maandag 7 februari 2011

Nijntje gaat stemmen

Op 2 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. De PVV heeft voor deze verkiezingen voor de provincie Noord-Brabant een speciaal verkiezingsprogramma uitgebracht, zo bleek uit een publicatie Binnenlands Bestuur.

Het
programma is in eenvoudige taal geschreven en richt zich daarmee tot mensen met een verstandelijke beperking. Lein zei vorige week al: "Een vakje rood inkleuren kan elke debiel." De PVV moet hetzelfde gedacht hebben. Ik kan hier nu grappen gaan maken over de zelfkennis van de PVV en de kennis van de PVV omtrent (de intelligentie van) haar achterban, maar dat is te makkelijk. En dan bedoel ik met makkelijk dat zowel het maken van de grap te makkelijk is, als dat het serieus geven van een dergelijke verklaring voor de opkomst van de PVV te makkelijk is.

Ik wil echter wel iets anders over de PVV en haar Brabantse programma zeggen: het is hilarisch. Het is een ‘Nijntje maakt de provinciale verkiezingen mee’. De titel van het programma is al geweldig: "Jij wilt een beter Brabant? Wij ook!" Ja, wie niet, zou ik zeggen. Ze hebben zelfs vrij geciteerd naar Wouter Bos: "Dit land kan zo veel beter."

Ik hoef verder niets toe te voegen aan de volgende citaten afkomstig uit het programma:

"Op 2 maart mag je kiezen.
Stemmen noemen we dat.
Het gaat om de regering van Noord-Brabant.
Noord-Brabant is een stuk van Nederland waar jij woont.
Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt.
Ga jij straks ook stemmen?
In deze folder staat wat de Partij voor de Vrijheid belangrijk vindt.
Voor gehandicapten.
Voor kinderen.
Voor zieken.
Voor opa’s en oma’s.
Voor alle mensen.
Ik kies Partij voor de Vrijheid. Die vind ik het beste van allemaal.”

“De regering van Noord-Brabant woont in een heel groot gebouw.
Er werken ook heel erg veel mensen.
Dat is heel erg duur.
De Partij voor de Vrijheid wil hier niet zo veel geld aan uitgeven.
Het geld dat je dan overhoudt kan dan aan belangrijke dingen worden uitgegeven.”

“Goed voor dieren zorgen
De Partij voor de Vrijheid houdt heel erg van dieren.
Jij ook wel denken wij.
Daarom mag je dieren geen pijn doen en moet je goed voor ze zorgen.
De Partij voor de Vrijheid wil dieren niet in kleine hokken stoppen.
De Partij voor de Vrijheid wil ook niet dat heel veel dieren bij elkaar zitten in hele grote stallen.
Dieren moeten het goed hebben.
Dat vindt toch iedereen?”

“Heel zuinig zijn op geld
De regering van Noord-Brabant is heel rijk.
En soms geven de provincieministers zomaar geld uit aan rare dingen.
Dat moeten de provincieministers niet doen.
Ze moeten eerst goed nadenken voordat ze geld uitgeven.
En daar wil de Partij voor de Vrijheid wel bij helpen.”

5 opmerkingen:

  1. Of je het nu eens bent met de PVV of niet, het is wel goed dat ook mensen met een verstandelijke bepering uitleg krijgen over verkiezingen. Van deze groep mag een groot deel namelijk ook stemmmen. Waarom is het dan raar dat er simpele uitleg over politieke standpunten wordt gegeven? Dat zouden meer partijen moeten doen. Kijk maar eens op http://www.publiek-politiek.nl/Producten-en-diensten/Voor-doelgroepen/Gehandicapten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beetje jammer dat de persoon hierboven nu weer anoniem reageert - bang om met naam en toenaam op het blog te staan?

    Grootste probleem met dit Jip en Janneke PVV pamfletje is het aantal gemeenplaatsen dat er in staat. Gereduceerd tot Nijntje-niveau is dit vodje niks anders dan een uitleg wat stemmen nu eigenlijk inhoudt en er komt amper iets van het - door een groot aantal medelanders als kwalijk bestempeld - gedachtengoed van de PVV in naar voren. Stemmen harken over de ruggen van verstandelijk beperkten, het is echt schandalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. omdat als alle politieke partijen dit gaan doen, alle verkiezingsprogramma's er hetzelfde uit gaan zien. Allemaal simpel en positief. Bedoeld voor iedereen met een IQ onder de 80.

    Misschien zijn we dan wel van de discussie over de hypotheekrente-afrek verlost zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Lein. Nee hoor! Niet alle programma's zijn dan gelijk. Oké, GL of de PvdD zouden dat dieren programmapunt van de PVV ook kunnen opnemen. Het CDA uiteraard niet, want die zijn enorm vóór het in kleine hokjes stoppen van dieren, die harteloze christenen.

    "De provincieministers geven soms geld uit aan rare dingen. Dat komt omdat ze niet goed nadenken. Dat vinden wij wel leuk. Dan is het soms een verrassing waar de provincieministers nu weer geld aan hebben uitgegeven."

    "De VVD vindt mensen die een huis kopen, daar best voor beloond mogen worden. Tenslotte hebben zij ook heel hard gewerkt, veel harder dan mensen in een huurhuis. Daarom krijgen mensen met koophuis ook weer geld terug. Dit heet met een moeilijk woord "hypotheekrenteaftrek. Dat is een goede regeling."

    Of: "Soms hebben mensen wat hulp nodig. Als je fietst met tegenwind, is het fijn als er iemand je een duwtje in de rug geeft. Zo werkt het ook in de politiek. De Partij van de Arbeid helpt mensen die moeite hebben met fietsen. Dus geven we ze een duwtje in de rug. Of een scooter. En mensen die veel geld hebben, kunnen best meebetalen aan jouw scooter."

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben het volledig eens met Wendy.
    Maar hoe schandalig het eigenlijk ook is, deze tekst bracht toch een brede grijns op mijn gezicht deze morgen.

    BeantwoordenVerwijderen