vrijdag 30 april 2010

Monoloog

Dit is een gastcolumn van gastcolumnist A
Ik zat de afgelopen weken in Zuid-Afrika. Zeven jaar geleden was ik er voor het laatst, en er was van alles veranderd in die tijd. Het centrum van Johannesburg herinner ik me als een soort oorlogsgebied: dichtgetimmerde winkels, niet-werkende straatverlichting en alleen maar gevaarlijk uitziende mensen op straat. Een avondje uit was een groot avontuur. In het café waar ik wel eens kwam stond er een groot hekwerk om de bar. De barman reikte met een angstig gezicht flesjes bier aan door de tralies. De sfeer was er verder prima - de mensen zwierden vrolijk aan de lampen boven de pooltafels en in de WC's werd er lustig op los geneukt (niet door mij overigens).
Hoe anders is het nu! Er zitten ineens overal winkels, en in plaats van enge junks lopen er nu winkelende (zwarte) families over straat. Het beruchte Carlton Center (zeg maar het Empire State Building van Johannesburg), ooit een plek waar je heenging als je het leuk vond om 27 keer met een mes in je organen gestoken te worden, is veranderd in een sjiek winkelcentrum met allemaal hippe Afrikaanse winkels (ik ben eindelijk eigenaar van een Amakipkip t-shirt! Zie www.amakipkip.com om te zien wat voor hete shit dat is).
Leuk hoor, het nieuwe Zuid-Afrika. De kranten staan vol met wonderlijke verhalen over corruptieschandalen, hysterische Mugabe-aanhangers en vermoorde rechts-extremistische blanke pedofielen met zwarte gayvriendjes, maar de economie groeit en de criminaliteit daalt - veel beter kan het niet gaan wat mij betreft.

Ik had natuurlijk beter moeten weten dan mijn dommige, liberale opvattingen te delen met de in camouflagekleding gestoken hoteleigenaar op het platteland van de Vrijstaat, die ons in zijn pickup-truck een rondleiding gaf over zijn land. 'Gaat best goed met het nieuwe Zuid-Afrika, toch?' opperde ik voorzichtig. Hij stopte de auto; we stapten uit. Hij haalde diep adem en begon te praten. "Fucking-communisten-gaan-de-boel-hier-vernaaien-teringnegers-nemen-alles-over-het-land-gaat-naar-de-kloten-er-zitten-gaten-in-de-weg-vroeger-was-dat-prachtig-geasfalteerd-en-dat-allemaal-omdat-die-strontzwarten-ons-belastinggeld-stelen-ik-hoorde-laatst-van-een-vriend-van-de-buurvrouw-van-mijn-neef-en-die-was-vermoord-door-een-neger-zie-je-nou-wel-het-land-gaat-naar-de-honden-godverdomme-nou-ik-laat-me-er-niet-door-wegjagen-ik-hou-mijn-negers-in-bedwang-ze-wonen-al-twintig-jaar-op-mijn-land-en-ze-weten-dondersgoed-wie-hier-de-baas-is-weet-je-godverdomme-waarom-jij-achterlijke-europeaan-die-zo-dom-is-als-het-achtereinde-van-een-varken-NOU-WEET-JE-GODVEROMME-WAAROM???"
Het was even stil. Mijn vriendin veegde de klodders spuug uit haar haren. Ik probeerde aan iets leuks te denken, een zonnige dag in de tuin van mijn ouders of zo. De wind woei zachtjes door het gras, in de verte floot een of ander Afrikaans vogeltje een vrolijk deuntje.
PANG! PANG!
Onze hoteleigenaar had nu een pistool uit zijn broekzak gehaald en schoot als een waanzinnige op een steen die aan de kant van de weg lag. "Ik-laat-niet-met-me-spotten-zie-je-wel-jij-rotventje-ik-ben-gewapend-ik-weet-wel-dat-de-regering-wapens-uit-Zimbabwe-krijgt-om-ons-allemaal-aan-gort-te-knallen-maar-ik-laat-niet-met-me-sollen-ik-schiet-elke-neger-die-het-waagt-hier-te-komen-zo-naar-zijn-grootje-hoor-je-me-jij-bleekneus-met-je-mooie-praatjes!"
PANG!

Voor iedereen die erover denkt om naar het WK te gaan: het kan best, het is zelfs ten zeerste aan te bevelen, want Zuid-Afrika is het mooiste land op aarde. Maar als je alleen over straat loopt en je komt een groepje opgeschoten blanken tegen: maak geen oogcontact, haal diep adem, bid tot Jezus, Jozef en Maria en steek de straat over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten