dinsdag 12 juli 2011

Schoenen - noodzakelijk kwaad


Veel schoenen zijn lelijk, Caar schreef er gisteren al over. Maar in deze multiculturele schoenensamenleving moet ook ruimte zijn voor de minder aantrekkelijke exemplaren. Alleen moet lelijke schoenen dan wel nuttig zijn. Sommige schoenen zijn namelijk lelijk, maar noodzakelijk. Noodzakelijk kwaad.

Noodzakelijke schoenen hebben voornamelijk met werk te maken. Wie weet wil Robert Gesink wel met veel liever met blote voeten de Alpe d’Huez oprijden zodat hij dan lekker in touch is met de pedalen maar iedereen weet dat je voor enig succes in de Tour kekke klikschoentjes nodig hebt. Ook vermoed ik dat Anky van Grunsven nooit een liefdevolle relatie heeft gehad met haar lederen paardrijlaarzen. Want zo heb je toch veel minder ‘feeling’ met je ros? Dunne katoenen sokjes leek haar wel wat, gewoven van echte paardenmanen.

En wat te denken van de dames en heren bouwvakkers? Zeker met tropische temperaturen die we de afgelopen tijd af en toe mochten meemaken lijkt het me geen pretje om met tot over de enkels in de stalen neuzen ingepakt te werken. Bescherming is natuurlijk wel essentieel. Vallende bakstenen zijn redelijk funest voor tenen en voeten.

Een paar goede spitzen voor een professionele danseres kost zo’n 50 euro (heb ik me laten vertellen). Voor Het Nationale Ballet betekent dit een jaarlijkse kostenpost van 150.000 euro. Dansen op spitzen schijnt al niet helemaal pijnloos te zijn maar de spitzen wegbezuinigen is toch helemaal geen optie voor die poezelige doch gespierde zwanenvoetjes.

Sommige beroepen weten de bijbehorende schoenen goed geheim te houden. Wat draagt een autocoureur? Of een dierenarts? Makkelijke sportschoenen? Laarzen? Maar het allergrootste geheim is wel het geheim van de schoenmaker. Wat zou hij nou dragen? Er bestaan vast enorm lelijke schoenmakersschoenen. Die wel extra goed zitten. En comfortabel zijn. En waarvan je extra goed schoenen kan maken.

Weet jij wat jouw schoenmaker draagt? Help ons met het ontrafelen van het geheim van de smid.

3 opmerkingen:

  1. In de werkplaats draagt een schoenmaker degelijke schoenen met stalen neuzen denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn oom was schoenmaker in een klein dorp, echt zo'n ouderwetse in een winkel waar al 30 jaar niks was veranderd. Hij had altijd 'normale' herenschoenen aan. Wel altijd keurig gepoetst! ongepoetste schoenen had hij een hekel aan..inmiddels is hij met pensioen maar hij heeft nog altijd keurig gepoetste schoenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn grootvader was schoenmaker. Hij droeg klompen in zijn werkplaats en leren pantoffels in de (woon)keuken!

    BeantwoordenVerwijderen