woensdag 9 februari 2011

Aanmodderen in de keuken

Dit is een column van Lein en Caar

De dames van Gemodder in de Marge mogen graag lekker koken en hebben zelfs de ambitie om ooit zelf een kookboek te schrijven. Alleen komen ze niet veel verder dan het verzinnen van mooie titels. Recepten bedenken is wat lastiger. Voor alle titels geldt wel: afblijven, wij waren eerst.

Bunkeren met Hitler
Uitsluitend vegetarisch, zo had Adolf het graag. Adolf hield immers meer van zijn herdershond dan van de meeste mensen, hoewel hij die ook met graagte een bepaald soort Hund noemde. Met Eva’s befaamde groenteschnitzels en bratkartoffeln. Niet geschikt voor inductie.

Famous Last Meals. Recepten uit de dodencel
Wat zou jij eten als het je laatste maaltijd was? Wat heeft de dead man walking in zijn maag? Laat je verbazen door de keuzes van ter dood veroordeelden. Van gesmoorde kabeljauw tot doodgekookte groenten. En bedenk, vaak krijg je deze maaltijden al twee weken voor het spuitje.

Het worst-kaas-scenario
Verjaardagspartijtje bij een 50+er. Het rondje worst-kaas is onvermijdelijk. Maar wat is de worst kaas? Extra belegen? Of van die slappe jonge kaas met grote gaten. Met dit kookboek weet je van deze culinaire ramp een hoogtepunt te maken.

Een boterham met tevredenheid. Leer en apprecieer de granen van weleer
Spelt, haver, bulghur en quinoa; alles komt voorbij. Geniet van de puurheid van granen zoals reeds beschreven in het Oude Testament. Wij liften mee op de puur-hausse en duwen je met de voet tussen de deur deze glykemische koolhydraten door de strot.

Of je worst lust! Vegetarisch koken voor doven en slechthorenden
Hardhorenden wordt vaak de retorische vraag ‘Of je worst lust’ voorgeschoteld. Dit kan als zeer vervelend worden ervaren, met name door vegetarische en veganistische mensen met een gehoorbeperking. Vandaar dat het hoog tijd is om deze groep in het zonnetje te zetten met een eigen kookboek.

De vleeschpotten van Egypte. Lesbisch koken in het oude Israel
Eenmaal ontsnapt uit Egypte snakte het joodse volk naar de vleeschpotten van Egypte. Wie waren deze potten en wat maakte hun kookkunsten zo bijzonder? Ga met ons mee op een culinaire verkenningstocht door de landen van het Oude Testament en laat je verrassen door de kookkunst van lesbische koks aan het hof van de farao.

Appels met peren vergelijken. Vlaaien in alle soorten en maten
Appelkruimel en Perenchocolade, die kennen we allemaal wel. Maar haal je ze nou bij de Multivlaai, de Hema of is het echt de moeite om naar Limburg te rijden? Lees het in onze vlaaienconsumententest.

Linksomdraaiend melkzuur, recepten uit de keuken van de PvdA
Alleen maar recepten zoals u gewend bent van de salonsocialisten: rood en veel roeren. Met ingewikkelde tomatentortilla die 1000maal gekeerd moet worden en semi-communistische borsjt die alleen volgend het ritme van de Internationale geroerd mag worden.

Ober, er zit een vlieg in m’n soep. Koken met insecten
Als alles al hip is geweest wordt het tijd voor iets anders. De trend van 2012: koken met insecten. Sprinkhanen en wilde honing, net als Johannes de Doper, levende meelwormen met een coulis van kevers op een bedje van vlindervleugels. Wees de eerste die bij Wie is de chef? zegt: "Mja, mestkevers. Kán heel lekker zijn, maar het ligt er heel erg aan wat je ermee doet."

Lekkere jonge maïsjes. Koken voor kinderen
Kinderen zijn de toekomst en dus ook de toekomst van het koken. Met pretentieus gelul kan je daarom niet vroeg genoeg beginnen. Wat dacht u van boekweitpannenkoeken met stukjes spek van het Vietnamese watervarken overgoten met dubbelgefilterde esdoornsiroop? Of een heerlijk wit briochebroodje van sojakarnemelk met door de boer zelfgekruide knakworstjes? Ook wordt de favoriet van alle kinderen niet overgeslagen: patates frites van La Bonnotte-aardappels met een gegrild stukje exclusieve maiskip uit de Andes vergezeld van een voortreffelijke appelcompote met een vleugje kaneel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten