maandag 25 oktober 2010

Lieve, goede sint

Let op, dit bericht bevat spoilers. Ouders, hou je kinderen weg bij dit bericht, het kan de tere kinderziel vermorzelen.

Wat mooi, al die ophef over de filmposter voor Sint van Dick Maas. Maas, bekend van Amsterdamned, heeft een horrorfilm gemaakt over Sinterklaas. De trailer was alvast hilarisch en ik wil er zeker naartoe. Maar ook als je de trailer niet hebt gezien, heeft de film inmiddels zo veel aandacht in de media gekregen dat het wel een enorm succes moet worden. Zo veel gratis reclame. En dat allemaal dankzij collega Johan Nijenhuis.

Johan Nijenhuis heeft zich namelijk opgeworpen als moderne goedheiligman. Niet vanwege de film, maar door de bijbehorende poster. Hierop staat de Sint volgens hem eng afgebeeld. Daar kunnen kinderen niet tegen. En daarom moest de reclamecodecommissie zich uitspreken tegen de poster. Dat heeft zij gelukkig niet gedaan. Het is toch ook onzin. Kijk nou eens goed naar de afbeelding. Een katholiek geestelijke op een paard. Een katholiek geestelijke is sowieso eng en daar kan je met name kinderen niet vroeg genoeg voor waarschuwen. Dat heeft verder niets te maken met de manier waarop deze Sint is vormgegeven. Los hiervan vind ik het wel meevallen met de griezeligheid van deze Sint. Als je heel goed kijkt kun je zien dat zijn gezicht op een doodshoofd lijkt. Maar dan moet je wel heel goed kijken.

En dan? Dan ziet een kind een enge Sint. Ik zal je even uit de droom helpen. De Sint is ook eng. Doodeng. Alle mannen boven de vijftig die zich verkleden zijn eng. De Sint staat op nummer twee, clowns voeren op eenzame hoogte de ranglijst aan. Op drie staan de pieten, want zeg nou zelf: Mario uit Spijkerhoek als zwarte piet, dat klopt niet. Die man klopt niet. En dat jaar in, jaar uit. Gestoord.

Clowns, Pieten, de Sint, het blijkt maar dat je kinderen veel kunt voorschotelen. En ze krijgen sowieso al een heleboel, veel engere beelden voorgeschoteld via televisie en reclame. Kijk eens een middag naar Nikelodeon en je begrijpt wat ik bedoel. Kinderen kunnen wel wat hebben en ze zijn makkelijk voor de gek te houden. Ik weet nog dat bij ons door de straat een Sinterklaas in een koets voorbij denderde terwijl ik op tv naar de intocht van de pakjesboot zat te kijken. Met de verklaring dat het programma eerder was opgenomen nam ik genoegen. En dan is er het bekende experiment uit de kleuterklas waarin een man zich langzaam verkleedt als Sinterklaas. Eerst witte jurk, dan rode, dan de cape, witte pruik, baard, mijter. Na de laatste handeling waren de kleuters niet hun geloof in de Sint verloren, ze waren ervan overtuigd dat dit de Sint was.

Zo zie je maar weer, ze willen voor de gek gehouden worden. En daarom deze gouden tip: Lieg. Lieg tot je barst. Het hoort bij een gezonde opvoeding.

6 opmerkingen:

  1. Goed gesproken! Hear, hear!
    Dit weekend met mijn zus hele discussie gehad: Nijenhuis is gewoon zielig; Maas moet niet doen alsof deze film een boodschap heeft; de posters moeten blijven hangen; de film vind ik waarschijnlijk te eng om te zien, maar het idee is prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Alle mannen boven de vijftig die zich verkleden zijn eng"

    Hahahaha :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, die trailer! Krankzinnig! Waha!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Johan Nijenhuis als moraalridder, nee dat is lekker geloofwaardig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nijenhuis zat afgelopen week tig keer in dwdd. Wat een gedoe om niks zeg! En die man zich maar druk maken. Heeft ie niks te doen? Lekker met zn vrouw een fles rode wijn soldaat maken en wat franse kaasjes opeten, daar moet ie eens zn energie in stopppen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amen!

    En verder sluit ik me geheel aan bij de woorden van de Koefnoen-Sint. :) http://www.youtube.com/watch?v=qH1Nz1YvyrI

    BeantwoordenVerwijderen