donderdag 14 april 2011

Wc's in Sudan

Op nu.nl zag ik een reclame langskomen van Edet toiletpapier. Edet bouwt toiletten in Sudan, stond er.
Ik was een beetje verbaasd, want waarom zou Edet nu in Sudan een toilet willen bouwen. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat Edet de markt voor toiletpapier wil aanboren in Sudan en dat je toiletpapier beter verkoopt aan mensen met een toilet. Dus misschien dat Edet daarom een toiletten bouwt in Sudan.
Maar waarom adverteert Edet dan in Nederland dat het toiletten bouw in Sudan? Enig doorklikken maakt duidelijk dat Edet Goed Werk verricht in Sudan. Edet wil arme mensen zonder toilet helpen om zo een betere hygiënestandaard te kunnen bewerkstelligen en kindersterfte tegen te gaan. Goede zaak dus, zou ik denken. Edet doet dit overigens niet alleen maar in samenwerking met Oxfam Novib.

Een beetje jammer vind ik wel dat een toilet bouwen in Sudan dan niet gepaard kan gaan zonder reclame daarover te maken in Nederland. Wij Nederlandse consumenten moeten natuurlijk ook weten dat Edet een hartstikke goed product is. Dat Edet goed werk verricht in de derde wereld. En als wij Edet kopen dan helpen wij de derde wereld zelf ook. Dus koop vooral Edet toiletpapier.

Indirect speelt Edet dus in op mijn westerse schuldgevoel. Als ik een ander of goedkoper merk wc-papier koop help ik de arme kindertjes in Afrika niet. En dat vind ik nogal naar, dat inspelen op mijn schuldgevoel. Want ik vind toiletten in Sudan echt een goed doel, maar moet ik daarvoor nu elke keer als ik een pak wc-papier uit het schap trek, aan Edet denken en dan dat merk maar kopen om een beter gevoel te krijgen?

Ik vind het een goede zaak dat Oxfam Novib zijn best doet om geld binnen te halen voor Sudan en daarvoor een commercieel bedrijf als de producent van Edet inschakelt. Ik ben een groot voorstander van ontwikkelingssamenwerking zonder overheidsinbreng maar gebaseerd op de vrijgevigheid van mensen zelf of van bedrijven die goed gebeord hebben. Maar ik vrees dat ik geen geld voor toiletten wil geven via Edet.

Ik vind Edet toiletpapier sowieso te duur en weet niet hoeveel van mijn geld van dat pak dan naar die toilet in Sudan gaat. Ik zou zelf liever een goedkoper pak kopen en het teveel ten opzichte van het Edet pak in een potje voor Sudan willen stooppen. Aan het einde van een kwartaal maak ik dat ebdrag dan over aan Oxfam Novib. Tnv de toiletten in Sudan.

Ik heb het even opgezocht: acht rollen Edet friendly toiletpapier kosten 2,63, vierentwintig rollen kosten dus 3x2,63 = 7,89 eur. Vierentwintig rollen AH toiletpapier zacht wit kosten 4,99. Dat scheelt 2,90 per aankoop. Ga je naar de Aldi, scheelt het nog meer!
Koop je de zachtere variant dan betaal je voor Edet soft toiletpapier 3,25 voor zes rollen, voor 16 rollen zou je dan (2,5 pakken, ok, het rekent wat moeilijk) 8,12 euro betalen. Zestien rollen AH zacht en sterk kosten 5,38, dat scheelt 2,75 euro.

6 opmerkingen:

  1. Ik begrijp wel dat als Edet geld aan een goed doel geeft, dat zij daar dan ook reclame voor maakt. Dat is toch slim? En het werkt nog ook, gezien jouw schuldgevoel. Ik zou wel eens een kijkje in de verkoopcijfers willen nemen tijdens zo'n actie. Hartstikke goed van Edet. Keihard geld verdienen en daar dan ook nog een goed doel mee steunen. Win-win.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou zeker graag de verkoopcijfers willen zien, maar dan ook hoeveel er echt naar sudan gaat.. daar ben ik ook benieuwd naar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hHet is natuurlijk wel makkelijker om gewoon een pak wc papier te kopen en daarmee een goed doel te steunen. Je hoeft niks over te maken oid, geen extra handelingen. Ik zag vanochtend ook een reclame van flesjes water, als je die kocht steunde je schoon water in afrika.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, en Libresse doet ook zoiets. Gewoon slimme marketing.

    Misschien kunnen we voortaan ook sperziebonen kopen waarvan 1 euro naar Afrikaanse boeren gaat die door Europese landbouwsubsidies hun spullen niet kunnen verkopen? Lijkt me ook een heel goed doel. Appelleert ook lekker aan het Westerse schuldgevoel. Eindelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik blijf wel een probleem hebben met de ondoorzichtigheid van het percentage dat naar afrika gaat. zie graag bedragen: 1 eur voor afrika op een pak wc papier of x%.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi onderwerp voor de Keuringsdienst van Waarde. Ik zag van de week een herhaling en heb ervan genoten hoe ze op prachtige wijzen de onzin en oplichterij van allerlei 'CO2-compensatie'-onzin blootlegden ..............Gewoon over de rug van minderbedeelden en via het schuldgevoel van ons rijke westerlingen geld verdienen. Je bedrijf Climate-fund noemen, zodat iedereen denkt dat je op 1 of andere manier wel iets goeds zal doen voor de planeet en ondertussen gewoon zoveel mogelijk geld binnenharken.....bah....Dit is net zoiets ik koop geen Edet meer, zeker niet zolang ze niet eerlijk zeggen hoeveel geld er naar Afrika gaat. Ik voorspel je dat dat bij lange na geen cent per pak wc-papier is.

    BeantwoordenVerwijderen