maandag 18 januari 2010

Beste Els

Dit is een open brief aan Els Rozenbroek naar aanleiding van een stuk van haar hand dat verscheen in de kerst-Libelle van afgelopen jaar. Klik hier voor een eerdere column op deze website waarin de inhoud van het stuk in de Libelle wordt besproken.

Beste Els,

We hebben er nog eens over nagedacht en zijn tot de conclusie gekomen dat je hulp nodig hebt.We denken dat je met een paar simpele tips een stuk gelukkiger kan zijn, vooral tijdens de feestdagen, en dat je er dan meteen ook voor kan zorgen dat je lieve, zorgzame man je niet verlaat. Want laten we wel wezen, dat risico is er nu wel, zeker nu je (ten onrechte) zo gemeen over hem hebt geschreven in een landelijk blad. Hoewel de kans zeer groot is dat hij de Libelle zelf niet leest. We hopen niet dat het stiekem al te laat is en je al gescheiden bent en dit stukje voortkomt uit een hoop (in onze ogen) onnodige frustratie over een stukgelopen huwelijk en nare kerstdagen tijdens dat huwelijk.

Allereerst moet ons van het hart dat het ons voorkomt dat communicatie niet jullie sterkste punt is. Wij denken dat als jullie beide van mening zijn dat de kerst op deze wijze gevierd moet worden, je met een beetje overleg de taken prima kunt verdelen. Met andere woorden, ook in deze situatie geldt: 'Samen komen we er wel uit.’ Mocht het nodig zijn, stel dan ruim van tevoren een schema met de taakverdeling op, liefst in Excel, daar zijn stereotype mannen zoals de jouwe dol op. Dit voorkomt ook de onnodige gang naar de Albert Heijn en de V&D tijdens de meest helse dagen van het jaar. Ik zou wat dat betreft geen risico nemen, jullie relatie is al zo fragiel en zelfs de meest stabiele relaties zijn tegen dit soort noodweer niet bestand. En zoals reeds eerder opgemerkt: koop je kado's online, of koop ze niet.

Voorts lijkt je inrichting van deze dagen en de planning daar omheen niet optimaal. Zo lijkt het bijvoorbeeld dat er nogal veel mensen op jullie programma staan. Is het niet handiger die vrienden die komen lunchen op een ander moment uit te nodigen? Geef bijvoorbeeld een nieuwjaarsborrel. Moeten deze vrienden tijdens de kerstdagen trouwens zelf niet op familiebezoek? Het ziet ernaar uit dat je vrienden het slimmer hebben geregeld dan jij zelf. Kijk bij hen de kunst eens af.

Ook vragen wij ons af waarom je gerechten op tafel zet die veel voorbereiding en tijd kosten. Onder geen beding willen we je aanraden om dan maar gerechten van AH Excellent in te slaan, maar tussen AH Excellent en jouw (blijkbaar tijdrovende) menu zit nog een hele wereld. Een wereld van lekker eten én ontspanning. Er zijn gerechten genoeg die je enkel in de oven hoeft te zetten om gaar te worden, zo zijn ribstuk en aardappeltjes uit de oven zonder al te veel stress (en zonder marinade) te maken. Voorgerechten kunnen bestaan uit een makkelijk soepje of een eenvoudig koud gerechtje. Een amuse is een kwestie van drie handelingen verrichten. Een toetje (bijvoorbeeld een taart) kan de dag ervoor al worden gemaakt. Een nog veel simpeler oplossing, waar wij zelf groot voorstander van zijn bij dit soort gelegenheden, is zelf alleen het hoofdgerecht bereiden en de gasten iets mee te laten nemen. Ik kan me niet voorstellen dat je vrienden hier bezwaar tegen zullen hebben. Verder is ons volstrekt onduidelijk waarom er acht soorten wijn geserveerd moeten worden. Maar goed, als je dat uitbesteedt aan ‘manlief’, ben je die stress ook mooi kwijt.. En 'onze mannen' vinden het vaak nog leuk ook. En als je dan toch kiest voor acht wijnen, dan heb je echt niet acht verschillende glazen nodig: als de wijn een beetje ok is, heeft niemand na een aantal glazen nog door dat de glazen niet vervangen zijn. Het oppoetsen van de glazen is overigens niet nodig als je goede vaatwastabletten koopt of gewoon het licht wat dimt. Kaarsen doen het sowieso altijd leuk met kerst.

Noem je man niet ‘manlief’. Of de ‘heer des huizes’. Dan kun je hem nog beter in bijzijn van al je vrienden ‘konijntje’ noemen, aangezien dat dan nog enige seksuele speelsigheid lijkt te bevatten. ‘Manlief’ en ‘heer des huizes’ zijn gespeend van dit soort gevoelens en lijken ons termen die iedere opwinding in de kiem smoren. Het roept beelden op van een stel dat ’s avonds niet met elkaar praat, uitgeput in bed kruipt met een paar warme, wollen sokken aan, waar het hooguit nog een kruiswoordraadsel oplost. Met krulspelden in. Zij dan. Het creëert ook een afstand, dit gebrek aan affectie in je aanduiding, iets dat je niet wilt, zeker niet als het gaat om stressvolle periodes als de kerstdagen.

Nog een laatste tip over de kerstboom. Wij zijn van mening dat je daar niet al te moeilijk over moet doen. De enige mensen die opmerken dat jij een thematische kerstboom hebt in andere tinten dan het jaar ervoor zijn de mensen die ook leven met deze zelfopgelegde stress. En geloof ons, niemand is ooit ook maar iets gelukkiger geworden van een thematische kerstboom. Wij hangen al jaren dezelfde boom vol met dezelfde rommel. Er is geen hond die zich daar druk om maakt, het kost niets, en als de kat of je kinderen iets slopen geeft het niets. Weer stress minder.

Lieve Els, we hopen dat je met deze brief je voordeel kunt doen. Mochten we je ooit nog van advies moeten dienen dan zijn wij altijd bereid wat tijd aan jou (en je relatie) te besteden .

Hartelijke groet,
Caar en Eef

3 opmerkingen:

  1. Ik ging voor de grap even googlen om te zien of ze jullie brief snel zou vinden als ze op haar eigen naam googlede... daarop is het antwoord nee. Maar jullie zijn ook net te laat met jullie tips... http://www.lindamagazine.nl/2009/12/15/cappuccino-erbij-rammen-maar/#more-4573

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, inderdaad zeg! Het was dus een gevalletje oud zeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmm, de kans dat arme Els het enigszins ironisch bedoelde, lijkt daarmee ook wel vervlogen...

    BeantwoordenVerwijderen