donderdag 7 april 2011

Feestjes bij snelwegen

Camiel Eurlings heeft als minister 1,2 miljoen euro uitgegeven aan feestjes rond het openen van wegen. Gemiddeld gaf Eurlings 32.000 euro uit per nieuwe snelweg. Het meeste geld ging naar de opening van de A2 bij Eindhoven. Dat feestje kostte 130.000 euro. Ik vroeg me af wat je zou doen als je voor 130.000 euro een feestje mocht geven. Camielke gaf het uit aan o.a. een graafmachineballet op de Boléro van Maurice Ravel, aldus het nieuwsbericht op de website van RTL4. Wel origineel en ongetwijfeld vermakelijk. Maar dat kan nooit 130.00 euro hebben gekost. Ik neem aan dat er meer was geregeld. Ik fantaseer er nu bij: een partytent, catering met lekkere hapjes, champagne en andere drankjes, een lint en een grote schaar, een artiest misschien die een liedje zingt, een goodiebag met gadgets gerelateerd aan de A2. Hoeveel gasten zouden er geweest zijn en hoe lang zal het feestje geduurd hebben? Misschien was er een buffet?

Ik heb even gegoogeld en kwam een bericht van Heymans tegen. Ik vat hun website bericht even samen. Er was een ochtendprogramma voor circa 120 genodigden met diverse sprekers. Tijdens het ochtenddeel werd door radio-dj Claudia de Breij een speciale live-uitzending van Radio Randweg FM verzorgd. Minister Eurlings knipte aan het einde van de ochtend het lint en toen was ook het ballet van de graafmachines.
Er was naast het ochtendprogramma een feestelijk avondprogramma voor de honderden mensen die ooit aan de weg gewerkt hebben. Hierbij was “wederom een rol weggelegd voor een vrouwelijke dj, ditmaal vergezeld door een saxofonist. Een prima temperatuur, uitstekende buffetten en goed gezelschap vormden de ingrediënten voor een gezellige avond.”

Dus dat heeft 130.000 euro gekost.

Zijn opvolger Melanie Schultz van Haegen zegt iets zuiniger te zullen zijn. Zij komt gemiddeld op 25.000 euro per openingsfeest uit.

Ik vind 1,2 miljoen voor feestjes best veel geld. Zeker als je bedenkt dat we in een periode van bezuinigingen zitten. Ik vind 130.000 euro voor een feestje belachelijk en ik vind zelfs 25.000 euro voor de opening van een weg veel. Ik vraag me überhaupt af of je een weg wel feestelijk moet openen. Waarom zou je dat doen. Die weg moet er toch komen. Een weg is over het algemeen niets bijzonders. En als de weg er is, is dat niet meer dan het resultaat van hard werk. Werk waarvoor iedereen is betaald. Ik snap een lint en een schaar en een gebakje en een kop koffie. Een congresje met sprekers snap ik als het een bijzonder project is geweest. Maar elke keer een feestje? En artiesten en een ballet van graafmachines? Het lijkt me niet echt nodig. Of is de calvinist in mij weer wakker geworden?

5 opmerkingen:

  1. Voor m'n housewarming wil ik ook een ballet van graafmachines en de bolero. In de achtertuin. Zou iemand die graafmachineballet verzorgt veel optredens hebben? En wat voor mensen zitten er op die dansende graafmachines? Een kruising tussen een ballerina en een bouwvakker? Zo veel vragen. Ik heb er een obsessie bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij heeft dat niks met calvinisme te maken maar met gezond verstand. Die belachelijke rechtse hobby van wegfeestjes. Bah. Hand op de knip! Ik hoorde vanochtend dat MSvH nu toch in alle treinen wc's wil plaatsen. Over 14 jaar. Gaat het bespaarde geld nu daarheen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hadden het gistermiddag op de zaak ook over die feestjes en hebben al die kostenposten opgeteld volgens normale marktprijzen. Zelfs dan is het een volledig raadsel hoe je Euro 130.00,-- op kan krijgen. Alleen het honorarium voor Claudia kenden we niet, maar daar zal toch geen 60.000 euro heengegaan zijn, neem ik aan......Ik vind dit een behoorlijke smet op de erfenis van Camiel......En die feestjes zorgen er ook nog voor dat die wegen nog een dag later open zijn, gewoon zonde van de tijd......We hadden hier in Veenendaal ook een opening van een oprit. De gemeente had er 30 jaar over gedaan om die oprit gereed te krijgen en toen die klaar was, wilden ze graag dat ieder bedrijf uit de gemeente met een vrachtwagen dan op die dag daar zou staan met vrachtwagen en chauffeur zodat er een lange optocht vrachtwagens synchroon op en af zouden rijden. Leuk voor de regionale tv en zo. De wethouder kon dan klappen op het viaduct met de genodigden.... Men was erg verbaasd dat bedrijven aangaven daar geen tijd voor te hebben.......Tja, die vrachtwagens moeten nu eenmaal rijden om geld te verdienen. Iemand moet die feestjes betalen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je verwoordt precies mijn gedachten met deze column. Het is volslagen onzin.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anders geven we dat geld uit aan plees in de treinen....

    BeantwoordenVerwijderen