woensdag 15 september 2010

Iedereen heeft een talent

Misschien ben je er niet van op de hoogte, maar ook jij hebt een talent. Dat is op zich al goed nieuws maar het is nog beter nieuws dat de kans waarschijnlijk erg groot is dat je je met dat talent op de televisie kan laten zien. Want elk talent heeft zijn eigen show. En als je niet weet in welke talentcategorie je hoort, dan kan je altijd Patricia of Gordon bellen. Die staan open voor alles.

Zo kan je aan de Nederlandse huiskamers laten zien dat je een sterrenkok in de dop bent, je het Scapino ver achter je laat met een zelfbedachte choreografie of dat jouw gouden keeltje iedereen in Volendam een poepie laat ruiken. En binnenkort gaat multitalentje Frits S. op zoek naar de nieuwe Zorro. Ons televisiehart slaat op tilt.

Waar in Nederland, bekend om tolerantie en haar democratisch vermogen, de omroepen en zenders hun best doen om jezelf op tv voor gek zetten zo laagdrempelig mogelijk te maken, wordt er in Groot-Brittannië wel degelijk gezocht naar amateurkenners. Specialisten. Vakkundigen. In Antiek. Maandag was de finale van Antiques Master waarin twee fanantieke dames streden om de felbegeerde titel. Bezweet en bezorgd kijkend slopen de dames langs een aantal antieke items, zorgvuldig uitgestald op plastieken tafels. Een vaas, een klokwerk en een brievenstandaard moet op chronologische volgorde worden gezet. Is het Regency? Of Edwardian?

Dit alles gebeurt onder het zorgvuldige juryoog van Sandi Toksvig, die overigens elke aflevering hetzelfde slechtzittende grijze broekpak aanheeft (who wants to be a celebrity stylist?). De strijd gaat verder en de dames moeten ieder vragen beantwoorden over hun specialismes: 18th century Sheffield pottery en Victorian sofas with remarkable embroidery.
Dan is het voorbij en met maar 5 punten verschil is de winnaar bekend.

Nederland is hier ook klaar voor. Een talentenshow voor antiquairs. Of voor postzegelverzamelaars. Of tupperwarevertegenwoordigers. Het is in ieder geval weer een wat anders dan danspasjes of toonladders.

5 opmerkingen:

  1. Britten en antiek, het blijft fascinerend. Ik hoop inderdaad dat Nederland hier klaar voor is. Dan ga ik me snel specialiseren in negentiende-eeuwse Delftsblauwe wc-potten, kan ik fijn meedoen. Heb je zelf al een specialisatie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn specialisatie is stoelbekleding in niet-Westerse treinwagons. Zullen we een duel doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hou van die engelse tv. heerlijk. lekker tuttig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "with remarkable embroidery", dat luistert waarschijnlijk vrij nauw "define remarkable"..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh en Caar, maak je borst maar nat hoor! Ik zou er eigenlijk niet aan beginnen: ze heeft onwijs geoefend met die niet-Westerse treinwagons.

    BeantwoordenVerwijderen