dinsdag 23 november 2010

Menstruatieketting

Menstruatieketting, het woord zingt al een paar dagen door mijn hoofd. Graag zou ik met iemand een potje scrabble spelen zodat ik 'menstruatieketting' over de driekeerwoordwaarde kan leggen. Om dan vervolgens uit te leggen wat een menstruatieketting is. Want het is een woord dat misschien wel wat vragen oproept.

Ik hoorde het woord voor het eerst toen ik donderdag naar een nieuwe aflevering van Metropolis keek, overigens één van mijn favoriete programma's. De aflevering ging over menstruatiebeleving (ook zo'n lekker woord) in verschillende culturen. Orthodox-Joodse echtparen hebben bijvoorbeeld rond de menstruatie twee weken geen fysiek contact, want dan is de vrouw onrein, in Nepal moeten ongestelde dames alleen in een kleihutje zitten en in Zambia krijgen vrouwen één dag in de maand verlof.

Na een paar voorbeelden was Nederland aan de beurt. Bilthoven, om precies te zijn. In Bilthoven staan een paar witte tipi's (van die indianententen) en in die tipi's zitten vrouwen en die vrouwen hebben het in die tipi's over hun menstruatie. Ik vond het ook een beetje typisch. De voorvrouw van de menstruatiedames stelde voor om voortaan elke maand elke vrouw menstruatieverlof te geven, "om samen te kunnen lachen en huilen om de menstruatie." Ze vertelde ook dat zij zelf op dit moment niet ongesteld was. Ze zei het bijna teleurgesteld. Maar, zo ging ze door, dat belette haar niet samen met andere, ongestelde vrouwen een menstruatieketting te maken. Aanvankelijk dacht ik dat ze allemaal hand in hand zouden gaan zitten, maar ze bedoelde een echte ketting, voor om je nek. Om te dragen als je ongesteld was. Uit het diepteinterview met voorbijgangers in Beverwijk bleek dat sommige mensen het maar onzin vonden. Waarom zou je daar de hele tijd bij stil moeten staan? Ik snapte het ook niet. Paar pijnstillers er tegenaan en doorwerken maar.

Het kan helaas nóg erger. Toppunt was de Amerikaanse porno-kunstenares May Ling Su. Die is helemaal weg van haar eigen menstruatie en smeert zichzelf en haar kunstwerken maandelijks helemaal onder. Tot ongenoegen van haar vriend, die wel vindt dat ze zich moet uiten maar of dat dan niet met rode verf kon? Nee, het gaat om het oergevoel, want "menstrueren is zo puur vrouwelijk."

Ja. Het is helemaal waar. Menstrueren is puur vrouwelijk. Nou en?

7 opmerkingen:

  1. Ja, prachtig, dit soort dingen, of die verhalen dat je tijdens de menstruatie helemaal in je vrouwelijke kracht en energie bent. Juist. Eerst twee weken je in toenemende mate als een lelijke kamerolifant voelen, allerlei opgezette pijnlijke lichaamsdelen hebben, je omgeving terroriseren met afwisselende lach-, huil-, en vreetbuien, en al dat moois culmineert dan in één grote eruptie van vrouwelijke kracht en energie. Nee, geef me dan inderdaad maar een paar pijnstillers en een glas wijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leve het levensbloed! Hoera hoera!
    Ik moest bij de menstruatieketting denken aan de plasketting in groep 3. Die moest je omdoen als je naar de kleuterwc ging, dit om te voorkomen dat er hele groepen hangkleuters daar zouden samenklonteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ken wel van die jongens met een soort van snoepketting om hun nek. Zou dat ook iets symboliseren? En zo ja, wat dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ik weet wat je bedoelt, met van die houten knikkers. Is dat niet iets voor coole surfers?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dat zijn mannen in hun vruchtbare periode

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bronstige mannen? Om ze aan te herkennen in het wild?

    BeantwoordenVerwijderen