dinsdag 26 oktober 2010

Vieze Vogels - Sven Kockelmann

Sven Kockelmann is een serieuze journalist, een redelijk geleerd man met een goed ontwikkelde algemene kennis en een diploma van de School voor Journalistiek in Utrecht. Je kan hem kennen van Het Gesprek op de radio bij de KRO, of als "televisiepersoonlijkheid" van Brandpunt of Netwerk. Onder het grote publiek zal hij waarschijnlijk het meest bekend zijn als presentator van Goedemorgen Nederland. Maar heer Kockelmann is ook een Vieze Vogel. Of zoals dat in de betere kringen wordt gezegd un oiseau arrogant et sale.

Het begint al 's ochtens vroeg als Sven het bed uitstrompelt en langzaam de weg naar de studio in Hilversum probeert te vinden. Dat ene streepjespak dat hij heeft (maar wel eentje van Oger!) trekt hij ook vandaag weer aan. Hij warmt zijn beker koffie van de vorige dag op in de magnetron en besluit dat er nog wel een dagje overheen kan zonder te scheren. Tijdens het opstarten van zijn laptop morst hij van zijn extravezelontbijt met geitenyoghurt over zijn overhemd. Geen probleem. Een slimme Vogel is op de toekomst voorbereid. En met de immer zijn outfit complementerende gele pochet veegt hij het overhemd schoon. Zo, onze nieuwsvogel is er klaar voor.

In de auto rijdt Sven relaxt naar de studio. Hij heeft nog alle tijd om de items van vandaag voor te bereiden. Hij belt alvast met de redactie en is verguld te horen wie de gasten zijn. Een of ander grietje van een politieke jongerenpartij. "Ik kan ze allemaal hebben", realiseert hij zich. Hij graait in het plastic tasje van de Lidl dat op de passagiersstoel ligt en pakt zijn memo-recorder erbij. "Note to self: lachen om de eigen grapjes", en hij begint hardop te grinniken.
Na het plaatsnemen in het decor, waarbij de Vogel natuurlijk beschouwd moet worden als het ultieme decorstuk, sjort Sven zijn das nog even goed scheef. De eerste gast schuift aan en heer Kockelmann demonstreert zijn ViezeVogelschap door slecht te luisteren en de gast te vragen naar zaken die net zijn uitgelegd. Dan het moment suprême. Sven zet zijn zelfingenomen grinnikhinnik op in een poging de gast van het stuk te brengen en een retorische genadeslag toe te brengen. En de kijker thuis ziet aan de binnenkant van de beeldbuis spettersViezeVogelDNA verschijnen.

Of het presenteren van een ochtendnieuwsprogramma de weg vrijmaakt naar het ViezeVogelschap laten we nog even in het midden. Jan de Hoop is niet echt vies, al vraag ik me af hoevaak Jan zijn koffiebeker daadwerkelijk afwast. En Alex de Vries heeft te pluizige wangen om nu al een VV te worden. Hoe het ook afloopt, Sven Kockelmann is de Vieze Vogel pur sang van de Neerlandse radio- en televisiejournalistiek. Zelfingenomen, nooit te beroerd om slecht te luisteren en met verborgen stukjes havermout in de borstzak van zijn colbert.

3 opmerkingen:

  1. Tot de West Wing fanavond had ik geen problemen met Sven Kockelmann. Vond het zelfs een sympathieke man. Nu iets minder. Waarom, dat zal ik u uitleggen (quote: Moszkowicz)

    Bij de West Wing fanavond won ik de Quiz (de finale was individueel, maar die finale had ik eerst gehaald samen met mijn team 'The Best Wing' - overigens versloegen wij o.a. Diederik Samson. Maar dat terzijde. Maar wel een leuke terzijde, want niets is zo leuk als Samson verslaan met een kennisquiz)

    Goed, ik won de quiz dus. Sven vroeg toen waar ik werkte, ik antwoordde geheel naar waarheid dat ik bij de RVD werkte. "Oh, ben je wel eens in het Torentje geweest?" vroeg deze kwaliteitsjournalist toen. Ik moet - ten overstaan van een volle zaal - opbiechten dat ik dat heiligdom nog niet had bereikt. Tot 2x toe (ik herhaal: tot 2x toe!) beloofde hij mij dat hij dat voor mij zou gaan regelen. Uiteraard nooit meer wat van gehoord. Tja, dat vind ik toch jammer. Wel beloven, maar niet leveren.
    (Gelukkig heb ik het Torentje inmiddels wel van binnen gezien, maakt u zich geen zorgen)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig, driewerf amen! Mag ik je er wel op wijzen dat er een belangrijke eigenschap van SK ontbreekt: het vlezige paphoofd. SK is de enige mensch op aarde waarbij het afscheren van de (excusez le mot) pratende vazjien een achteruitgang is gebleken. Vlezig! Bah!

    @H Wat een naaierd. Fijn dat je er nu wel bent geweest. Ik ben jaloers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach ja, de 1e keer in het Torentje... ik zal het nooit vergeten... Ik was samen met hoofd BHV een gebouwenrondje aan het doen voor vluchtroute. De toenmalige bewoner was daarbij niet aanwezig. :-)
    Maar daarna ben ik er ook wel eens geweest toen de toenmalige bewoner er wel gewoon was. Dat was toch bijzonderder.

    BeantwoordenVerwijderen