Mijn huisband klaagt trouwens wel. Hij vindt namelijk dat ik te goedkope schoenen koop: ik ben er immers zo zuinig op? Dan kan ik er toch ook wel wat meer aan spenderen? Ik begin te denken dat ik een uitzonderlijke huisband heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. de mijne vind ook altijd dat ik duurdere/kwalitatief betere schoenen en kleren moet kopen. als ik sta te twijfelen roept hij al dat ik moet gaan afrekenen..

    BeantwoordenVerwijderen