woensdag 25 januari 2012

Ex-rokersperikelen

Dit is een gastcolumn van gastcolumnist Marlee

“De meeste vrouwelijke rokers zien hun vale huid als de voornaamste reden om te stoppen met roken”, las ik. Een vale teint reden nummer één? Maar natuurlijk. Wie stoort zich nou niet méér aan een grauwe kleur en kraters van poriën dan aan gruwelijke interne schade waardoor een tergend langzame, pijnlijke dood je lot is? Kanker, hart- en vaatziekten, longemfyseem, wie maalt daar nu om? Daar zie je tenslotte niks van!

Zelf heb ik het fraaie niet-weg-te-denken verlengstuk van mijn linkerwijs- en middelvinger, mijn troost in zware tijden, trouw wapen tegen overtollige kilo’s en rustpunt van de dag - de sigaret - vaarwel gezegd. Overigens was mijn voornaamste reden niet dat ik vrees voor rimpeltjes (ik vertrouw erop dat men daar snel een remedie voor vindt). Ik ging voor de klassieker: een gezonder leven. De ontwenningsverschijnselen sloegen genadeloos toe. Schuimbekkend wierp ik menig roker een afgunstige blik toe, en in een enkel dieptepunt hing ik zelfs intens genietend boven de rokende sigarettenpeuk in een asbak. Op mijn werk was ik jammerlijk onproductief door oprukkende concentratiestoornissen, en ik leed aan slaapstoornissen. Om de aanwas van overtollige pondjes op mijn derrière te bestrijden, begon ik fanatiek met hardlopen. Het resultaat? Spierpijn en zere schenen. Ergo, ik miste mijn sigaret, leed onder afkickspasmen, slapeloosheid, een afschuwelijk humeur en zere schenen. Desalniettemin hield ik me gedurende deze martelingen kranig met de gedachte: ik ben gezond bezig!

Ik was dan ook diep geschokt toen de term ‘hormesis’ mij ter ore kwam. De bedenkers van deze theorie menen dat kleine doses van stoffen gezond zijn en nodig om het afweersysteem actief te houden. Een paar voorbeelden. Kinderen die opgroeien met huisdieren blijken veel minder vatbaar voor astma. Een glas rode wijn per dag verlengt je leven, alcoholisme is killing. Drie pakjes sigaretten per dag doodt, maar af en toe een sigaretje is niet per se heel slecht. Misschien is het zelfs wel gezond... Gezondheidsfascisten liegen? Vol ongeloof dacht ik aan de lijdensweg die ik inmiddels had doorstaan. Was dit helemaal voor niets?

Uiteraard heb ik mijn twijfels. Ergens vermoed ik namelijk dat stoppen met roken wél gezond is. Zo bestijg ik tegenwoordig al babbelend elke trap die mijn pad kruist, en hangt mijn tong bij het hardlopen pas na 45 minuten op mijn tenen in plaats van na 45 meter. Na een avondje op stap word ik niet wakker met een kater van het roken en de klieren in mijn hals hebben niet langer de afmeting van sinaasappels. De chemischedouche-rituelen tussen het doven van de sigaret en een kus van manlief kan ik voortaan overslaan. En ja, dan nu óók nog het vooruitzicht van een glanzend, goeddoorbloed velletje… what more can a girl wish for?

1 opmerking:

  1. De 'hormesis' is een leuke variant van de homeopatie, maar net zo min bewezen.

    Dat beetje vuil waar de steriele kinderen vandaag de dag weerstand van opbouwen, blijkt lang niet genoeg te zijn (en is ook van een heel andere samenstelling dan die waarvan onze in stallen levende, door mest wroetende voorouders sterk werden). Dat glas rode wijn per dag gaat pas werken als je boven de 45 bent, ervoor heb je de bloedverdunnende werking nog niet nodig. Je kunt doorgaan met roken tot je 35e, als je dan stopt zal een gelijk aantal levensjaren als die van een niet-roker je deel zijn. En zo zijn er voor alle gezondheidsbeinvloedende zaken voor- en tegenargumenten te verzinnen, allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

    Natuurlijk mag je dat sigaretje opsteken, maar 45 minuten langs een snelweg hardlopen is ook een goede 'boost' voor je immuumsysteem! Want komen we niet al genoeg met slechte stoffen in aanraking? Wat dacht je van luchtvervuiling, nu en 150 jaar terug?

    Mijn motto: vertrouw op je logisch verstand... en geloof niet alles van nu.nl. Oja, en: kudos voor het stoppen met roken!

    BeantwoordenVerwijderen