Dit is een gastcolumn van gastcolumnist H
Tot nu toe zijn de lezers van Gemodder in de Marge grotendeels gevrijwaard gebleven van politiek. Dat gaat nu veranderen. We gaan het hier namelijk hebben over politiek. En dan over misschien wel de leukste politiek denkbaar: de Amerikaanse politiek. In het bijzonder het circus dat presidentsverkiezingen heet.
Copyright © 2011 Universal Press Syndicate
Voor wie denkt: maar Wycliff Jean”s “Yes, We Can” is toch nog maar pas geleden? Welnee, de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur. Op dinsdag 6 november 2012 gaat het Amerikaanse electoraat (dat wil zeggen: zo’n 57% van de kiesgerechtigden) weer naar de stembus. En ja, dat is dus over anderhalf jaar, maar we kunnen niet vroeg genoeg beginnen. Er wordt op die bewuste dinsdag overigens niet alleen een president gekozen, maar ook alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, 33 senatoren, 11 gouverneurs en een waslijst aan lokale kandidaten. We concentreren ons hier echter op de presidentsverkiezingen. Aan de Democratische zijde heeft president Obama aangekondigd zich opnieuw verkiesbaar te stellen en, behoudens een groot schandaal of onverhoopt overlijden, is hij verzekerd van de nominatie. Blijft over de Grand Old Party, oftewel de Republikeinse partij.
Bij de Republikeinen is er geen duidelijke “frontrunner”. Er hebben zich al een aantal kandidaten officieel aangemeld, de meesten van een twijfelachtig kaliber. Wat te denken van een man die zichzelf omschrijft als Satanist en vampier? (I kid you not). Dit sluit aan bij een verzuchting in de fantastische tv-serie “The West Wing” – seizoen 6 en 7 gaat over de campagne rond de opvolging van president Bartlet (Martin Sheen) – dat het groepje kandidaten net de zeven dwergen zijn.
Van een aantal andere, meer serieuze kandidaten, wordt een aankondiging van een kandidatuur verwacht binnen nu en een paar maanden. Een veelzeggende stap hierin is de zogeheten Exploratory Committee. Ook Republikeinen die al een tijdje verdacht veel tripjes maken naar Iowa en New Hamsphire (waar de eerste primaries worden gehouden), geven daarmee aan dat zij hun kandidatuur aan het voorbereiden zijn.
Mogelijke kandidaten voor de nominatie zijn: Michelle Bachmann, Ron Paul, Mitt Romney, Newt Gingrich, Jon Huntsman, Sarah Palin en Tim Pawlenty. Alleen Gingrich en Paul hebben zich reeds officieel kandidaat gesteld. Ter lering ende vermaeck zal vanaf volgende week elke week 1 kandidaat worden besproken. Wie weet hoorde u het hier voor het eerst.
Ook Tim Pawlenty springt in het diepe. De voormalige gouverneur van Minnesota heeft gister aangekondigd zich kandidaat te stellen. En met zijn aankondiging scoorde "T-paw", zoals hij ook wel genoemd wordt, direct een minpuntje: zijn live persconferentie werd door de grote netwerken onderbroken, vanwege president Obama's toespraak in Ierland. Kwestie van slechte timing van Pawlenty's campagne.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat Bachmann en uiteraard Palin zich ook gaan kandideren. Bachmann mengt zich, als ik de IHT mag geloven, veel in het debat, zij zoekt media-aandacht op voor Obama tricky onderwerpen. En Palin, tja, dat kan gewoon eigenlijk niet anders. Het is niet af als ze het niet nog eens probeert, maar dan als frontrunner.
BeantwoordenVerwijderen