donderdag 1 december 2011

I heart… december

Vandaag is de eerste dag van mijn favoriete maand. Welkom in december! Waar sommige mensen een hartgrondige hekel hebben aan de feestdagen, kerstkransjes en Sinterklaasgedichten, kunnen de feestelijkheden voor mij niet overdadig genoeg zijn. Zet me op een kerstmarkt en ik spring rond als een klein kind in een speelgoedwinkel. Ik ben een ramp in knutselen, maar voor een Sintsurprise werk ik mezelf graag in het zweet. Kerst vieren in New York lijkt me het einde (en Oud & Nieuw trouwens ook).

Vanaf half oktober zijn kersthits bij mij thuis toegestaan. Denk hierbij trouwens niet aan Mariah Carey en Chris Rea. Mijn favoriete kerstalbums zijn Funny Looking Angels van Smith & Burrows, Songs for Christmas van Sufjan Stevens en de twee kerstplaten van het fantastische project How to throw a Christmas party. Ik zing dit jaar mee aan laatstgenoemd project, waardoor ik dus vanaf begin oktober legaal kerstliedjes mocht zingen. Er moet immers hard geoefend worden voor de tour die er binnenkort aankomt! Ja, zowel traditionele als nieuwe kerstmuziek maakt mij blij. Ik zou daar zelfs hartje zomer nog blij van kunnen worden.

Naast kerstmuziek is er nog een belangrijk aspect dat december voor mij zo sfeervol maakt: de ontmoeting met mensen. Het liefst vier ik Sinterklaas meerdere keren achter elkaar, zélfs als dat betekent dat ik meerdere surprises en gedichten moet maken. Dit jaar vier ik twee keer Sinterklaas, een aardige score. Doordat ik meerdere ouderparen heb (ik heb zowel normale als stief- als schoonouders), vier ik ook altijd meerdere keren Kerst.

En of er nog niet genoeg feestdagen zijn in december, heb ik er twee jaar geleden eigenhandig nóg een belangrijke dag tussengepropt. Ik trad namelijk toen in het huwelijk met mijn meneer. Overigens hebben we ons na die heerlijke huwelijksdag wél op huwelijksreis met z’n tweetjes teruggetrokken. Ook tijdens de kerstdagen. Begrijp me goed hoor, het was een fijne honeymoon, maar het was niet de kerst die ik gewend was: familie ontmoeten, naar de kerk, lekker eten… Ik heb kerst nog nooit zo gemist als toen. Gelukkig haal ik het dit jaar driedubbel en dwars in. Oh, trouwens, dat betekent waarschijnlijk óók veel decembercolumns. Bij voorbaat mijn excuses. Ik heb je gewaarschuwd.

2 opmerkingen:

  1. Vergeet Wham! niet. Geen kerstfeest zonder Wham! En lekker eten. En lelijke kerstspullen. Ik verheug me nu al op al die gore troep die bij kerst hoort: klimmende kerstmannen, opblaasbare sneeuwpoppen, knipperende hertjes, afzichtelijke kerstballen.

    Heb je ook iets met kerstkaarten? Dat vind ik wel teveel gedoe hoor. Tenzij iemand de moeite neemt om zichzelf en familie in kerstornaat op de foto te zetten, dan ben ik weer enthousiast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wij hebben twee lichtgevende hertjes voor in de tuin. zo lelijk dat t mooi wordt. ik kijk elk jaar weer uit naar t moment dat ik die mag gaan neerzetten..

    BeantwoordenVerwijderen