vrijdag 4 februari 2011

Vrijdag, actiefilmdag

Vrijdag. Het blijft een speciale dag van de week. Het gevoel dat het weekend eraan komt maakt vrijdag een speciale dag. Als ik van donderdag op vrijdag slecht of kort slaap dan geeft dat niet, want ik hoef nog maar één dag. Op vrijdag gaat de dag sneller. Op vrijdagmiddag denk ik aan bier en aan bitterballen. Op vrijdagavond wil ik op de bank zitten met een bord patat met mayonaise en een zinloze actiefilm kijken.

Een film met Bruce Willis of Arnold Swarzenegger of een andere actieheld. Ik hou van alle Terminators en van alle Die Hard films. Ik hou, behalve van Watchmen en de laatste Superman, van alle films met striphelden. Schieten, tieten, helikopters noemen we dat. Na een week intelligent doen op mijn werk ben ik toe aan onintelligent vermaak. Er is ook een genre dat net buiten de klassieke actiefilm valt maar desalniettemin perfect aan mijn vrijdagavond criterium voldoet, dat zijn films in de trant van Smoking Aces, Kiss Kiss Bang Bang en Kick Ass. Briljant en vermakelijk. Ik weet weinig van films, alleen wat ik leuk vind en wat niet. En dit vind ik leuk.

Elke actiefilm kent een aantal terugkerende elementen en dat maakt het voorspelbaar en dus perfect voor de vrijdagavond. Er is altijd een achtervolging waarbij een vrachtauto met waterflesjes of oliedrums wordt geraakt die daarna wild over de weg rollen, er is altijd een gevecht op grote hoogte waarbij de hoofdpersonen te pletter dreigen te vallen, er is altijd en uitzichtloze situatie waarin de held zich uit een underdogpositie weet terug te vechten. Als er een samenzweringstheorie in de film zit dan is er een ondergronds hoofdkwartier en het meesterbrein gaat altijd op het einde aan de actieheld uitleggen hoe en waarom hij doet wat hij doet. Het liefst met een kat op zijn schoot. Heerlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten