maandag 27 februari 2012

Kleine ergernissen... in het verkeer

Heb je ze ook, van die kleine ergernissen die je steeds weer op je zenuwen werken? Ik merk dat ik daar steeds gevoeliger voor word én dat die mini-irritaties steeds groter worden. Ik wil daar vanaf. Tijd dus om wat kleine kwellingen te spuien voordat ik een zuur oud wijf word! De setting voor deze column: het verkeer.

Zachtjes optrekken, maar wel op de linkerrijstrook staan
Ik zal het meteen maar opbiechten: ik houd van lekker doorrijden. Ik trek graag snel op en zit graag vlotjes in z'n 5. Stel je het volgende scenario voor: ik sta rechts bij een verkeerslicht. Links van mij staat een dikke bolide. Het stoplicht wordt groen. Ik trek flink op en haal de bolide rechts in. Met m'n Matizje. Tja, da's niet handig. Maar het gebeurt wel 's. En netjes links inhalen kan ik niet, want daar rijdt de dikke bolide met een slakkengangetje! Grr. Als je een Mercedes hebt, rijd die wagen dan ook hoe 'ie het verdient: lekker vlotjes!

Niet kijken
Ondanks dat ik graag snel rijd, kijk ik wel goed om me heen. Vooral op de snelweg lijkt me het essentieel om goed in je spiegels en over je schouder te kijken voordat je van baan wisselt. Helaas maak ik het iets te vaak mee dat een bellende, Facebookende of gewoon niet oplettende bestuurder zijn/haar auto ineens voor de mijne gooit. Gevolg: ik schrik en moet direct op de rem, wat weer stress bij andere bestuurders tot gevolg heeft. Niet handig!

Italianen
Vorige week was ik op vakantie in Rome. Het mag een wonder heten dat ik nog leef. Ik heb nog nooit een volk zo levensmoe zien rijden als de Italianen. Ongelooflijk dat daar niet meer verkeersdoden vallen dan de ongeveer 13 per dag nu. Ik denk dat motto van de autorijdende Italiaan 'we kijken wel of het lukt' is. Scooteraars zoeven door het verkeer op zoek naar de gevaarlijkste plekjes in je dode hoek. Als ze dat plekje gevonden hebben, proppen ze hun tweewielertje ertussen en halen je in voordat je het in de gaten hebt. Nog een ander interessant verkeersfeit over Italië: rijbanen bestaan er niet. Die worden gewoon al rijdende gevormd. 't Is dat je het even weet voor je volgende vakantie! Neem in Italië het OV, daar red je je eigen leven mee.

Wat zijn jouw grootste kleine verkeersergernissen?

3 opmerkingen:

  1. - bij een rotonde niet laten weten welke kant je op gaat (auto's / fietsen), dude je ziet toch dat ik sta te wachten
    - harder gaan rijden als ik ga inhalen
    - autorijden in Litouwen
    - autorijden op de Amsterdamsestraatweg
    - de bejaarde die afgelopen weekend op een lege snelweg midden in de de nacht me eerst heel strak afsneed en toen op de afrit opeens vol in de remmen ging

    BeantwoordenVerwijderen
  2. - Mensen die je de hele tijd in de auto voor je andere dingen ziet doen (omkijken naar kinderen, haar borstelen, iets onder de bijrijdersstoel zoeken)
    - Harder gaan rijden als ik inhaal
    - Niet constant rijden, waardoor je de hele tijd dezelfde auto moet inhalen -> Cruise control aub!!
    - Te langzaam rijden
    - Niet lekker optrekken
    - Niet stoppen voor overstekers bij een zebrapad
    - 2 rijstroken in beslag nemen
    - Andere auto's er niet tussen laten bij het ritsen (!!)
    - Autorijden in Sevilla

    En nog zo veel meer. Ik huldig altoos het standpunt: de ander is labiel en let niet op, uitkijken dus! It's a jungle out there...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog maar kort mijn rijbewijs maar nu al genoeg ergenissen over de onkunde van andere weggebruikers.

    - te langzaam op de snleweg, als je niet harder druft dan 80 ga dan de snelweg niet op!
    - van rijbaan wisselen zonder richting aan te geven.
    - te kort voor me invoege, dude er is een reden waarom ik niet op de bumper van mijn voorganger rijd!
    - bellen, met als gevolg, langzaam en onconstant rijden
    - harder gaan rijden als ik je in wil halen
    - teveel remmen, zo'n flikkerend remlicht voor je, terwijl gas terugnemen genoeg is..

    BeantwoordenVerwijderen