maandag 16 mei 2011

The Great Dictators - Kim Jong-Il

Eén van mijn all time favorite movies is Team America, World Police. De film gaat over een Amerikaans heldenteam dat overal ter wereld op Amerikaanse wijze problemen oplost. Met name problemen op het gebied van internationaal terrorisme. Een soort Mission: Impossible, met veel schieten en helicopters. Maar dan met Thunderbirdspoppen.

Mijn favoriete karakter in de film is Kim Jong-Il, die in deze film een beruchte terrorist is, uiteraard op jacht naar wereldheerschappij. In een van zijn eerste scènes gooit hij Hans Blix ("Ah, Hans Brix!") voor de haaien, een prachtig begin. Zei ik al dat alles wordt gespeeld door Thunderbirdspoppen? Een geniale zet. De makers van de film, Trey Parker en Matt Stone, hebben van tevoren grondig onderzoek gedaan naar Kim Jong-Il en het mooie is dat ze in zijn geval genoeg materiaal uit zijn echte leven konden putten om het karakter mee op te bouwen.

Kim Jong-Il is een groot liefhebber van Hollywoodfilms, opera's en musicals. Ik las dat hij ooit een bekende Zuid-Koreaanse regisseur en diens vrouw heeft laten ontvoeren om met hem samen een film te maken en de Noord-Koreaanse filmindustrie leven in te blazen. In Team America resulteert de voorliefde voor drama en musical in het prachtige, gevoelige lied I'm ronery (I'm lonely), waarin Kim jong-Il vertelt over de eenzaamheid die macht en genialiteit met zich meebrengen.

Zoals het elke zichzelf respecterende dictator betaamt, is Kim Jong-Il niet vies van een fikse partij zelfverheerlijking. En dat is maar goed ook. Hij heeft de prachtigste titels voor zichzelf bedacht, waarmee hij aangeduid wordt in Noord-Koreaanse dagbladen en andere media: De Geliefde Leider, De Briljante Leider en, een van mijn favorieten, Hij die verscheen uit het licht van zon en maan. Op de officiële website van Noord-Korea kun je de prachtigste artikelen vol zelfverheerlijking lezen. Wat dacht je van dit juweeltje? "The Korean people have cherished through their experience the absolute truth that as long as they follow General Secretary Kim Jong Il victory and glory, happiness and prosperity are in store for them. It is their unshakable will and faith to hold him in high esteem forever." Het zou goed zijn als ons Ministerie van Algemene Zaken wat vaker dit soort zinnen over zichzelf zou uitspreken.

Voor de visuele ondersteuning gaat Kim Jong-Il graag op de foto. Op de website Kim Jong-Il looking at things zijn fraaie voorbeelden te zien van de manier waarop de genadige leider het liefst gefotografeerd wordt: kijkend. Je moet doen waar je goed in bent en hij kan heel goed dingen bekijken. Mijn vreugde was groot toen ik op nu.nl bovenstaande foto ontdekte. Blijkbaar is er recentelijk een verzameling foto's vrijgegeven. Ik ben erg dankbaar dat deze foto van Kim Jong-Il die naar bh's kijkt (kijken doet hij ook met zijn handjes!) ook uitgekozen was. Onbegrijpelijk maar prachtig.

En dat geldt eigenlijk voor zo veel dingen die ik over Kim Jong-Il weet. Dat hij drie keer een hole-in-one slaat telkens als hij gaat golfen. Dat hij bovennatuurlijke gaven heeft en het weer kan aanpassen aan zijn gemoedstoestand. Allemaal even prachtig. Speciale aandacht nog even voor zijn uiterlijk, want zeg nou zelf, Ik-ben-geboren-uit-zonnegloren ziet er toch patent uit. Kaki broek, kaki overhemd en altijd een funky (zonne)bril. Dit is een dictator met klasse.

Als zijn zoon Kim Jong-Un binnenkort de fakkel moet overnemen wens ik hem heel veel sterkte. Het zal nog moeilijk worden om uit de schaduw van zo'n groot man te treden. Cruciaal hierbij zijn een aansprekende hobby kiezen, een goede aanspreektitel, maar vooral de juiste kledingkeuze. Tips zijn welkom.

4 opmerkingen: