dinsdag 31 mei 2011

Seven Dwarfs – Michele Bachmann

Dit is een gastcolumn van gastcolumnist H

Vorige week werd het u al aangekondigd: Gemodder gaat alle Republikeinse kandidaten en/of kanshebbers voor de presidentsverkiezingen van 2012 bespreken. Wat is er veranderd sinds de vorige bijdrage?
Officieel gemeld: Herman Cain, voormalig eigenaar van “Godfather Pizza”.
Officieel afgemeld: gouverneur Mitch Daniels (Indiana), tot teleurstelling van veel Republikeinen en Donald Trump, tot teleurstelling van alle late night komieken.
Nieuwe buzz: is er over Rudy Giuliani, die blijkbaar denkt dat het niet desastreuzer kan dan in 2008 en de Texaanse gouverneur Rick Perry. Uiteraard trekt ook Sarah Palin de aandacht, nu met een grote bustour.

Afgevaardigde Michele Bachmann


Zij zal zich naar verwachting binnenkort officieel kandidaat stellen. Bachmann (55) is de oprichtster en voorzitster van de Tea Party Caucus in het Huis van Afgevaardigden, dat 59 Republikeinse leden telt. Ze vertegenwoordigt het 6e district in Minnesota sinds 2006, toen ze werd verkozen met 50% van de stemmen. Herkozen in ’08 met 46,4% en in ’10 met 52%, bewijst dit haar electorale aantrekkingskracht.

Ze wordt vaak beschimpt door columnisten en komieken. Bekende ‘flaters’ zijn haar opmerkingen dat de Founding Fathers de slavernij hebben afgeschaft (was Lincoln), dat de Amerikaanse Revolutie in New Hampshire begon (was Massachusetts) en dat het wel heel erg toevallig was dat de varkensgriep uitbraak plaatsvond onder Democraat Obama en de vorige uitbraak onder Democraat Carter (was onder Republikein Ford – en wat wilde ze daarmee zeggen?).

In geschiedenis is ze geen kei, maar ze is wel juriste. Haar tegenstanders wijzen er dan op dat haar doctoraat behaald werd aan het christelijke Oral Roberts University (nee, dat verzin ik niet, die man heette echt zo) en de rechtenfaculteit sinds 1989 is gesloten. Ook haalde ze een LL.M in belastingrecht aan de prestigieuze William & Mary Law School.

Inschatting van haar kansen

Laag. Ze is sowieso een outsider, maar nauwelijks een gevaarlijke. Haar “buzz” zal vooral afhangen van Palin. Zodra die in de race stapt, zal het voor Bachmann moeilijk worden, omdat ze hetzelfde deel van het electoraat bedienen. Zonder Palin krijgt ze aandacht als enige vrouwelijke kandidaat en haar controversiële mediaoptredens. Bovendien kan ze rekenen op steun vanuit de Tea Party. Ze is een bedreven fundraiser, zo haalde ze 2 miljoen dollar op in het eerste kwartaal van 2011, maar heeft (nog) geen goed doortimmerde organisatie achter zich in voorverkiezing staten als Iowa en New Hampshire.

In haar eigen partij heeft ze weinig krediet en veel kritiek gekregen toen ze in 2008 meermalen publiekelijk Barack Obama verweet eigenlijk anti-Amerika te zijn. Ook haar mislukte kandidatuur voor een leiderschapspositie onder de Republikeinse Afgevaardigden heeft kwaad bloed gezet.

Haar standpunten sluiten aan bij de rechtervleugel van de GOP, maar ze wordt beschouwd als een lichtgewicht. Zonder ervaring met buitenlandse politiek en vooral hamerend op sociaalconservatieve thema’s, heeft ze te weinig bagage om de nominatie te halen. Als eventuele opponent van Obama heeft ze gematigden en ‘independents’ weinig te bieden. Die zullen terugschrikken van haar uitspraken, bijvoorbeeld dat kinderen “een prijs” zijn voor homoseksuelen en dat homoseksuele leraren ervoor zorgen dat kinderen leren dat homoseksualiteit normaal is en dat ze zelf ook maar eens zouden moeten proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten