donderdag 15 juli 2010

Komkommerzeit ist die beste Zeit

Boskoop - Van onze correspondent Landbouw.

In een open brief aan het ANP, de NOS en RTL heeft de Nationale Vereniging voor Glasgroenten (NVVG) zich fel uitgesproken tegen het stigma dat de komkommer in diverse media-uitingen krijgt opgelegd. Zij deed dit naar aanleiding van een groot aantal klachten dat de vereniging de afgelopen tijd ontving.

In de brief, die zich met name richt op RTL nieuws en in mindere mate op het NOS journaal, signaleert de NVVG dat er in verschillende nieuwsprogramma’s met veel ‘dedain’ over de komkommer wordt gesproken en er ook misbruik gemaakt wordt van diens status als ‘gezonde snack’. De woordvoerder van de NVVG zegt in een reactie dat een handvol nieuwsprogramma’s expres nieuwsberichten aanmaakt die eigenlijk geen nieuws zijn en deze dan voorschotelt als zogenaamd komkommernieuws. Deze berichten zouden de gezonde snack zijn waar de Nederlandse televisiekijker zo’n behoefte aan heeft na, aldus de woordvoerder, ‘een geestelijk vetbombardement waar Supersize Me een crash-dieet bij is’. Denk hierbij aan ongezonde berichten over Uruzgan, de crisis en de aanstaande bruiloft van Yolanthe en Wesley.

De reputatie van de komkommer liep eerder al een flinke deuk op toen in het seksueel getinte programma Seks voor de Buch van Menno Buch de komkommer werd geïntroduceerd als zelfbevredigingstool voor Yes-lezeressen.

Het ANP, de NOS en RTL waren niet bereid om een officiële reactie te geven. Fons van Westerloo belde ons echter zelf op en ging een uur lang diep in op wat hij ‘vuige aantijgingen’ noemde. Hij is van mening dat de komkommer juist baat heeft bij deze ‘gratis reclame voor het product’. De kijker zal voelen hoe verfrissend een komkommer kan zijn in de veelal broeierige zomertijd.

De NVVG beraadt zich op verdere stappen. Er gaan stemmen op om een gezamenlijke stille tocht te organiseren met andere groentes of zelfs fruitsoorten die in de puree zitten. Denk hierbij aan de tomaat, veelvuldig misbruikt door de Socialistische Partij, en de spruit, die al decennia strijdt tegen de lucht van burgerlijkheid die aan hem kleeft sinds de jaren ’50.

1 opmerking: