vrijdag 18 december 2009

Road trips

Ik ben een groot liefhebber van literatuur rond de zgn. ‘road trip’. Omdat mijn keuze voor 'mijn' boekenclub viel op ‘On the Road’ van Jack Kerouac, heb ik mij wat verder verdiept in het genre. Tot mijn genoegen kwam ik een lijstje op internet tegen met boeken die een road trip beschrijven. Een aantal titels daarvan heb ik al gelezen. Hier kort een overzicht van een tweetal boeken met dat thema dat ik las en erg kon waarderen:

William Least Heat Moon schreef het boek Blauwe Wegen. Ik las het vorig jaar in Florida. De schrijver reist na het stuklopen van zijn relatie de VS rond met zijn busje over de ‘blauwe wegen’, dat wil zeggen de blauwe wegen op de kaart. De route die hij volgt is eigenlijk een cirkel door de VS. Bij vlagen vond ik het boek inspirerend, met name omdat de schrijver veel weet van natuur en het landschap. Ook interessant vond ik zijn verhandelingen over de geschiedenis en het leven van de ‘native americans’. Soms vond ik het allemaal wel erg traag en gingen de filosofische bespiegelingen mij iets te ver. Maar dat kwam misschien ook doordat ik een paar maanden daarvoor The Lost Continent van Bill Bryson had gelezen. Ook een boek over een roadtrip, maar veel vlotter geschreven en in tegenstelling tot Blauwe Wegen, hilarisch. Toch raad ik het boek aan, zeker wel de moeite waard.

3 sterren (van de 5)

En zo kom ik automatisch bij The Lost Continent van Bill Bryson, één van mijn lievelingsboeken. Bryson reist met de auto van zijn moeder door de VS. Eerst door het oosten en daarna door het westen. Hij beschrijft op humoristische wijze de reis zelf en de plekken die hij bezoekt, maar vertelt ook veel over de geschiedenis en gewoonten van het land. Wij hebben vorig jaar onze eigen road trip gemaakt door het oosten van de VS en een aantal plaatsen aangedaan die ook Bill Bryson had bezocht. Heerlijk feest der herkenning. Iedereen die naar het oosten van de VS gaat móet dit boek lezen (nou ja, moeten… ik zou het ten sterkste aanbevelen).

4,25 sterren (van de 5)

1 opmerking:

  1. Had je dat werkje van Bryson niet kunnen aanbevel voordat ik naar de Oostkust ging? Ik kan nu niets anders, dan nog eens terug gaan MET boek (ook bepaald geen straf, natuurlijk...)

    BeantwoordenVerwijderen