vrijdag 3 december 2010

Gender in december

December is een zwarte maand als het gaat om de vrouwenemancipatie. Niemand lijkt zich er druk over te maken, in de Opzij hebben we er nog niets over gelezen, vandaar dat wij het nu maar aankaarten. In december wordt de jeugd jaar in jaar uit opgezadeld met het idee dat mannen de dienst uit maken. Het is niet dat vrouwen overheerst worden door mannen, nee, vrouwen spelen in december überhaupt geen rol. Ja, op de achtergrond, tijdens het kerstdiner mogen ze zich uit de naad sjouwen. En dat moet nou maar eens afgelopen zijn. De decemberfeesten zijn gericht op kinderen, zij worden geïndoctrineerd met achterhaalde ideeën over mannen en vrouwen, en krijgen zo een verwrongen beeld van hoe de maatschappelijke verhoudingen zouden moeten zijn.

Neem nou Sinterklaas. Een typisch geval van een overheersende man. Hij maakt uit wie goed of slecht is, zoet of stout, en hij deelt de straf uit. Met zijn Pieten is het al niet veel beter. Ze hebben dan wel een mannelijke naam, maar in feite zijn ze geslachtsloos. Waar heeft Sint eunuchen voor nodig? Om te voorkomen dat hij zich aan hen vergrijpt natuurlijk. Een overheersende man met losse zeden, een typische katholiek. In de katholieke kerk maken ook alleen mannen de dienst uit, bah. Ook zit hij niet voor niets de hele tijd op een paard. Een mannelijk paard, Amerigo. Vanaf dat grote, mannelijke paard kijkt hij op iedereen neer.

En dan denk je dat je na pakjesavond je dosis male supremacy gehad hebt, komt de kerstman daar nog eens overheen. De kerstman is een alphaman pur sang. Hij heeft een vliegende slee vol Swarovski-kristallen, die overigens niet zou misstaan op de Miljonairsfair, en het schijnt zo te zijn dat hij alleen mannetjesherten voor de slee spant. Dasher and Dancer, Prancer and Vixen, Comet and Cupid. Het klinkt misschien een beetje gay, maar het zijn wel mannen! Want ja, vrouwtjesherten moeten natuurlijk thuis voor de babyhertjes zorgen. Grootheidswaanzin en een Messiascomplex. Tel uit je winst.

Nu we het er toch over hebben: het hele Christelijk geloof hangt aan elkaar van de male dominance. God is vader, Jezus een zoon en al die discipelen zijn ook allemaal mannen. God durfde zelfs de conceptie van de Verlosser niet toe te vertrouwen aan een vrouw en maakte er een dubieuze ontvangenis van. Probeert er iemand ergens toch een vrouw doorheen te fietsen (Dan Brown bijvoorbeeld), wordt hij (of zij) meteen verketterd. Jammer hoor.

Dacht je dat het voorbij was, dan krijg je na de kleffe nieuwsjaarsborrel nog de Wijzen uit het Oosten. Drie mannen. Plus: een os en een ezel. Een os is ook een man. Gecastreerd misschien, maar wel een man. In ieder geval geen vrouw. Dan had er wel gestaan een koe en een ooi. Maar nee hoor. En we weten allemaal wat de mannelijke expansiedrift het Oosten voor goeds heeft gebracht. Daarom dit jaar in de Gemodderkerststal De Drie Wijze Dames: Marie Curie, Dian Fossey en Mary Edwards Walker.

1 opmerking:

  1. tja, als je nu Rooms-Katholiek was geweest, dan had je de belangrijke positie van Maria (vrouw!) gewaardeerd. Ook in de maand december.

    Maar ja, dat clubje opstandelingen dat voor zichzelf wilden beginnen - en tot welke groepering jij middels vele afscheidingen, scheuringen, splistingen en samen weer op weg ook behoort - hadden het blijkbaar niet zo op vrouwen. Die vonden die verering van een vrouw maar stom. Over alpha males gesproken.
    Gemiste kans :-)

    BeantwoordenVerwijderen