donderdag 16 augustus 2012

Guilty Pleasures - vreselijk slechte tv


Too fat for 15. Made. Say yes to the dress. Don't tell the bride. I didn't know I was pregnant. Locked up abroad. I shouldn't be alive.

Dit is zomaar een greep uit mijn guilty pleasure televisie-aanbod. Sommigen komen van een soort Discovery-achtig kanaal, hiermee hoop ik dan toch maar maar soort intellectuele schijn op te houden, maar het merendeel komt van MTV en van jawel de "vrouwenzender"(oh the horror!) TLC.Toch een beetje smerig en stiekem en op sommige momenten lijkt er niks beters om je tijd mee te verspillen (is het eigenlijk wel echt een verspilling?). Het ultieme en totale nonsense tijdverdrijf.

Eerlijk is eerlijk, alle afleveringen lijken op elkaar. Elke aflevering van Made heeft een moment waarop de Made-coach wil stoppen omdat de pupil een gebrek aan motivatie lijkt te hebben. Elke aflevering van Too fat for 15 heeft een weegmoment dat vreselijk fout gaat: Oh no Marcy, you gained four pounds during Thanksgiving, didn't you stick to the programme? Elke bruid wordt hysterisch als blijkt dat haar aanstaande twee dagen voor de bruiloft nog geen jurk voor haar heeft geregeld. Elke vrouw waarbij opeens een bevalling begint denkt eigenlijk dat ze vreselijke obstipatie of voedselvergiftiging heeft. In (bijna) elke aflevering van Locked up abroad staat er iemand te zweten  op een vliegveld. En bij I shouldn't be alive valt er negen van die tien keer een rotsblok op het been van een hiker en gaat de hond hulp halen.

En toch blijf ik kijken. Waarom weet ik eigenlijk ook niet, maar er zal vast wel een prachtige mediatheorie over zijn. Of iets Freudiaans? Misschien dat ik zelf een latente wens heb om op tv te komen? Of omdat het een soort ramptoerisme vanaf je eigen bank is? Het zal me een worst zijn, ik kijk nog even verder. En als meneer S opeens thuiskomt zap ik snel naar CNN.

2 opmerkingen:

  1. Haha, ik kijk ook, open en bloot zonder enige gêne. Ook teenmom mag aan dit rijtje verstandopnultv worden toegevoegd.
    Voor de intellectuele schijn, TLC was een Discoveryzender. Ik kende het hiervoor als Discovery Travel en Living totdat het door een soort hysterische nederlandse vrouwenzender werd overgenomen. In Amerika heet TLC the learning channel, vraag me af wat er te leren valt aan pulptv maar dat is een ander verhaal. misschien de hopen ze uit de eindeloze herhalingen over prematernal care oid, ons iets te leren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het bewijs dat zelfs deze programma's -net als films en veel tv series- een 'all is lost' moment kennen en dus eigenlijk ongeveer hetzelfde in elkaar steken. En ook in dit geval werkt het dus. :)

    Dit soort programma's zie ik altijd voorbij komen in de sportschool. Voor je het weet ben je toch weer aan het kijken naar zo'n verstand-op-nul programma.

    BeantwoordenVerwijderen