vrijdag 15 april 2011

Levensverwachting

Lein wees mij op de site van Psychologie-magazine op persoonlijkheidstests. Bijvoorbeeld of je cannabisgebruik ongezond was (dat zat bij mij wel goed), of je een mannelijk of vrouwelijk brein hebt (ik heb een mannelijk brein) en of je je bovenmatig ergert in het verkeer. Antwoord op de laatste vraag was 'nee', maar dat klopt niet hoor. Dat was vertekend doordat mijn grootste ergernissen er niet tussen stonden: kleven, linkshangen, niet optrekken, mensen niet laten invoegen.

De testjes waren verslavend, ook al kwam er af en toe iets uit dat niet klopte. Eén van de uitslagen beweerde dat ik niet sociaal was, geen contact kon leggen met andere mensen en een 'laat-maar-waaien-type' was. Misschien dat ik geen zelfkennis heb, maar ik herken mij hier niet in. Ik vraag me af door welke antwoorden dit kwam. Doordat ik me niet emotioneel laat meesleuren door andermans problemen? Ben ik daardoor een laatmaarwaaierige autist?

De meest confronterende test was, naar mijn beleving, 'Hoe oud word je?' Hierin moest je allemaal dingen invullen over je leeftijd, je gezondheidsproblemen, jong-overledenen in de familie, of je 1-2 keer in de week seks hebt, roken, alcohol. Niks over gevaarlijke hobbies, dat verbaasde me trouwens. Nergens werd gevraagd 'Draag je een autogordel?', 'Doe je aan basejumpen?', 'Stuur je wel eens eigen fimpjes naar Jackass?', 'Hoeveel keer per maand spuit je heroïne met groezelige naalden?', 'Heb je vaak onbeschermd seksueel contact met verschillende mensen?' Dat was blijkbaar niet belangrijk voor je levensverwachting.

Door mijn voorbeeldige levenswijze was de uitslag dat ik naar verwachting 87 jaar zou worden. 87! Ik dacht aan mijn ene oma die 89 is geworden, de laatste vijf jaar daarvan zwijgend in een rolstoel in een verpleeghuis doorbrengend. Lein mailde dat haar verwachting 83 jaar was. Ik denk dat zij minder vaak seks heeft of zo. Aangezien Lein een paar jaar jonger is dan ik, dacht ik aan de laatste tien jaar van mijn leven die ik in eenzaamheid zou moeten doorbrengen. Met m'n mannelijke brein en m'n sociale gestoordheid. Ik voelde me wat gedeprimeerd worden. En roken doe ik niet meer. Of zal ik toch maar weer beginnen? En vanavond een groot stuk vlees met vette saus. Dan snoep ik er lekker een paar jaartjes af.

10 opmerkingen:

  1. ik wil die test ook doen! Benieuwd naar mijn levensverwachting! Tijdens mijn studententijd heb ik op een feestje een keer een handlezeres in actie gezien. Toen ik, na enige aansporing door omstanders, ook mijn hand liet lezen, antwoordde de handlezers: "je levenslijn is zo kort, dat je eigenlijk al dood had moeten zijn."
    Fijn om te horen, uiteraard! Als ik het resultaat weet, zal ik het hier posten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 82! Eet dat, handlezeres.

    Inderdaad wel vreemde vraagstelling, met ruime marges. "Rookt u minder dan twintig sigaretten per dag?" Blijkbaar als je je aan max. 19 houdt, zit je goed. Ik ga er nog een paar doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 19 sigaretten per dag, elke dag een vieze spuit in je arm en als hobby levende kanonskogel, je wordt er zo 87 mee. Wat een leven, mensen, wat een leven!

    Zijn er niet nog wat mensen die ook 87 worden? Of mensen die ouder zijn dan ik en 82 worden? Anders ben ik die laatste jaren zo alleen. En m'n kinderen komen ook al nooit meer langs. Of die mevrouw van de kerk. Zucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik word 84, schijnt, maar ik ben nu nog maar 22, dus waarschijnlijk ben ik ook al weg tegen die tijd...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ah, 22, perfect. Jij bent er nog wel als ik 87 ben. Alleen ben jij dan pas 76 en nog goed ter been, vitaal, onder de mensen. Kom je dan een keer langs?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. met een bloemetje van het tankstation dat naar benzine ruikt. Of datgeen waar tegen die tijd mee getankt wordt. Bloembollen ofzo. Maar ja, wat maakt mij dat uit. Dat maak ik toch niet meer mee.

    Overigens, Caar, heb je er al aan gedacht om bijvoorbeeld meer vlees te gaan nuttigen dan groeten of meer dan 4 alcoholische versnaperingen te gebruiken, zodat je levensverwachting van 87 naar 82 ofzo gaat en je niet jaren in eenzaamheid zit weg te kwijnen? Bovendien heb je dan ook nog lekker veel vlees gegeten en drank gedronken, dus meer van het leven genoten. Lijkt mij win-win.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed idee ja, of toch onbeschermde contacten met vreemden. Ik denk er nog over.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik word 89.. we ziten er samen Caar... Ik ben dan al 7,5 jaar zonder H, dus alle tijd om samen met je naar buiten te kijken..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh wat fijn! Dat is wel een opluchting, hoef ik ook geen ongezonde dingen te doen. Gezellig hoor. Wel jammer van H. Ik zal je troosten. Als ik dat dan nog kan. En anders geef ik je een heerlijk glaasje advocaat elke dag en dan nemen we achter de geraniums samen de laatste roddels door.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hahaha, ik zie jullie al zitten met zijn tweeën. Met op een dressoir foto's van mij en de meneer met zo'n vaasje bloemen ernaast.

    BeantwoordenVerwijderen