maandag 29 november 2010

Gooi wat in mijn schoentje

Dit is een gastcolumn van gastcolumnist H

Intrigerend bericht op nu.nl: Vrouwen vragen boeken voor Sinterklaas. Vrouwen houden van cadeautjes als boeken, sjaals (wat een ontzettend lelijk woord is, overigens. Bah!) en armbanden. Mannen houden van infantiele gadgets. En mensen zich maar afvragen waar al die stereotypen vandaan komen. Een zelftellende spaarpot. Die had ik vroeger als kind al, volgens mij van de Postbank. Blauw was het, met een doorschijnende voorkant van hard plastic met maatstreepjes erop. Of was het van de Rabobank. Als je er een gulden in gooide, rolde die als vanzelf in het juiste vakje. Kon je je toch enige tijd mee vermaken. Vooral na verjaardagen of bezoek van opa en oma was het feest. Dan kon je, mits je je fooitje niet meteen uitgaf aan ijsjes, die muntjes één voor één in de spaarpot stoppen en dan sjeesde dat mooie zilverkleurige Nederlandse kleingeld langs een hellinkje naar de bestemming. Dat duurde dan een seconde of 2, afhankelijk van de waarde van de munt. Een rijksdaalder was het langst onderweg. Met zo'n fijn metalig geluidje. Als je maar genoeg muntjes had, kon je aan de streepjes aflezen hoeveel er in zat. Nu is de zelftellende spaarpot gedigitaliseerd en werkt het op batterijen. En gooi je het geld er gewoon in. Eén metalige "kling!" als het op de andere muntjes in de spaarpot valt. Niks romantisch meer aan, maar blijkbaar verlangen mannen genoeg terug naar hun kindertijd om weer zo'n spaarpot te hebben. En je hebt meteen het totaalbedrag. Bij de oude spaarpot moest ik de bedragen zelf nog optellen.

Je zal overigens het lootje van je moeder hebben getrokken en op pad moeten voor een boek over vrouwen die een liefdesrivale of hun man vermoorden, door een ex ontvoerd worden of op spirituele ontdekkingsreis gaan. Ik zou als minderjarige toch wat angstig in de boekhandel staan met mijn geld, in de hoop dat het boek haar niet op ideeën brengt. Overigens hoop ik dat lootjes niet via lootjestrekken.nl getrokken worden, want dan is ook die romantiek vervlogen. Gaat gemak en luiheid tegenwoordig boven de charme van alle namen opschrijven op papiertjes, deze dichtgevouwen in een schaal of kom werpen en dan gezamenlijk de lootjes trekken. Lootjes trekken. Dat roept beelden op van een goed verwarmde woonkamer waar je met je gezin, familie of vrienden gezellig aan de borrel zit, kaasjes op tafel en dan de lol over wie je 'hebt', of juist daarvan balen. Kom daar nog eens om. Nee, lootjestrekken gaat via een website. Oké, je kunt maximaal 80 personen invoeren, dus met heel grote groepen is het misschien wel handig. Via die site kun je doorklikken naar het rijmwoordenboek of naar knutselidee.nl. Hoef je daar ook weer niet origineel of creatief mee te zijn en zelf na te denken.

Toch zijn het de mannen die hier wel de kroon spannen met m.i. de sneuste cadeauwens aller tijden. Een usb-stick cadeau krijgen met Sinterklaas. Dat je een geliefde of ander familielid op pad stuurt met specificaties als 'minimaal 32GB', 'er moet wel een blauw lichtje in zitten dat heen en weer gaat'' of dat je een usb-stick wilt in de vorm van een huissleutel. Handig voor aan je bos, heb je die altijd bij je. Omdat schrijver dezes zich nauwelijks iets bij een dergelijke cadeauwens kon voorstellen (het had zelfs niet in de top 100 van mijn lievelingscadeautjes gestaan), werd een klein onderzoekje gestart in de wondere wereld van de usb-stick. Algauw kwam ik het onderstaande pareltje tegen, reclame voor een usb-stick van maar liefst 86 euro:

Cruzen door uw bestanden
Met 32 gigabyte aan vrije ruimte heeft u met de Sandisk 32 GB Cruzer U3 USB-Stick een mooie aanwinst. Het is hiermee geen probleem om al uw favoriete muziek, foto's of video's overal mee naartoe te nemen. Bovendien pas hij gewoon in uw zak. Niks geen grote externe harde schijf. Deze Sandisk. Dat word hem.

Personaliseer elke computer
De Sandisk 32 GB Cruzer U3 USB-Stick maakt gebruik van een stukje technologie genaamt ReadyBoost. Hierdoor kunt u niet allen uw muziek en foto's altijd meenemen. Maar zelfs complete software. Hoe handig is dat? Nou, heel handig. Stel u voor dat u ergens bent waar u niet uw eigen computer hebt staan. Maar daarentegen wel met uw eigen programma's wilt werken. Dan kan dat nu. U kunt ook uw eigen achtergrond, profielen of voorkeuren erin meenemen. Maak zo van elke computer de uwe.

USB
U kunt de Sandisk 32 GB Cruzer U3 USB-Stick overal aansluiten door middel van de usb-aansluiting. Met een 2.0 aansluiting bent u er van verzekerd dat uw Sandisk Cruzer prima zal werken. Bovendien word het stukje usb goed beschermd. U kunt hem namelijk naar binnen en naar buiten schuiven voor de juiste bescherming.


Los van het tergende populaire toontje en stuitende spel- en stijlfouten (waar ik spontaan van ga schuimbekken), vond ik vooral de laatste zin heel fraai. Had ook zo onder een condoom-advertentie kunnen staan. Als er in dat condoom ook een blauw lichtje in had gezeten dat heen en weer ging, had het vast hoog op de verlanglijstjes van mannen gestaan voor Sinterklaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten