dinsdag 18 mei 2010

Kookworkshop

Om zelf een nog pretentieuzere hobbykok te worden volgde ik zondag een kookworkshop van Janneke Vreugdenhil bij de winkel Kookpunt in Rotterdam. Hier werden ook opnames gemaakt voor haar videolog voor de nrc.

Ingrediënten:
Janneke Vreugdenhil
1 cameraman
1 geluidsman
1 producer
1 ruime keuken met daarin een groot fornuis voor de presentatrice, met daarboven een spiegel
1 zaal gemengde nrc-lezers

Bereiding:
Zet de nrc-lezers in de collegebanken met een kop koffie. Janneke Vreugdenhil kan nu beginnen met praten en legt uit hoe je omgaat met een camera: niet in de camera kijken. De rest van de tijd kijk ik steeds per ongeluk toch in de camera. Voeg hierna een zeventigjarige, dove wijnkenner toe. Deze schreeuwt nu heel hard dat hij Janneke niet kan verstaan doordat zij niet genoeg in de microfoon van zijn gehoorapparaat praat. Hij schreeuwt ook dat Janneke hem niet kan verstaan. Dit is niet waar. Ze kunnen hem tot in Spijkernisse horen.

De kookles begint. Janneke laat zien hoe je sintjacobsschelpen heel dun snijdt. Dit is het moment om 'de deskundige' toe te voegen. De deskundige blijkt overal verstand van te hebben en acht het nodig om op alles instemmend 'ja' te zeggen, en 'o ja', of 'jaja', of alleen maar 'ach'. Dat is vast een hele geruststelling voor Janneke dat deze meneer, die een soort flamboyante broer van Frans Molenaar is, instemt met haar technieken en suggesties.

Roer door en laat nu de hardhorende meneer luidkeels iets over de Noilly prat vragen. Hieruit blijkt dat deze meneer echt verstand van zaken heeft, want hij vertelt over de verschillende soorten Noilly prat en daarover had ik nog nooit gehoord. Janneke gelukkig ook niet. Als de sintjacobsschelpen klaar zijn mogen we ze opeten en gaat Janneke onderwijl verder met het hoofdgerecht: asperges met dragonmayonaise. Nu is het moment dat enkele nrc-lezers zeggen dat ze niet goed kunnen zien hoe Janneke de asperges schilt. Het is de bedoeling dat de groep zich gedraagt zoals dat ook onder zogenaamde A-la-carte-studenten gebruikelijk is: lekker veel zaalparticipatie. Bij hoorcolleges met veel A-la-carte-studenten wil het nog wel eens voorkomen dat deze, veelal bejaarde, studenten het college overnamen. Toen de docent van het keuzevak Theater Intercontinentaal vroeg wie er wel eens in Afrika was geweest en het stil bleef, stak een dame haar hand op om vervolgens tien minuten over haar vakantie naar Maleisië te vertellen. Dat was genieten.

Na de asperges laat Janneke zien hoe je panna cotta met rabarber maakt. Hierna mag de groep nrc-lezers zelf aan de slag. Doe je schort voor en ga maar lekker asperges schillen. Enkele dames zijn kennelijk nogal wantrouwig, die houden hun schoudertas om tijdens het koken, onder hun schort. Ik neem althans aan dat het wantrouwigheid is en dat ze dit thuis niet doen.

Meng tijdens het koken de nrc-lezers met de cameraploeg, zodat zij zich een beetje opgelaten gaan voelen. Hete rabarber uit de oven halen of een pan kokende olijfolie door een zeefje gieten is nu eenmaal nóg spannender met een camera in je gezicht en een microfoon boven je hoofd. Spontane gesprekken sloegen op dat soort momenten in mijn kookgroepje volledig dood.

Na het koken gezellig met elkaar aan tafel om te genieten van het heerlijke eten dat deze middag heeft voortgebracht. De volledige recepten vind je hier. Daarna signeert Janneke haar eigen kookboek en maakt nog een babbeltje.

Deze workshop is heerlijk met een glas Montepulciano of een Verdicchio.

2 opmerkingen:

  1. Nais! Maar Janneke is wel tof, heeft wel leuke videologs. En die mompelende of schreeuwende studenten op leeftijd.... wie kent ze niet? Enne die recepten wil ik wel hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, zij is leuk en de workshop was ook heel leuk, met enthousiaste en af en toe (onbedoeld) grappige mensen.

    De recepten kan je vinden via de link in de laatste alinea.

    BeantwoordenVerwijderen