donderdag 23 juni 2011

Marginaal gemekker

Ik weet dat ik het eigenlijk met haar eens moet zijn en het allemaal heel zielig moet vinden voor de ritueelgeslachte dieren, maar ik kan het niet helpen. Je zou bijna je excuses aanbieden voor je standpunten. Maar dat is natuurlijk onzin. Zelfs als je Marianne Thieme heet.

Ik verbaas me namelijk over de decadentie van de Partij voor de Dieren. Als groot dierenliefhebber vind ik het ook heel belangrijk dat er verantwoord wordt omgegaan met dieren. Zeker als je vindt, zoals het CDA tijdens het debat opperde, dat de mens boven het dier staat in de pikorde. Dat brengt nu eenmaal een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Maar om daar nu speciaal een hele partij voor op te richten, nee. Ik heb sowieso iets tegen one-issue-partijen. Als het feit dat je bejaard bent je samenbindt met je partijgenoten, of het feit dat je van dieren houdt. Hoe neem je dan beslissingen over zaken die daar niets mee te maken hebben? Hebben alle bejaarden en dierenliefhebbers dan over alles dezelfde mening? Als het, om maar een cliché te noemen, over abortus gaat, kijk je dan hoe een veearts dat doet? Of onttrek je je dan aan het debat? Ik ga er maar eens op letten.

Oorzaak van mijn opwinding kwam uiteraard door het verhitte debat rond het ritueel slachten van schapen door Moslims en Joden. Eerlijk gezegd kan ik me er niet druk over maken. Marianne Thieme uiteraard wel. En wat was ze verguld met haar winst. Nou, gefeliciteerd. Hoewel ik betwijfel of de ritueelgeslachte schapen erger lijden dan die in de bio-industrie. Dat is ook niet goed, maar waarom zou je dit dan uitsluiten? Dat betekent toch dat er weer extra bio-industriële schapen worden geslacht? Het lijkt erop dat we in een rondje ronddraaien. De bio-industrie aanpakken begrijp ik, dat is een veelomvattend systeem. Maar dit…

Los daarvan ben ik van mening dat het enigszins decadent is om een marginaal vraagstuk als dit, want om hoeveel dieren gaat dit nu eigenlijk, op de politieke agenda te willen zetten. Er lijken mij wel belangrijker zaken aan de orde te stellen. Stef Blok heeft pas voorgerekend wat alleen al Kamervragen de belastingbetaler per jaar kosten. Een dag lang debatteren door een volle Tweede Kamer, het ambtenarenapparaat dat daarvoor wordt ingeschakeld, fractiemedewerkers, ik vind het zonde van het geld.

Maar goed, dat is democratie en voor haar achterban heeft Marianne Thieme het uitstekend gedaan. Alleen, begrijpen doe ik het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten