woensdag 17 maart 2010

Winterwonderland

Nu de winter al weken bijna voorbij is en de lente al voorzichtig af en toe om de hoek komt gluren, hoor ik steeds meer negatieve geluiden over de winter. En dat heeft hij naar mijn mening toch niet verdiend. Sommige mensen worden bijvoorbeeld depressief van de winter. Het is zo koud, je moet dikke kleren aan en je neus vriest eraf. Vooral afgelopen winter was het vreselijk, volgens hen.

Nou ben ik heel december weggeweest naar een warm land, en kan ik er volgens sommigen toch niet goed over meepraten hoe verschrikkelijk het hier was. Als ik de verhalen moet geloven hebben zich hier Siberische taferelen voorgedaan. En toch was ik jaloers. Ik heb het wel heel erg naar mijn zin gehad tijdens de vakantie, maar ik baalde ook wel dat ik net een maand wegging terwijl in Nederland eindelijk eens een echte winter was. Want dat was het: écht winter. Wij gingen op vakantie met het idee dat het hier altijd zo’n halfslachtige winter is, met af en toe wat natte sneeuw, maar vooral motregen en een graad of zeven op de thermometer. Net niks dus. Gaan we een maand weg, gaat het vriezen en sneeuwen.

Bij thuiskomst zagen we de foto’s van bevroren bomen en schaatsers op natuurijs. Meteen wilde ik ook weer op wintersport. Heerlijk, zo’n heldere strakblauwe lucht en dan maar flink vriezen. Aan het eind van de dag slaap je dan ook een stuk beter. Die kou, daar kan je je gewoon op kleden hoor. Maar nee, het was vreselijk, het was glad, modderig, het zout was op. Ik hoorde dat het zo bar en boos was dat sommige mensen niet eens naar werk konden. Sinds wanneer is dat zo afschuwelijk? Normaal hoor je alleen maar geklaag over elke dag dezelfde sleur en gezeik op kantoor, maar o nee, als Nederland een dagje niet kan werken, slaat onmiddellijk de werklust toe. Ik kan me in ieder geval vervelendere dingen voorstellen. Ga je toch lekker een eind door de sneeuw wandelen (de wereld ziet er toch prachtig uit in de sneeuw?), of je doet de open haard aan, of je gaat een bordspel doen. Vergeet tijdens al deze Oudhollandse gezelligheid ook het heerlijke eten dat hiermee gepaard gaat niet: erwtensoep, zuurkool, boerenkool, rookworst, chocolademelk. Zalig.

Niets ten nadele van de lente, hoor. De lente is ook heel leuk. Dan zijn er weer overal mooie bloemen en jonge dieren. Ik verheug me er nu al op om naar boerderij ’t Geertje te fietsen en schattige geitjes te aaien. Of gewoon als er dan weer eendenkuikentjes langs het fietspad zwemmen. Wat ik maar wil zeggen is dat de winter ook een heel mooi en gezellig seizoen is, net als de lente, de zomer en zelfs de herfst. Geniet ervan zo lang het duurt, straks ga je het nog missen.

9 opmerkingen:

  1. Nou, je was er duidelijk niet bij. Het was een grote gladde en smerige bende. Niets werkte normaal. En het was inderdaad fokking koud, maar dan zonder strakblauwe lucht. In plaats daarvan was het permanent grijs en werd het zicht belemmerd door uit de hemel vallende prut. Er was geen reet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo, dat Geertje is ook lekker vercommercialiseert zeg. Niks leuke enclave aan een ringvaart, gewoon keiharde commercie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En wij gaan nog lekker op wintersport!!! Ik verheug me nu al op besneeuwde bergtoppen en kaasfondue en Nienke die bij het opstaan al roept om Neeuw Neeuw.... Heerlijk, echte winters. Van ons mogen ze blijven hoor. (san)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoals ik al zei: ik kan er blijkbaar niet over meepraten. Maar wat moet er dan allemaal werken? We zijn niet slecht ter been, dus met gladde stoepen kunnen we overweg. En het is Siberië niet, we hebben geen electiciteits- of telefoonleidingen bovengronds die kapotvriezen.

    Maar ik heb misschien ook gewoon een andere smaak in weer: zo kan ik ook regen prima hebben. Goed, ik hoef niet met de fiets naar werk, want ik heb een auto, maar anders zou ik met de bus gaan.

    Sneeuw is leuk! Hopelijk volgend jaar weer. Neeuw Neeuw!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sneeuw & winter & vriesweer : helemaal geweldig!
    Ondanks mijn "wankel" lopen heb ik deze winter genoten: zo hoort winter te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. I love snow! Het was geweldig!

    En elk seizoen heeft nadelen.
    Lente: pollen!

    Geef mij maar sneeuw!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan prima regen hebben, en kou ook, en winter. Maar sneeuw hoort in de berm en niet op de straat. IJs hoort op de sloot en eveneens niet op straat. De zon hoort te schijnen en niet schuil te gaan achter een dik pak ellende.
    Ik wist ook niet dat ijzel alleen gevaarlijk is voor mensen die slecht ter been zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Pollen, tjsa, ik heb stevig last van hooikoorts, maar daartegen neem je een pilletje en alle ellende is weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het punt is: het is een week best heel leuk, en het is in week twee ook nog best wel mooi enzo. Maar het is Niet Prettig om twee maanden kniediep door de Neeuw Neeuw te moeten baggeren. Want was het in het Westen al aardig guur en glibberig (en nee, dat was na een paar weken ook niet zo lachen meer), in het Noorden begon het medio december en was het eind februari een keer voorbij. En dat had ik nou al meer dan 10 jaar niet meegemaakt en 10 jaar geleden had ik nog tijd om over de singel naar college te schaatsen. Nu niet meer. Wat wel prachtig was: de zwarte zwanen op de witbesneeuwde en bevroren vijvers in het Noorderplantsoen, dat was een soort van Kill Bill achtige scene zonder het scalpeder-gebeuren...

    BeantwoordenVerwijderen