donderdag 8 september 2011

Vezelrijk pastafeest

Het Voedingscentrum en allerlei andere deskundigen (denk aan dietgoeroes als Gillian McKeith en onze eigen Sonja) hebben het tegen me gezegd: meer vezels eten. Genoeg vezels eten voor een gezonde stoelgang. Immers, een ongezonde stoelgang is ongezond en doet pijn op allerhande plaatsen. Tevens verhindert een ongezonde stoelgang de gang naar het toilet, en wanneer moet je dan een peignor aan? Maar dit terzijde.

Het vezelverhaal kende ik al geruime tijd. Proefondervindelijk vastgesteld, laten we het daar maar op houden. Daarom zweer ik bij volkoren brood, zilvervliesrijst, linzen en volkoren pasta. Gelukkig vind ik dat ook lekker, sterker nog: ik houd ervan en alles beter dan die vreselijke kartonnen macaroni-elleboogjes (sorry Pap). Maar blijkbaar geldt dit niet voor de doorsnee Nederlandse bevolking.

Volkoren en vezels schijnen nog steeds een beetje een geitenwollensokkenimago te hebben. En dat het vies is enzo. En taai. “Kinderen vinden het soms vervelend om zoveel te moeten kauwen.” Pardon? De meeste keuze aan volkorenpasta's vind je nog altijd in de biologische winkel en daar doet nu eenmaal niet iedereen zijn of haar boodschappen, zou het daar misschien aan liggen?

Nadat Blue Band Witbrood (gemaakt door Unilever) op de vingers werd getikt omdat het verkondigde dat het brood boordevol goede vezels zou zitten, probeert nu Honig het opnieuw. Een poging om een volkorenproduct te verwitten. Of een wit brood te vervolkoren. Of in ieder geval om mee te liften op de bewust eten-hype zonder over te gaan op volkorensmaak. Ik zou niet weten hoe dat inhoudelijk dan geregeld is, ik kan niks vinden over de samenstelling van de pasta of over het aantal gram vezels per honderd gram. Wel zegt Honig dat de pasta 30% meer vezels bevat dan volkoren. Wow, hoe hebben ze dat gedaan? Ik wil het weten!

Dit is wat Honig zegt:
Pasta’s worden gemaakt van gemalen tarwe. De smaak en de beet worden beïnvloed door welke onderdelen van de tarwe worden gemalen. Bij volkorenpasta bijvoorbeeld wordt de volledige tarwekorrel gemalen, inclusief het vliesje om de korrel. Hierdoor krijgt de pasta een bruine kleur, en krijgt de pasta een uitgesproken smaak. Voor Honig Vezelrijk pasta worden deze vliesjes niet meegenomen in het recept. Er worden andere onderdelen van de tarwe gebruikt. Door het selecteren van de juiste vezels en een fijne maling, krijgt de pasta dezelfde lekkere smaak en kleur. Met extra vezels.

Mijn interesse gaat vooral uit naar “andere delen van de tarwe” want als Honig gelijk heeft, dan is dit volgens mij een revolutionaire doorbraak in het verwerken en maken van gedroogd pasta. Ik ben in ieder geval in dubio: verlaat ik mijn biologische winkel en ga ik naar de Appie om het toch eens te proberen (in dit geval wint mijn voedselnieuwsgierigheid), of haal ik mijn neus op voor overbewerkte en begoochelde voedingswaar en ga ik stug verder met mijn culisnobisme?

Overigens een pluim voor het reclamespotje voor Honig Vezelrijk: twee werkende ouders en een kokende papa. “Rijk aan vezels, met de lekkere smaak van gewone pasta”. Blijkbaar smaakt gezond vies, dat is dan wel weer een gemiste kans.

Heb jij het toevallig al geproefd?

6 opmerkingen:

  1. Wij, twee werkende en kokende ouders en twee etende kinderen, vonden de volkoren penne Niet Lekker. Brokkelig, ruw, mismatch (kwa smaak) met de saus, zelfs handenvol geraspte kaas konden er niet tegenop.

    Ook ik heb mijn principes tijdelijk in de koelkast gezet en heb de vezelrijke witte pasta aangeschaft. Die vonden we niet vies - maar ja, ik krijg het mezelf principieel pedagogisch niet verkocht.

    Dus wij gaan weer terug naar goedkope witte pasta, meestal gekocht, soms zelfgekneed. De vezels halen we wel uit groente, fruit en brood. En af en toe steggel ik met een handjevol zemelen door het eten. Volkoorde salade, zeg maar.

    ~L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als handenvol geraspte kaas het niet kunnen redden, is het verloren zaak :S

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je pasta eet moet je gewoon de beste structuur en lekkerste smaak kiezen, geen gezeur. Als je gezond wilt eten moet je misschien überhaupt niet voor pasta gaan. Verpest de pasta niet met een poging er iets verantwoords van te maken, maar eet het gewoon niet al te vaak en verwen jezelf af en toe met echt lekkere pasta, bijvoorbeeld door deze zelf te maken of door die van De Cecco te kopen. Vezels haal je die dag dan uit brood, fruit, groente etc. Dat is voldoende. Of roer een schep zemelen door je ontbijtyoghurt.

    Geen concessies!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij wijken af denk ik. Wij vinden volkorenspaghetti veeeel lekkerder dan blanke saus, en het mengt allebei net zo goed met onze home-made bolognesesaus.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet alle sauzen en gerechten passen bij volkorenpasta, net zoals je niet alle vormpjes met alle sausjes kunt combineren (Spaghetti Bolognese zul je bij een Italiaan thuis niet snel krijgen, maar Nederlanders eten het erg graag). De meeste kookboeken wijden hier passages aan. De Noord-Italiaanse Pizzochieri worden gemaakt met een deel boekweitmeel en een deel wit meel, dat is erg lekker. Bepaalde Siciliaanse bereidingen kun je ook wel met volkoren pasta maken (met cavolo nero, rozijnen en een beetje room en kaas bijvoorbeeld). Andere, minder orthodoxe bereidingen zijn de Noord-Amerikaanse adaptaties: volkoren pasta met roasted winter vegetables, olijfolie, knoflook en pepervlokken is bijvoorbeeld lekker. Een gerecht willen redden met kaas, is volgens mij zonde van de kaas en de moeite. Als je gerecht mislukt is, is het helaas mislukt. Daarom moet je altijd een pak verse ravioli in de koelkast hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb net gelezen dat dit product misleidend is!!Het meel is gewoon wit maar ze voegen later vezels toe!! En dat schijnt, volgens onafhankelijke voedingsexperts, zeker niet even gezond of gezonder te zijn als volkoren pasta!! Maar dezelfde voedingswaarde te hebben als witte pasta. Wel is door die toegevoegde vezels je stoelgang/spijsvertering beter... Maar of dat de pittige prijs van honig vezelrijk waard is....

    BeantwoordenVerwijderen