donderdag 28 januari 2010

Hoe ik niet door een groot literair werk heen kwam

Catch 22. Het boek staat al een tijdje hier rechts in de kantlijn als het boek dat ik aan het lezen ben. Ik moet eerlijk bekennen, ik kom er niet doorheen. Ik ben nu op pagina 86. Het is geen dun boek, dat Catch 22. Mijn versie telt 475 pagina’s. Nadat ik het boek in bad heb laten vallen en weer heb laten drogen op de verwarming is het zelfs dikker geworden. Fysiek dan. Ik begrijp de strekking van het boek, ik ben tot de titelverklaring gekomen, maar het boek grijpt me niet. Ik heb de samenvatting op wikipedia gelezen om te onderzoeken of ik misschien een diepere laag heb gemist. Maar ik vrees van niet. Op zich snap ik de aanklacht tegen de bureaucratie, de ondergeschiktheid van het individu en de waanzin van de oorlog. De parallel met het proces van Kafka, 1984 van Orwell snap ik, maar ik weet verder gewoon niet zo goed wat ik met het boek moet. Ik ben principieel tegen het niet uitlezen van boeken. Ik heb me zelfs door Rumeiland van Vestdijk geworsteld omdat ik vond dat ik het uit moest lezen. Maar of ik dit ga uitlezen. Ik zal het nog één keer een paar uur een kans geven, als ik het dan wat vind worden lees ik verder…

4 opmerkingen:

  1. Ja, principes, gooi maar over boord hoor. Ik deed dat ook altijd, en waarom?? Je hebt al zo weinig vrije tijd, besteed die lekker aan een leuker boek. Recensie: Stom, niet uitgelezen, nul sterren. En door!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je TWEE boeken tegelijkertijd gelezen komt er helemaal niets meer van Catch 22... Gewoon uit de kantlijn verwijderen dus ;)

    PS: Kluun heeft eens een mooi overzicht gemaakt van onuitleesbare dikke klassiekers... Bij mij staat er ook zo één: LOTR... Ik ben al jaren op de helft van het tweede boek... Ik denk niet dat ik het OOIT ga uitlezen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees soms wel drie boeken tegelijkertijd... maar misschien moet ik catch 22 even op de wachtlijst zetten... ik vind er gewoon geen bal aan. kan er niets aan doen. Is er iemand hier die m gelezen heeft????

    BeantwoordenVerwijderen