donderdag 8 juli 2010

Marina Lewycka - A Short History of Tractors in Ukrainian


Dat een mooi en aangrijpend verhaal niet expliciet hoeft te zijn bewijst de roman A Short History of Tractors in Ukrainian van Marina Lewycka. En het bewijst ook dat je soms een boek gewoon moet kopen omdat je het omslag leuk vindt of de titel raar en aansprekend.

Het boek vertelt het verhaal van twee zussen en hun oude vader Nikolaj, die ingepalmd is door de Oekaïense Valentina, een voluptueuze feeks die met haar zoon haar intrek in het ouderlijk huis wil nemen. De zussen hebben nooit goed met elkaar op kunnen schieten, maar door deze gezamenlijke vijand wordt, zo lijkt, het contact weer enigszins hersteld. Gedurende hun (juridische) strijd tegen de 36-jarige vriendin van hun bejaarde vader, komt steeds een stukje van de familiegeschiedenis boven water.

De familie is getekend door de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de ik-persoon, jongste zus Nadezhda, is van na de oorlog en weet niet wat er precies voor vreselijks is gebeurd in de familie. Tijdens haar gesprekken met haar oudere zus probeert ze stukje bij beetje de puzzel compleet te krijgen en erachter te komen wat de band is tussen haar zus en haar overleden moeder, en waarom de zus zo'n hekel heeft aan haar vader.

Hier tussendoor verweven zijn fragmenten uit het boek van vader Nikolaj, waarin hij de geschiedenis van de traktor beschrijft en zo ook de geschiedenis van de industrialisatie in de Oekraïne.

Het verhaal van de familie is opgehangen aan het gevecht tegen Valentina, wat op zichzelf een tragi-komisch verhaal is. De schrijfstijl doet enigszins denken aan die van Jonathan Safran Foer in Everything is Illuminated, hoewel de komische situaties in Lewycka's roman wel wat minder subtiel zijn. Al met al een mooi boek, een fijne lach-in-de-traan.

3,5 sterren (van de 5)

2 opmerkingen: