dinsdag 26 juli 2011

Vreterij

De week begon met boodschappen en winkelen voor mensen uit een 'ander segment'. We maken een kleine brug naar boodschappen en voedsel voor mensen uit een 'ander segment'. daarom zijn we op zoek naar verhalen over het kopen van eten en uit eten gaan. Zweer je bij de traiteur? Maak je alles zelf? Droom je soms dat je Janneke Vreugdenhil bent? Heb je een post van Michel Roux boven je bed? Vertel het in de comments en vanaf morgen praten we over eten, voedsel en vreterij.

5 opmerkingen:

  1. Zelf gooien mijn vriendje en ik relatief gemakkelijk een 3-gangenmenu in elkaar als er onverwachts mensen komen eten. En dan niet zo 1tje met een bakje olijven als appetizer, nee, 3 maal een zelfgemaakt gerecht. Dat is gemakkelijker dan je denkt, zeker als je 4x per week uit een kookboek kookt (en ook daar staan gerechten in die je maar een half uur kosten, net zoals het gemiddelde wereldgerecht). Maar dat gelooft eigenlijk niemand die dat niet zelf ook doet. Het is bij ons (al zeg ik het zelf) regelmatig erg gezellig. Maar bij andere mensen eten we niet vaak.

    Het lijkt wel alsof men ons niet uit durft te nodigen. Zijn we te elitair? Ik kan het me niet voorstellen... ik eet ook graag een slavinkje met boontjes en aardappeltjes, of een Zuid-Afrikaanse Boboti van de Knorr met je mee. Met een flesje wijn en een Mona pudding pak je de hele schijf van vijf.

    Lieve Mona, hoe nodig ik mezelf uit bij mijn vrienden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan wel aardig koken en mijn huisband ook. Ik houd niet zo heel erg van eten uit pakjes. Van die Knorr en Maggigerechten dus. Ik vind ze te zout en ze hebben niet zoveel met eten te maken. Bovendien, pasta met tomaten of boerenkoolstamp maken is ook weer niet zo ingewikkeld. Overigens als ik geen tijd heb om zelf pesto in elkaar te flansen, neem ik wel wat uit een potje, dus ik maak echt niet altijd alles zelf. Ook koop ik wel eens een vegaburger of anderszins gevormd stukje non-meat als ik even snel iets wil maken. Ik koop ook regelmatig nootjes of olijven als ik geen tijd heb om borrelhapjes te maken, en ik ben niet zo goed in desserts, maar ik eet ze dan ook zelden. Ik eet regelmatig bij andere mensen, ook bij mijn vrienden die niet zo goed kunnen koken (vinden ze zelf ook), al zijn dat er maar erg weinig. Ik ben het met Debs eens, in de meeste kookboeken staan heel veel leuke gerechten die vrij snel klaar zijn. Ik denk wel dat je er interesse in moeten hebben. Ik lees al sinds mijn 10e jaar kooktijdschriften en kookboeken, en ik spaar vegetarische kookboeken. Ik vind het heel erg leuk om lang in de keuken te staan en het kost mij ook weinig energie om dat te doen. Een Vreugdenhil waan ik mijzelf echter niet, zij kookt veel beter dan ik. Ik heb haar boek met veel plezier gelezen trouwens. Maar mijn grote vriend van het moment is Mark Bittman. En nu ga ik preventief sporten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vorige week ben ik in een klein delicatessezaakje geweest. Overheerlijke en vele soorten zuurdesum brood, huisgemaakte chutney's en truffelmayonaise in weckpotjes, de mega grote en lekkere gehaktballen van Jean Pierre en nog veel meer. Wat een luxe en wat een genot, dat is pas echt eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hulde aan Janneke, haar NRC tv spotjes waren echt heel tof. Ik keek ze elke week religieus. Ik heb eindeloos eerbied voor mensen die koken simpel laten lijken. O ja, en netjes kunnen koken. Mijn man verzucht vaak over oorlogszones als hij na mij de boel moet opruimen...

    @R2: helemaal met je eens: sinds ik ontdekt hebt dat pastasaus ook vers binnen 20 minuten op tafel staat als de man ondertussen de verse pasta draait - wie wil dan nog een pot overzoete Heinz?

    @Debs: Bobotie van Knorr.... denk er niet aan om dat nog 'ns uit een pak te maken! Het is echt supersimpel om zelf te maken en vooral authentieker van smaak ook! Probeer: http://www.sarie.com/kos/resepte/bobotie-suid-afrika, of anders komt deze in de buurt: http://www.cooksister.com/2010/01/bobotie-revisited.html. (And don't forget the chutney!)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @IHV: Dank voor het lekkere recept! Of ik het naar mijn uit-pakjes-kokende-vrienden durf te sturen, dat weet ik nog niet, maar ga het zelf iig proberen!

    Wat een gezelligheid, recepten uitwisselen. Ik wil meer van dit thema! Meer!

    BeantwoordenVerwijderen