dinsdag 10 november 2009

Speaking Names

Op de site van 3fm staat een lijst met idiote namen, de zogenaamde schaamnamen . Er zitten heel wat juweeltjes tussen. Wat dacht je van Brad Wursten, Beau ter Ham en Mien Billekens-Jeuken. Deze laatste had vriendin L. mij eerder al over verteld, zij kende die naam uit Almelo. Maar wat zijn dat voor ouders die hun kinderen zo'n naam geven? Ben je dan zo gefrustreerd dat je eigen kinderen ook een jeugd vol pesterijen moeten hebben? Ik vind het gemeen.

Een trend die je tegenwoordig vaak bij bekende mensen tegenkomt is je kinderen een 'aparte' naam geven. Dan heb je dus een enigszins normale achternaam en dan geef je je kind een zelfverzonnen voornaam, zoals Bickel (Martijn Krabbé), Helix (Lousewies van der Laan) of Apple (Chris Martin en Gwynneth Paltrow). Lekker anders. Alsof je kind een soort sandwichspread is. Eigenlijk is het misdadig en zou het verboden moeten worden je kind dit aan te doen. Want dan weet ik er ook nog wel een paar: Rucker, Tank (lekker stoer), Vork, Gremia, Stronk. Klinkt goed toch? En niemand die dezelfde naam heeft. Als je je kind Vork noemt en je collega doet dit twee maanden later ook, dan weet je zeker dat ze dat niet zelf heeft verzonnen. Dan was die troela gewoon voor Sofie gegaan. Saai!!

Het lijkt me beter wanneer je kinderen zelf laat kiezen welke kant ze opgaan door hen een neutrale naam te geven. Willem, Martijn, Sandra of Marjolein, die kunnen nog alle kanten op. Althans, dat zou je denken. Sommige kinderen krijgen een vrij normale voornaam, maar kunnen de betekenis van hun achternaam maar moeilijk loslaten. Die kiezen een beroep dat daar precies bij past. Mijn moeder heeft een tijdje een lijstje bijgehouden van dit soort sprekende achternamen. De eerste die mij te binnen schiet is van de poelier in Z. waar ik werkte, genaamd Konijn. Elke week kwam er wel iemand aan de toonbank die vroeg of dat zijn echte naam was of slechts de naam van de winkel.

Andere toppers die ik nu zo snel kan bedenken:
Benno Baksteen van de Ned. Ver. voor Verkeersvliegers
Nico de Haan van de vogelbescherming
Prof. R. Lawson, rechtsgeleerde
Diana Woei, weervrouw
Henk Vroom, theoloog
Ben Bot, diplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken, niet zo'n handige naam...
Prof. Kabel van de Ver. voor Media en Communicatie
Gert Oostindie, directeur van het KITLV
Prof. Van der Geest, godgeleerde
Abraham Aardewerk, deskundige bij Tussen Kunst en Kitsch
Mieke Zilverberg, idem
Burgermeester Zomerdijk van Ochten (tijdens dreigende dijkdoorbraak)
Peter van der Vorst, royalty-verslaggever

En zo zijn er nog een heleboel meer. Suggesties kun je hieronder plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten