dinsdag 21 februari 2012

Nieuw programma: sterren sterven op het ijs

Het is 's ochtends vroeg op de Bonkevaart. Aan de start staan de sterren hun handen warm te blazen. Jelle Brandt Corstius heeft een bontmuts met flappen op en een donkerblauwe parka met een bontrand aan. Hij stelt de kandidaten van vandaag voor: Peer Ulijn en Jaap van Deurzen, de twee reportagemakers van het NOS Journaal en RTL nieuws. Peer heeft zo'n ouderwets Ard Schenk-schaatsmutsje op, daaronder een oud blauw lycra schaatspak van de Wehkampploeg. Jaap heeft een lila ski-overal aan ("van m'n schoonzus geleend"), daarboven een rode muts met pompoen en een skibril.

Jelle legt uit dat het echt heel koud is, hij bibbert een beetje. We gaan zo van start. Jaap probeert hem een vraag te stellen. Nee, zegt Jelle, niet doen, jij bent de kandidaat, ik de presentator. Eerst hakt Jelle een flink wak, vlak voor wat straks de finish zal zijn, maar nu nog de startstreep is. Het is dan wel koud, zegt Jelle tussen twee slagen door, maar in Rusland is het vaak onmogelijk om überhaupt een wak te hakken. In dat perspectief valt dit allemaal nog wel mee. In Jelles flat in Moskou was het indertijd vaak nog een stuk kouder dan vandaag hier op de Bonkevaart. Alleen hoefde hij daar dan niet in de ijzige wind 200 kilometer te schaatsen. Met hindernissen.

Het startschot tekent zich schril af tegen de nachtelijke stilte. Daar gaan de twee kandidaten van start, op weg naar de eerste stempelplaats. Voordat ze deze bereiken moeten ze eerst een opdracht vervullen. Langs de route staan mensen klaar om te sms-en voor hun favoriete kandidaat. Onder door het beeld krijgen de kijkers thuis ook instructies: sms 'Peer aan' naar 5353 en zorg dat Peer vanavond weer veilig thuiskomt. Op de achtergrond klinkt een accordeon en een Kozakkenkoor dat het Russisch volkslied galmt.

De eerste opdracht. Peer en Jaap moeten, al schaatsend, een reportage maken over elkaars prestaties tijdens deze aflevering, en commentaar leveren. Een diepte-interview met iemand die helemaal niets met de tocht te maken heeft is een verplicht onderdeel. Inmiddels hebben de heren al zo'n 75 km afgelegd en Jaap komt wat moeilijk uit zijn woorden. "Kijk, daar gaat Peer, handen op de rug, kromgebogen en met bevroren snot in zijn snor," hijgt Jaap. Langs de kant klampt hij een wat gedrongen mevrouw met een Albert Heijn-tas aan. "Zo mevrouw, wat vindt u er nou van, dat Peer Ulijn hier misschien wel zijn eigen ondergang tegemoetschaatst? Hoe schat u zijn kansen in?" De vrouw vraagt wie in godesnaam Peer Ulijn is. Oei, dat kost Peer kostbare punten. En Peer z’n ego kan daar ook niet tegen. Waarop Jaap zegt "Tja mensen, mentaal wordt het nu ook heel zwaar voor Peer in deze fase van de wedstrijd." Jaap raakt in opperbeste stemming, terwijl Peer het hoofd steeds meer laat hangen.

Elf opdrachten en 200 km later is de finish in zicht. Jaap van Deurzen ligt ruim op kop en mag linksaf schaatsen, terwijl Peer Ulijn huilend naar rechts wordt geleid, richting het wak. In de verte klinkt een dweilorkest en terwijl Jaap door een hossende Erica Terpstra in oranje poloshirt wordt omhelsd, zakt Peer langzaam weg onder het ijs "Dit was Peer Ulijn, NOS Journaal, Leeuwarden."

Jelle hoopt dat de kijker net zo genoten heeft als hij en hoopt dat er volgende week weer gekeken wordt. Dan schaatst Antoine Bodar tegen bisschop Muskens. Met interactieve elementen als 'De ijsheiligen', waarin de geestelijken bijvoorbeeld bijbelse figuren moeten schaatsen en de ander moet raden wie het is. Het publiek kan meestemmen over welke figuur geschaatst moet worden. Sms 'Franciscus aan' naar 666 en wie weet krast Bodar straks wel heel kunstzinnig een heilige in het ijs. Tot volgende week!

1 opmerking: