maandag 19 maart 2012

Eenvoudig leven

Stel, je hebt 10 kinderen. Je bestiert het complete huishouden in je eentje en probeert zo zuinig mogelijk te leven. Naast je bomvolle huishoudelijke dagen heb je nog zin in een extra hobby. Telkens jam maken verveelt immers ook op een gegeven moment. Wat doe je dan? Dan start je natuurlijk een weblog om je lezers op de hoogte te houden van je dagindeling, bespaartrucs en kookavonturen.

De 42-jarige Teunie Luijk uit Alblasserdam schrijft het weblog ‘Eenvoudig leven’. Toen zij en haar man Willem in het huwelijk traden, kwamen ze direct in financieel zwaar weer door hoge gezondheidskosten. Consuminderen werd noodzaak voor Teunie, die zichzelf als fulltime gezinsmanager betitelt. Ik vind dat Teunie heel leuk schrijft en aandoenlijke informatie ten tonele voert.

Zo vertelt ze regelmatig minutieus hoeveel euro ze uitgeeft aan haar boodschappen, wat ze voor dat bedrag krijgt en hoe ze het complete arsenaal aan groente meeneemt naar huis. En dan laat ze ook nog even weten volgens welk systeem ze al die spullen heeft opgeborgen. Ook vertelt ze regelmatig over haar dagbesteding. Laatst heeft ze een hele dag al haar bezigheden getimed en precies opgeschreven hoeveel minuten ze kwijt was aan de was, administratie, stofzuigen, koken en e-mail checken.

Begin februari meldde Teunie op haar weblog dat ze zou gaan stoppen, omdat ‘iemand die haar na aan het hart ligt’ vond dat ze de tijd die de huisvrouw in haar weblog stak, in haar gezin zou moeten steken. Dit was het moment dat schrijfster Sylvia Witteman op Twitter ‘#freeTeunie’ begon rond te bazuinen en ik ‘Eenvoudig leven’ leerde kennen. Ruim 200 webloglezers reageerden op het bericht van Teunie. De meerderheid vond uiteraard dat ze moest blijven bloggen. Gelukkig heeft ook Teunie het licht gezien en heeft ze, na een korte pauze, haar digitale pen weer opgepakt. Nu wel zónder reactiemogelijkheid. Ook op interviewverzoeken gaat ze niet meer in. Gelukkig hebben we altijd haar weblog en boek nog. Teunie rules!

7 opmerkingen:

  1. Ik las onlangs over haar in de krant, dus vanaf vorige week staat ze op mijn favorietenlijstje. Leuk om over haar wel en wee te lezen. Ik heb wel bewondering gekregen voor grote gezinnen, wat een berg eten moet je dan koken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind Teunie helemaal geweldig. Ze is een soort moderne Enkhuizer Almanak, al die ouderwetse handige huishoudweetjes die ze met een aanstekelijk enthousiasme beschrijft, ik kan er echt van genieten. En ik vind het ook heel knap hoe ze het allemaal maar voor elkaar krijgt met die 10 kinderen, ze staat om 5 uur op en gaat pas tegen half 12 's avonds naar bed. Tijd voor een middagslaapje is er niet, want ze is altijd wel met iets bezig dat naast het huishouden ook nog moet gebeuren. Is het geen inmaken, dan is het wel kleding verstellen of een cadeautje in elkaar knutselen. En haar kinderen lijken ook allemaal zo zoet te zijn, er is er nooit eens eentje onbeleefd of lastig, ze zitten nooit in de problemen, ze helpen in het huishouden. Wondere wereld...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik denk dat ook dat gezin genoeg zorgen en op zijn tijd de nodige problemen heeft .
    nuchter bekeken dan ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat lijkt mij ook ! soms lijkt het alleen maar positief, maar dat geloof ik ook niet !

      Verwijderen