dinsdag 3 januari 2012

Nieuwjaarszoenen

Met Lein stond ik zojuist bij ons in de kantine en daar hebben wij onze nieuwjaarszoentactiek geperfectioneerd. Zo'n beetje iedereen wil zoenen, maar wij zijn daar niet zo van gediend. Waarom wel zoenen met en gezoend worden door mensen met wie je de rest van het jaar amper spreekt? Nou dan.

Daarom hier een paar handige tips om de eerste dagen van het nieuwe jaar zonder jeukende wangen door te komen.

Tip 1:
Blijf trouw aan jezelf. Dat is sowieso een heel goede tip, ook voor de rest van het jaar. Als je niet wilt zoenen, zoen dan ook echt niet. Wil je dat wel, leef je uit. Neem desnoods die afstandelijke collega in een armklem en zoen hem! Misschien heb je al jaren een oogje op die ene stille man met die dromerige ogen? Dit is je kans, zoen! Wie weet wat ervan komt. Wel eerst even toestemming vragen aan de afdeling personeelszaken, anders kan je ontslagen worden en dan krijg je geen winstdeling en geen werkgeversbijdrage en dat soort vervelende dingen. Dus: Blijf trouw aan jezelf, maar pas ook goed op.

Tip 2:
Zoen, als je geen echte weigeraar bent, selectief. Hier hoef je je echt niet voor te schamen. De ene collega ken je beter dan de andere, je spreekt de een elke dag, je maakt er grappen mee en ze weet hoe je partner en/of huisdier heet. De ander zie je alleen af en toe in het voorbijgaan en eigenlijk is dat al veel te intensief. Dat geeft niet. Zelf werd ik op een onbewaakt ogenblik gezoend door een overenthousiaste collega die ik zelden zie, dat zette de boel meteen weer op scherp. Niet doen dus, en meteen door naar die charmante buurvrouw van haar met wie je altijd luncht, wandelt, roddelt. Collega's die zich gepasseerd voelen hebben een bord voor hun hoofd. Onthou dat. Zelf heb ik buiten dit incident alleen maar bewust gekozen gezoend.

Tip 3:
De tactiek. Bij mensen die je wilt zoenen is het simpel. Je geeft hen eerst heel schijnheilig een hand, dan trek je het slachtoffer met een ferme ruk naar je toe. Meestal zijn ze dan zo verstijfd dat je wel drie zoenen in het gezicht kunt planten. Op de mond is een gewaagde strategie, door mij nog nooit toegepast, ervaringen hoor ik graag. Wat het niet-zoenen betreft: als de ander ook niet wil is het eenvoudig: je geeft een hand, een wens en klaar.
Dan nu het treffen van een zoener en een niet-zoener: steek je hand uit, schud. De ander leunt in, hou je arm gestrekt. Meestal is het gevaar dan reeds afgewend. Buigt de tegenstander verder door, wend dan je gezicht af of, een strategie die ik zelf in allerhande situaties toepas, ga praten. Praat alsof je leven ervan afhangt, het maakt niet uit waarover. De gestrekte hand en de pratende mond, een knappe jongen die je dan nog zoent.

Succes!

2 opmerkingen:

  1. tip 4:

    gewoon drie dagen later pas naar werk gaan..... dan is iedereen het zoenen al zo zat geworden dat je met en zonder gestrekte armen eronderuit komt... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tip 5: (al eens in de praktijk gebracht) doen alsof je heel verkouden bent. Binnenkomen met een papieren zakdoekje en dan heel hard hoesten, helpt als een tierelier. Vergeet niet om je zakdoekje (of nog beter: een doos tissues onder je arm) mee te nemen als je door het pand waart. Succes gegarandeerd. Niemand wil zoenen.

    BeantwoordenVerwijderen